Pogledi

Opći izbori u Bosni i Hercegovini za sve nivoe vlasti bit će održani 7. oktobra 2018.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini bit će održati 7. Oktobra 2018, potvrđeno je danas iz Centralne izborne komisije BiH. Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici raspisala je predsjedničke i parlamentarne izbore u našoj zemlji. Stanovnici Bosne i Hercegovine će u oktobru ove godine imati priliku birati članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zastupnike za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta RS, predstavnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i predstavnike za kantonalne skupštine u bh. entitetu FBiH.

Centralna izborna komisija BiH izbore je raspisala u skladu s ustavima i važećim Izbornom zakonom BiH prema kojem je CIK dužan u roku od 150 dana prije dana izbora donijeti odluku o održavanju Općih izbora. Ovogodišnji izbori će biti osmi opći izbori u BiH od Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Pravo glasa imat više od tri miliona birača, Izborna kampanja počinje 7. septembra i trajat će do 6. oktobra.

Izbori  će poreske obveznike Bosne i Hercegovine  a koštat 8.5 miliona KM. Novina je da se povećao broj dana za dolazak glasova putem pošte i on će iznositi pet dana nakon glasanja.

Ostavljena je mogućnost da se do početka izbora promjeni pravila (Izborni zakon)  po kojim će se glasati.

Related posts

Ekološki zločini Jermenije protiv Republike Azerbejdžan

Urednik BiH Info Desk

Adam Šukalo: David je nešto otkrio, zato je ubijen, Amerikanci otkrivaju šta i koliko je prljavog novca u igri!

Koji je datum važniji, 25. ili 21. novembar?

Leave a Comment