BiH dijaspora

Dugogodišnji aktivista Miralem Bećirović novi predsjednik Savez udruženja građana Bosne i Hercegovine u Norveškoj

banner

Miralem Bećirović  novi predsjednik Savez udruženja građana Bosne i Hercegovine u Norveškoj održao je izbornu sjednicu na kojoj je za novog predsjednika udruženja izabran Miralem Bećirović, dugogodišnji aktivista koji između ostalog godinama vodi institut sevdaha u Norveškoj.

Savez je registriran 2002. godine u Oslu, a danas ima oko 12.000 članova. Savez uključuje 16 bosanskohercegovačkih udruženja, klubova, društava, vjerskih organizacija, kao i druge oblike organizovanja  građana BiH u Kraljevini Norveškoj.

Osnovni zadaci Saveza udruženja građana Bosne i Hercegovine u Norveškoj su zastupanje zajedničkih interesa kod vlasti i institucija u Norveškoj i BiH, jačanje ugleda BiH u norveškom društvu, njegovanje bosanskog jezika, kulture, običaja i tradicije BiH, kao i njihovo prenošenje na mlade generacije. Savez aktivno radi i na suradnji sa drugim organizacijama, organizira kulturne i sportske manifestacije, različite kurseve, seminare i predavanja, kao i humanitarne akcije te aktivno učestvuje u procesu povratka u BiH.

Sjednica je održana u prostorijama bosanskohercegovačke ambasade u Oslu.

BHDINFODESK

Related posts

AUBHA – Australija: Konfuzna pravila CIK za registraciju birača izvan Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

Šemsudin Gegić, sjećanje na Teufika Velagića: RAZGOVARAĆEMO, SINE, PREKO MJESECA

Bosna International Forum: Prvi projekat koji u potpunosti obuhvata dijasporu Bosne i Hercegovine

Leave a Comment