Pogledi

Opći izbori u Bosni i Hercegovini za sve nivoe vlasti bit će održani 7. oktobra 2018.

banner

Opći izbori u Bosni i Hercegovini bit će održati 7. Oktobra 2018, potvrđeno je danas iz Centralne izborne komisije BiH. Centralna izborna komisija BiH na današnjoj sjednici raspisala je predsjedničke i parlamentarne izbore u našoj zemlji. Stanovnici Bosne i Hercegovine će u oktobru ove godine imati priliku birati članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zastupnike za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta RS, predstavnike za Narodnu skupštinu Republike Srpske, kao i predstavnike za kantonalne skupštine u bh. entitetu FBiH.

Centralna izborna komisija BiH izbore je raspisala u skladu s ustavima i važećim Izbornom zakonom BiH prema kojem je CIK dužan u roku od 150 dana prije dana izbora donijeti odluku o održavanju Općih izbora. Ovogodišnji izbori će biti osmi opći izbori u BiH od Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Pravo glasa imat više od tri miliona birača, Izborna kampanja počinje 7. septembra i trajat će do 6. oktobra.

Izbori  će poreske obveznike Bosne i Hercegovine  a koštat 8.5 miliona KM. Novina je da se povećao broj dana za dolazak glasova putem pošte i on će iznositi pet dana nakon glasanja.

Ostavljena je mogućnost da se do početka izbora promjeni pravila (Izborni zakon)  po kojim će se glasati.

Related posts

Memić za Patriju: Nakon 1955 dana mala lija je dolijala, a očekujemo Dalidu Burzić

Urednik BiH Info Desk

Jasna Šamić: Skrnavljenje

Copo Sejo

Pozivanje na ponovno uspostavljanje tzv. Herceg-Bosne rušenja ustavnog poretka države BiH

Editor

Leave a Comment