Bosnia Appeal

“Make sence” Utreht: Prave kuće za osmočlanu porodicu Vasiljević iz dobojskog sela Grabovica

banner

Umjesto da novac prikupljen kroz razne akcije i projekte usmjere na socijalno ugrožene u Holandiji, grupa entuzijasta iz Utrehta, članovi organizacije “Make sence”, odlučila je da ga uloži u izgradnju kuće za osmočlanu porodicu Vasiljević iz dobojskog sela Grabovica.

“Mi smo mala organizacija, ali mi radimo od srca i hoćemo svake godine jednoj porodici da damo podršku, da može nastaviti život, da im bude bolje. Svaki evro koji je poklonjen biće uložen u kuću koju radimo”, kaže Džon Stajvenberg.

On dodaje da je za gradnju kuće potrebno od 16.000 do 18.000 evra.

“Jako volimo pomoći nekom ko ima manje mogućnosti u životu nego što mi imamo”, navodi Andrej de From, koji je po zanimanju menadžer prodaje mašina za stolare, a na gradilištu se bavi drvenom građom.

Stanoje i Radmila Vasiljević sa svojih šestoro djece, uzrasta od osamnaest mjeseci do 15 godina, trenutno žive u neuslovnoj kući sa Stanojevim roditeljima, a porodica će uskoro dobiti još jednog člana.

“Ta kuća je napravljena od elemenata, nemaju puno unutra ni stvari. Ono što imaju je polovno, kada neko kupi novi namještaj, onaj stari donesu njima. Teško žive, troje djece je sa posebnim potrebama. Imaju krave, svinje, ali teško im je”, kazao je Dragan Milačak, predsjednik Mjesne organizacije Crvenog krsta Grabovica.

Nakon kratkog nećkanja Stanoje nam je ispričao da on i supruga nisu zaposleni, da novac za svakodnevne potrebe zarađuje radeći na dnevnicu ili popravljajući auta, te da mu je velika želja da imaju kuću.

“Započeo sam izgradnju, nisam uspio završiti. Hvala dobrim ljudi što su mi pomogli, što su nam uradili… Imaću gore na spratu četiri prostorije i dolje dnevni boravak, spavaću sobu”, priča Stanoje.

Na gradilištu je trenutno 13 Holanđana različitih obrazovnih profila, do vikenda planiraju da podignu krov, a za četiri do pet mjeseci Vasiljevići bi trebalo da se usele u svoj novi dom.

“Kada mi odemo kući, imamo ovdje jednog našeg prijatelja koji će s majstorima završiti kuću, da se može porodica useliti”, pojasnio je Džon Stajvenberg, te dodao da put i boravak u BiH svi koji učestvuju u gradnji kuće sami sebi plaćaju i da koriste slobodne dane i godišnji odmor dok su u Doboju.

Related posts

Tuzlaku Jasminu Zubčeviću potrebna humanost dobrih ljudi

Devet članova porodice živi u bijedi i siromaštvu

Admin1

Udruženje distrofičara Bužim treba našu pomoć

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment