BiH dijaspora

BiH dijaspora poveća cijene nekretnina u domovini i do 10 posto

banner

Istraživanje koje je sprovela kompanija Poseidon Group, specijalizirana za investiranje i upravljanje nekretninama, zajedno sa lokalnim partnerom KSB Group predviđa oporavak bosanskohercegovačkog sektora nekretnina počevši od drugog kvartala ove godine.

Analiza posljednjeg kvartala 2017. godine pokazuje uzlazne trendove u svim kategorijama nekretnina u većim gradovima – Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli.

Ističe se potreba za poslovnim prostorima prve klase, retail (maloprodajnim) i turističkim kompleksima. Što se tiče prodaje stambenih jedinica, studija pokazuje da je tromjesečna fluktuacija cijena direktno povezana sa kretanjem bosanske dijaspore. Njihove rane proljećne, kao i posjete krajem ljeta utječu na povećanje cijena nekretnina do 10 posto.

Stambeno tržište u Sarajevu se od 2015. godine ubrzano razvija, ali se očekuje postepeno usporenje do 2020. godine. Turizam pokazuje veoma pozitivan pomak iz godine u godinu. Očekuje se dalja ekspanzija tržišta svih kategorija nekretnina sa razvojem novih luksuznih kompleksa tokom 2018. godine, uključujući i zavrsetak uredskog i hotelskog dijela Sarajevo City Center.

Stambeni sektor u Banjoj Luci je u fazi oporavka i predviđa se stabilan rast u narednih tri do pet godina. Očekuje se transformacija retail (maloprodajnog) tržišta do 2020. sa otvaranjem prvog modernog tržnog centra Delta Planet. Tržište poslovnih prostora u Banjoj Luci je također u usponu sa izgradnjom prvog savremenog poslovnog objekta, Agram poslovnog centra.

Retail tržište u Tuzli ulazi u novi razvojni ciklus sa otvaranjem Bingo City Centra u 2017. godini. Cijena izdavanja stambenih nekretnina je u porastu i pojavila se značajna potražnja za stanovima preko ljeta zbog popularnosti Panonskih jezera koja se nalaze u centru grada.

Ključne razvojne mogućnosti u Mostaru leže u tržištu poslovnih prostora i maloprodajnih kompleksa kao što je Mepas Mall. U Bijeljini postoji velika potražnja za poslovnim prostorom zbog sve većeg broja stranih i privatnih preduzeća koja započinju poslovanje u gradu. Osim toga, izražena je potreba i za maloprodajnim objektima. U Zenici također se predviđa dalji razvoj u oblastima maloprodaje i kancelarijskih prostora.

Related posts

Terorista iz Beča radikaliziran u “Tewhidu”: Austrijske vlasti zatvorile mesdžid Sarajlije Muhameda Porče

Urednik BiH Info Desk

ITALIJA: ZBOG UBISTVA STARICE UHAPŠENI SRBIJANCI I BOSANAC

Umjesto “IN MEMORIAM”: Prijatelju neka ti je lahka zemlja bosanska!

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment