BiH dijaspora

Genk: Na današnji dan prije 25 godina fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je svoju prvu nezvaničnu utakmicu

banner

Najveći uspjeh od priznavanja N/FSBiH od strane FIFA-e i UEFA-e fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je plasmanom na Svjetsko prvenstvo koje je 2014. godine održano u Brazilu.

No, 21 godinu prije najvećeg uspjeha Zmajeva rijetki su uopće znali za zemlju koja se u to vrijeme borila za goli opstanak, a pogotovo za njene fudbalere. Upravo na današnji dan prije 25 godina fudbalska reprezentacija naše zemlje odigrala je svoj prvi, doduše  nezvanični, susret.

“Protivnik” ili bolje reći domaćin selekciji zemlje kojom je harao rat bio je belgijski Genk, a naš tim je slavio s 3:1 u tom meču.

Belgijski klub za koji je u to vrijeme igrao rahmetli Suvad Katana, bio je prvi tim koji će odmjeriti snage sa tadašnjim Ljiljanima, koje je sa klupe predvodio Enver Ališić, jer selektor Mirsad Fazlagić nije uspio na vrijeme izaći iz BiH kako bi stigao na utakmicu.

Trinaest dana nakon utakmice u Genku najbolji bh. fudbaleri odigrali su i drugu prijateljsku utakmicu, i to u njemačkom Koblenzu protiv Kaiserslauterna, u kojoj je naš nacionalni tim poražen s 4:1.

Za Bosnu i Hercegovinu tada su se odlučili igrati Enver Lugušić, Merdan Ibrahimović, Anto Jakovljević, Mirsad Baljić (Zürich), Refik Šabanadžović (PAOK), Suad Katana (Genk), Faruk Hadžibegić (Sochaux), Davor Jozić (Cesena), Mehmed Baždarević (Sochaux), Demir Hotić (Kaiserslautern), Blaž Slišković (Pescara), Safet Sušić (PSG), Haris Škoro (Zürich), Semir Tuce (Luzern), Meho Kodro (Real Sociedad) Predrag Jurić (Atletic Marabella), Husref Musemić, (Twente), Senad Merdanović (Autobum), Mirza Kapetanović (Kickers Offenbach), Ismet Mulabdić (Šibenik), Ibrahim Duro (Šibenik) i Edin Hadžialagić.

Faktor

Blaž Slišković bio je prvi kapiten fudbalske reprezentacije BiHZvanični plakat

Related posts

Predsjedniče Milanoviću: Prvo vas želimo podsjetiti na pravosnažne presude internacionalnih i nacionalnih sudova kojima je dokazana agresija Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu

Urednik BiH Info Desk

Otvoreno pismo građanske inicijative “KLUB 100 – PLUS”: Gospodine Inzko, negacija genocida je negacija države BiH!

Urednik BiH Info Desk

Šeher Banja Luka -Broj 55/56.

Leave a Comment