BiH dijaspora

Zeničanin najmlađi neurohirurg u Njemačkoj

banner

Dr. Mirza Pojskić neurohirurgijom, kao disciplinom koja se bavi bolestima najkompleksnijeg sistema u čovječijem organizmu, odlučio se baviti još kao student na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i danas je jedan od najmlađih specijalista neurohirurgije u Njemačkoj.

Kako je kazao na početku razgovora za Radiosarajevo.ba, presudan momenat su bile vježbe iz neuroanatomije na kojima su prvi put došli u kontakt s preparatima mozga, baze lobanje i kičme. “Sama činjenica da je operativno liječenje oboljenja nervnog sistema uznapredovalo do nivoa gdje je često moguća potpuna restitucija i povratak u normalan život pacijenata s moždanim krvarenjem, benignim tumorima ili teškim degenerativnim oboljenjima kičme je fascinantna i smatram bavljenje ovim poslom privilegijom. Početak moje neurohirurške karijere veže se za Službu za neurohirurgiju Kantonalne bolnice Zenica u kojoj sam dobio temelje koje sam kasnije na svom sljedećem radnom mjestu, Klinici za neurohirurgiju Univerzitetske klinike u Marburgu, dalje nadograđivao“, prisjetio se Pojskić.

Najveći motiv za odlazak iz BiH je bila želja da dobije stručnu i, prije svega, operativnu edukaciju iz oblasti savremene neurohirurgije. “Specijalizanti iz neurohirurgije imaju veće mogućnosti u Njemačkoj nego u BiH, prije svega zbog njemačkog snažnog zdravstvenog sistema u smislu vrhunske opremljenosti bolnica i edukacije kadra. To ni u kom slučaju ne znači da su neurohirurzi i ljekari ostalih specijalnosti u Njemačkoj bolji nego u BiH. Naši ljekari su nažalost u svom radu i napredovanju objektivno ograničeni nedostatkom ulaganja u opremu i u kadar, što je opet posljedica života u zemlji u razvoju. Tokom studija sam obavio semestar na razmjeni na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Heidelbergu gdje sam dobio priliku kroz studentsku praksu na Klinici za neurohirurgiju upoznati moderne operativne tehnike u najsavremenijem ambijentu“, pojasnio je sugovornik portala Radiosarajevo.ba.

Njemački jezik je učio još od djetinjstva stoga je svoju karijeru odlučio nastaviti u toj zemlji. Poslao je preko pedeset prijava za posao, putovao nekoliko puta u Njemačku na razgovore za posao koje nije dobio i pri tom doživio određena razočarenja. “U procesu potrage za radnim mjestom je bilo dosta razočarenja, što je sastavni dio života i rada. Pokušao sam ne uzimati stvari lično i ostati koncentriran na svom putu. Važno je poslije svakoga pada ustati, biti uporan i ne odustajati od svoga plana. Zahvalan sam svojoj porodici na podršci u mome životnom i profesionalnom putu. Iz svakog razočarenja se mogu izvući pouke za budućnost. Mogu biti zadovoljan što mi se brojne tadašnje želje nisu ostvarile jer sumnjam da bih uspio ostvariti svoje osnovne ciljeve da nisam došao u Marburg”, naglasio je Pojskić.

Akademsku titulu doktora medicine stekao je odbranivši u novembru 2017., na Phillips Univerzitetu u Marburgu, tezu o implantatima koji se koriste u hirurgiji vratne kičme, čime je akademska karijera dobila svoj početak na jednom od najstarijih i najprestižnijih medicinskih fakulteta u Njemačkoj. U isto vrijeme izlazi i njegov članak o hirurgiji metastaza na mozgu koji je dobio odgovarajuću pažnju u neurohirurškim krugovima. “Završio sam edukaciju evropskog društva neurohirurga (EANS) te položio pismeni ispit europske asocijacije.

Novi impuls mojoj karijeri je dao prof. dr. Kenan Arnautović, vrhunski američki i svjetski neurohirurg bosanskog porijekla, kojem dugujem zahvalnost za bezrezervnu podršku u mom radu. Imao sam čast da pod njegovim mentorstvom provedem mjesec dana u sklopu renomiranog internacionalnog fellowship programa na Semmes-Murphey Klinici za neurohirurgiju u Memphisu gdje sam počeo stjecati nova saznanja o kompleksnoj hirurgiji baze lobanje i kompleksnoj hirurgiji kičme“, istaknuo je.

Related posts

Beirut: Potpuno uništen počasni bh. konzulat, poginuo radnik osiguranja

Urednik BiH Info Desk

USAID: Novi poziv za bespovratne grantove kompanijama u BiH koje su u vlasništvu investitora iz dijaspore

BHD Info Desk Administrator

Šesnaestogodišnja Hanna Varmaz, porijeklom iz Bosanske Gradiške

Leave a Comment