Zanimljivosti

KAKO TO RADE KOMŠIJE: SVEČANO OTVORENA DEVETA KONFERENCIJA SRPSKE MEDICINSKE DIJASPORE

Beograd, 14. jun 2018 – Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina zvanično su otvorili devetu „Konferenciju srpske medicinske dijaspore“ u hotelu Hajat u Beogradu. Ovogodišnjoj Konferenciji prisustvovaće više od 600 domaćih lekara, kao i više od 70 lekara iz inostranstva, iz više od 20 zemalja.

Dvodnevna „Konferencija srpske medicinske dijaspore“ održava se pod pokroviteljstvom Njihovih Kraljevskih Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katarine, a u organizaciji Fondacije Nj.K.V Princeze Katarine i humanitarne organizacije Lajflajn, uz podršku Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Lekarske komore Srbije, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Svetske zdravstvene organizacije.

Nj.K.V. Prestolonaslenik Aleksandar pozdravio je sve prisutne i zahvalio im na tome što pružaju podršku tradicionalnoj konferenciji u organizaciji Princeze Katarine i njene Fondacije. Zvaničnom otvaranju su prisustvovali prof. Vladimir Đukić, državni sekretar Ministarstva zdravlja, dr Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije, prof. dr Tanja Jovanović, prodekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, Nj.E. g-din Kajl Skot, ambasador SAD u Srbiji, predstavnici medicinskih odbora humanitarne organizacije Lajflajn, članovi Kraljevskog medicinskog borda, kao i brojni predavači i učesnici iz Srbije i inostranstva.

„Ova deveta po redu Konferencija srpske medicinske dijaspore je jako važna kao most kojim se prenose znanja i iskustva iz dijaspore u Srbiju. Hvala našim partnerima koji nam svake godine pomažu u organizaciji ove konferencijem bez vaše pomoći, ovo ne bi bilo moguće. Drago mi je da svake godine vidim sve više i više lekara iz Srbije koji učestvuju na ovoj konferenciji, nadam se da ćete iskustvo stečeno moći da prenesete svojim kolegama  i pomognete pacijentima. Moj suprug Prestolonaslednik Aleksandar i ja radimo puno da bi pomogli naše bolnice i zdravstveni sistem. Nastavljamo da pomažemo naše bolnice, domove za nezbrinutu decu, domove za stare i škole. Želim vam uspešan rad i najavljujem sledeću konferenciju za 22. jun 2019”, rekla je Princeza Katarina.

Deveta „Konferencija srpske medicinske dijaspore“ pokriva široko područje medicinskih nauka, iz različitih oblasti medicine, sa fokusom na oblasti ginekologije, sportske medicine, raka pluća, genetike, gojaznosti i dijabetesa, autizma,  kardiologije i starenja „Možemo li nešto uraditi na vreme?“. Predavači i moderatori su najistaknutiji medicinski stručnjaci iz Srbije i inostranstva – iz Ročestera, Birmingema, Vurcburga, Blumingtona, Njujorka, Ljubljane i tako dalje.

Cilj Konferencije koja se održava već godinama, unapređenje je saradnje između naših lekara i eksperata na polju medicinskih nauka iz dijaspore sa institucijama i pojedincima koji predstavljaju stubove kvaliteta zdravstvene zaštite u Srbiji, kao i umrežavanje srpskih intelektualnih vrednosti u oblasti zdravstva u Republici Srbiji sa srpskom akademskom zajednicom u dijaspori.

Pripremila: Suzana Ćivša

Related posts

U firmi u Grudama pronađena veća količina avio-bombi!?

Editor

Nepoznati dedo počastio sarajevskog gimnazijalca Fahrudina Delića za uspjeh na Olimpijadi

BHD Info Desk Administrator

Fuad Halilović: Pobijedio karcinom, a danas pravi perike za bolesnu djecu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment