Moj stav

STRATEŠKE PORUKE I VAŽNA UPOZORENJA HRVATSKOG PRAVNIKA SULEJMANA TABAKOVIĆA

banner

R Hrvatska na nezakonit način nastavlja pljačku BiH imovine započetu tokom agresije na BiH. O tome kako i na koji način BiH može zaustaviti taj proces i zaštiti svoju imovinu i imovinska prava govorio je i govori eminentni hrvatski pravnik, porijeklom Bosanac, SulejmanTabaković.

Državo Bosno i Hercegovino, vlasnici imovine u Hrvatskoj, koju vam je otela, opljačkala i uzurpira R Hrvatska, (pa najnovijim zakonskim malverzacijama pokušava legalizirati otimačinu), poslušajte poruke, savjete, upute za zaštitu vaših prava, koje vam preko medija upućuje pravni stručnjak Sulejman Tabaković, deklarisani borac protiv pljačke i otimačine!!!

 

Hrvatski Zakon o upravljanju državnom imovinom

Dana 17.5. 2018.g. Hrvatski sabor je donio Zakon o upravljanju državnom imovinom, kojim  je omogućeno resornom ministarstvu da upravlja nekretninama u vlasništvu građanskih i pravnih lica  iz drugih republika bivše Jugoslavije, na kojima su proizvodni i uslužni kapaciteti, kampovi, hoteli, odmarališta,…Po ovom Zakonu imovina BiH preduzeća u Hrvatskoj moći  će se dati trećim licima na rok do 30 godina na korištenje i upravljanje. Iako je ovaj Zakon iznuđen na zahtjev vladajućih stranaka i kartela, narodu je predstavljen i podmetnut kao njegovo pravo i interes.

Hrvatski pravnik Sulejman Tabaković, porijeklom Bosanac, vrstan poznavalac pravnih nauka, eminentan stručnjak hrvatskog i međunarodnog prava, autor knjige „Pravo(m) u glavu“, u cilju zaštite građana od nemilosrdne pljačke, koja se od ratnih dana nastavlja do danas, više se puta preko medija obraćao javnosti Hrvatske i regiona sa upozorenjima, objašnjenima i prijedlozima za zakonita riješenja ( u “Kontekstu“ Al Jezeera, „Dan u živo“ TV N1…), ali sve do sada osporavan i nije ozbiljno shvaćen od vladajućih struktura Hrvatske.

Tabaković smatra  da BiH mora zaprijetiti Hrvatskoj tužbom radi zaustavljanja pljačke i zaštite, jer je najnoviji Zakon kojim se Hrvatska ovlašćuje da može “privremeno”, do potpisivanja imovinskih ugovora sa odnosnom državom (BiH), upravljati sa tuđom imovinom,  neustavan,  kriminalan i protivan međunarodnom pravu. Hrvatska njime  nastoji legalizirati pljačku BiH imovine izvršenu tokom agresije, a nastavljenu u posDejtonskom periodu.  Svaki prenos takve imovine i  imovinskih prava nakon 1990-tih godina prošlog vijeka je ništavan, što znači da su ništavne i sve suglasnosti date za najam i kupoprodaju, i kako takve biće poništene.

Ne smije se zaboraviti da je vlasnicima te imovine iz BiH, Slovenije i Makedonije Uredbom iz 1991.g.  onemogućeno raspolaganje imovinom koju su imali u Hrvatskoj i sada  umjesto da se imovina vrati vlasnicima, daje se trećim licima. Tu imovinu čine: “Šipadova” luka u Šibeniku, Energopetrolove benzinske  pumpe, “Šipadovi”, “Agrokomercovi”  hoteli i stovarišta,  “Sunčani vrtovi” Orašac, hoteli firme “Soda-so” Lukavac, robne kuće “Agrokomerca”, Dječija bolnica u Cavtatu, Vila „Aurora“ u Trstenom,  te 285 odmarališta i drugih poslovnih i turističkih objekata. Vrijednost ove imovine procjenjuje se na 100 milijardi KM. Ratifikacijom Sporazuma o sukcesiji Hrvatska je tu imovinu označila kao “imovinu bez vlasnika”.

Tabaković nije jedini u zakonodavstvu Hrvatske  prepoznao i markirao nepravilnosti, ali jeste jedini koji ih je naznačio, otvoreno i jasno iznio, predstavio moguća rješenja i ponudio svoju nesebičnu pomoć hrvatskim građanima, zakonodavcima i punu pravnu pomoć BiH, njenim  organima, građanima i pravnim licima u zaštiti njihove imovine i imovinskih prava.

Podsjećamo da je Tabaković početkom 90-tih godina prošlog vijeka bio Načelnik pravnih poslova u Vladinom uredu, a kasnije i koautor Aneksa G, koji je ključni za regulisanje prava vlasništva, što znači da je dobro upoznat sa svim pitanjima vezanim za pravo svojine stranih državljana u Hrvatskoj.

Njegov savjet BiH, organima vlasti, oštećenim građanima i pravnim licima BiH, je da tuže  R Hrvatsku za ocjenu ustavnosti članka 70. i 71. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu R Hrvatske i ocjenu ustavnosti Uredbi kojima se nastavlja otuđenje i pljačka BiH imovine u Hrvatskoj, kako bi se zaustavila pljačka i negativni efekti ovih nezakonitih odredbi. (Drugo je pitanje, može li BiH i u ovom slučaju postići konsenzus tri strane za podnošenje tužbe, B.Z).

On je ujedno pozvao građane Hrvatske da shvate da će pljačka imovine stranih državljana izvršena tokom rata i kroz proces kriminalne privatizacije, (uključujući i “Agrokor“), pasti na njihova leđa, jer vlasti Hrvatske uzimaju tuđe nekretnine u posjed, a na to nemaju zakonsko pravo.

Sulejmanovo nastojanje da se stavi u odbranu opljačkanih i obesporavljenih u BiH i zaštiti građane Hrvatske od posljedica koje bi im mogle pasti na leđa, stvorilo mu je stanovite probleme i neprijatnosti, pa mu je čak ugrozilo život i egzistenciju. Ali on je odolio svim izazovima i istrajao u svojoj humanoj  ljudskoj misiji da brani obespravljene i  uspostavi barijeru pljačkašima.

Ko je Sulejman Tabaković?

Sulejman Tabaković je vrstan pravnik, sa dugogodišnjim iskustvom, koji je sebi  zauvijek obezbjedio mjesto  u analima hrvatskog i međunarodnog prava. Rođen je 1952.g. u Bosanskoj Dubici  u porodici Envera i Zirafete Tabaković. Njegovo korijensko porijeklo vodi od uspješnih trgovačkih poduzetnika djeda Suljage  i nane Ice.  Sulejmanova majka je bila posebno ugledna i dostojanstvena, a otac principijelan i beskompromisan u odbrani pravnih i moralnih načela, bez dlake na jeziku, što mu  je omogućavao status aktivnog učesnika NOR-a, radno iskustvo u državnoj upravi i za to vrijeme visok nivo obrazovanja. U takvim  uslovima odrastali su njihovi sinovi, stariji Faruk, dr. spc. neurolog  i mlađi Sulejman. Bili su uzor drugoj djeci u školi i  naselju. O njim a se i danas u Bosanskoj Dubici govori sa uvažavanjem i posebnim respektom.

Sulejman je musliman, Bošnjak. Pravni fakultet je završio u Zagrebu, a 1982. položio i pravosudni ispit.  U državnoj upravi radi od 1987.godine. Prvo kao šef Pravne službe Ureda za opće poslove Izvršnog vijeća sabora SRH, a po osamostalenju Hrvatske , od oktobra 1990-te,  je načelnik Odjela za investiciono i materijalno održavanje Ureda za opće poslove i protokol RH. Od oktobra 1994. je načelnik Odjela za upravno-pravne poslove, a od 2004. je u Središnjem uredu za državnu upravu Ministarstva uprave R Hrvatske za nacionalne manjine  i jednakost pred zakonom. Zalagao se za prava nacionalnih manjina (albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske) i  za primjenjive zakone po kojima se Bošnjaci i druge etničke skupine u Hrvatskoj neće  osjećati  kao nacionalne manjine, već kao ravnopravni građani. Pokretač je mnogih inicijativa ; osnivač je Udruge malih dioničara “Kulin Ban“ i Udruge za nezakonito razvlašćene dioničare Hrvatske, internet portala “opasnih namjera“. Kao viši savjetnik u Ministarstvu uprave kandidirao se za Ustavnog suca, ali nije prošao. Dugogodišnjim radom stekao je radno iskustvo i specijalnost i postao pravni ekspert za poslove pretvorbe i privatizacije. Porodičan je čovjek. U braku sa mostarkom Amirom stekao je dvoje djece. Amira je sudski prevoditelj Ruskog jezika. Njihova kćerka Hana je dipl. novinar, a sin Tarik je u osiguravajućoj kući HOK i oženjen sa Hanom Hadžiavdagić.

Sulejmanova podrška prognanim Bosancima

Sa prvim danima agresije JNA na Hrvatsku, u ljeto 1991,  s područja Hrvatske i Bosanske Dubice počele su u Sisak i Zagreb pristizati prve izbjeglice. Sulejman je bio među prvima koji im je pružio svoju nesebičnu pomoć pri smještaju i zapošljavanju. Kada se broj izbjeglih i prognanih povećao, zajedno sa sugrađanima i istomišljenicima pristupio je stvaranju uslova za njihov organizovani prihvat. Bio je osnivač, član uprave i jedan od prvih donatora Dubičkog zavičajnog kluba “Prognanik’, koji je  odmah po osnivanju iznajmio prostorije u Gundulićevoj 21 i počeo  prihvatati i zbrinjavati izbjegle i prognane Hrvate i  Bošnjake s područja dvije Dubice, Jasenovca …U periodu od 1991. do 1995. iz njegove Bosanske Dubice protjerano je 7.000 Bošnjaka i oko 1.000 Hrvata, od kojih se do danas na svoja ognjišta vratilo svega 1.500.

Sulejman u odbrani Hrvatske

Kada je napadnuta Hrvatska Sulejman se odmah uključio u odbranu i stekao status Hrvatskog branitelja. Za ratne zasluge nagrađen  je Spomenicom Domovinskog rata od 1990-1992. g. U svom radu zalagao se za primjenu Ustava, kao najvišeg pravnog akta R Hrvatske i provođenje zakona koje je donio Hrvatski sabor, kao najviše hrvatsko zakonodavno tijelo. Štitio je ustavna i zakonska prava građana i u tom kontestu posebno se založio za: povrat nepravedno oduzetih stečenih prava, ostvarivanje prava za odštetu , ostvarivanje prava iz oblasti mirovinskog, zdravstvenog i socijalnog osiguranja, za prava sudionika Domovinskog rata, prava manjina, prava žena…

Šta traži Sulejman Tabaković?

Svojim energičnim istupom i preko antikorupcijske fronte Hrvatske Sulejman traži poništenje procesa: pretvorbe, privatizacije, kuponske privatizacije, HT privatizacije; traži reviziju provedenih stečajeva za poljoprivredno i šumsko zemljište, vodovod; traži poništenje privatizacije banaka, poništenje odredbi Zakona o 90 lokalnih uprava, poništenje Zakona o valutnoj klauzuli, poništenje zakona o ovrhama, Zakona o najmu stanova ; traži uspostavu vlasništva po pretvorbenom principu – prema rezultatima revizije; traži primjenu međunarodnih presuda sudova u Strasbourgu i Luksemburgu – po osnovu prava vlasništva …“Kada bi se to ostvarilo – ističe Tabaković- to bi po procjenama g. Ivana Valeka značilo povrat Hrvatskoj državi i njenim građanima 500.000.000.000 kuna i put u blagostanje, umjesto sadašnjeg puta koji vodi uništenju”.

Iz ovoga se vidi da je nebrojeno mnogo stvari u Hrvatskoj i regionu, umjesto ozakonito, stavljeno van zakona. Iz toga se mora izići.  A to je zadatak svih građana, smtra Tabaković..

“Već godinama tvrdim da bez poništenja ratno-profiterskog biznisa, odnosno pretvorbene pljačke, nema oporavka Hrvatske i nema života za Hrvatsku” – izričit je Tabaković.

Sulejman podsjeća na Thoreauovu teoriju iz 1849.g. koja upućuje na “građansku neposlušnost”, po kojoj je bolje raspustiti državu, nego je očuvati u nepravdi”. Građanski neposluh (nenasilan) je dužnost svih, jer ima za cilj ispravljanje nepravdi. “Ovaj narod mora prestati držati robove i ratovati, pa makar zbog toga prestao i postojati kao narod.”

Šta Tabaković poručuje građanima?

Tabaković poručuje  građanima BiH, Hrvatske… da se osvijeste,  da ne dopuste političkim partijama HDZ, SDP, ZZ, HNS, Mostu… da im šupljim pričama, koje ništa ne donose,  ispiraju mozak, jer njih zanima samo i jedino ostanak na vlasti i da ne vjeruju medijima koji su od tih istih kupljeni.

Obzirom da su hrvatski mediji u rukama ratnih profitera, prava istina o svemu ovom ne može doprijeti u šire slojeve naroda.

“Vjerujte svome želucu, svojim praznim džepovima, ovrhama, blokadama računa, neispunjenim obećanjima, strahu od sutrašnjeg dana”.

“ Ko ćuti, okreće glavu i ne bori se protiv zla, taj je saučesnik.”

Nemoguće je graditi reformu na ratnom  zločinu

Tabaković nas argumentovano uvjerava da oni koji bi htjeli reformirati zatečeno stanje, ustvari žele zacementirati pljačku i ratni zločin, žele zamrznuti duboko nepravedno stanje. Svi oni, ustvari, rade za ratne profitere i žele legalizirati pljačku koja je provedena i s kojom je otuđeno naše vlasništvo.Tu nema razlike između političkih opcija: isti su po tom pitanju i Most i HDZ i SDP.

“ Nemoguće je graditi reformu na ratnom zločinu!” Smiješno je da sada neki govore o tobožnjim reformama kojima bi se Hrvatska trebala, navodno, izvući iz krize, a da pri tom niti ne spominju pljačku tisućljeća koja se dogodila i koja je uništila Hrvatsku”- naglašava Tabaković. “Nema uspješnih reformi dok se ne raščisti ovaj ratni zločin protiv civilnog stanovništva!”

Kako su stvoreni novi tajkuni Hrvatske?

Činjenica je da Hrvatskom godinama vlada udruženi zločinački poduhvat povezan sa bivšim KOS-om, a političari bilo da su lijevi ili desni, samo su marionete režima.  U Hrvatskoj je na djelu zataškavanje ratnog zločina.

 

 

Privatizacijom koja je krenula za SFRJ u doba Ante Markovića, a naročito u vrijeme ratnih stradanja, dok su rodoljubi krvarili na ratištima, parama UDBE su stvarani novi tajkuni u Hrvatskoj i drugim Jugo republikama, koji su novac isisan, otet i opljačakan od građana preselili u svoje novoosnovane tvrtke u inozemstvu. Pojašnjavajući to Tabaković ukazuje na dokumenta slovenca Prezdira, slovenskog ekonomiste i istraživača Udbinih arhiva, iz kojih se vidi da su već krajem 80-tih g. Emil Tedeschi i njegov otac uz pomoć novca koji je Udba opljačkala od hrvatskih preduzeća i dala ih njima, postali najmoćniji tajkuni Hrvatske. “Tačne su i  Prezidove tvrdnje da su ljudi bliski tajnim službama bivše države u pravilu sudjelovali u takvim otimačinama. Na sličan način “stvoreni” su i ostali tajkuni Hrvatske” – tvrdi Tabaković. Dostupna dokumenta KOS-a potvrđuju pljačku Udbe u korist Tedeschija i drugih tajkuna.

Jedan od prepoznatih modela bio je da se prvo naručivala roba, novac se potom iznosio van, a kasnije se ta roba otpisivala, ili je zapaljeno skladište koje je prethodno bilo osigurano. Kasnije se tvrdilo da je u tom skladištu izgorila i roba, koja – u stvari – nije ni postojala.

Pretvorba ili preoblikovanje  hrvatskih banaka

Ni hrvatske banke, ističe Tabaković, nisu ni prodane ni pretvorene pretvorbom, već samo preoblikovane i kao takve ne mogu biti prodane, jer ne postoji pravni osnov za njihovu prodaju. One su samo nosioci franšiza talijanskih oligarhijskih grupa, a pravi vlasnici su ratni profiteri, koji pljačkaju bankovni kapital, nas, firme i nepokretnosti. Oni se kriju iza franšiza i skrbničkih računa.

Tabaković govori i o drugim negativnim pojavama

Tabaković otvoreno i bez dlake na jeziku govori i o drugim negativnim pojavama, koje imaju ozbiljne posljedice za život i pravni poredak u zemlji, kao što su još nerazjašnjena ubistva hrvatskih dužnosnika i domoljuba, koja dovodi u vezu sa djelatnicima tajnih službii, s njima povezanim i njima bliskim ratnim profiterima, izvršiocima ovih ubistava, onima koji su planirali i izazvali rat i iskoristili ga da pokradu sve što se moglo pokrasti. Počinioci tih monstruoznih zločina se ne otkrivaju, jer iza njih stoje iste strukture koje su isplanirale i izazvale rat, kako bi opljačkali imovinu građana Hrvatske i ostalih republika bivše Jugoslavije.

Tabaković se oglasio i povodom spota Ministarstva odbrane na čelu Damirom Krstičevićem, koji je uoči nogometne utakmice sa Danskom u zank “pune podrške pobjedničke Hrvatske vojske” postrojio vojnike sve tri grane oružanih snaga Hrvatske, što je Sulejman prokomentarisao na FB porukom “Hitler i Gorbbels bi bili ponosni na zastavnika i njegov militarizam!”, a  jedan od Sulejmanovih istomišljenika  A.K. popratio riječima : “Kada dezinformirani, indoktrinirani i izmanpulirani narod shvati da ih tajne korporacije pljačkaju pod fasadom lažne nacionalnosti, lažnih zakona, inih fizičkih i pravnih osoba, onda će bitange tajnih korporacija doživjeti svoj osobni te neizbježni smak svijeta”.

Društvena imovina ne može postati državna

Nismo zaboravili vrijeme u kom je oduzeta privatna imovina postala državna, a kasnije društvena. Za društvenu imovinu smo govorili svačija i ničija; svi su je imali a niko je nije posjedovao. Danas je na djelu otimanje i pljačka društvene imovine.

“Društvena imovina u Hrvatskoj je imovina građana Hrvatske i ona nije mogla postati državna”- tvrdi Tabaković. Nažalost ta imovina je oteta. To potvrđuje i nedavna  presuda suda u Strasbourgu iz koje se vidi da Hrvatska ne dozvoljava građanima da postanu vlasnici svoje imovine.

U opštem košmaru, kojem svi svjedočimo, na djelu su zakoni koji štite kriminal i korupciju, a odgovornost pored ostalih snose Vrhovni sud, Ustavni sud i Upravni sud Hrvatske. Takvo neodrživo stanje se mora promijeniti. Pljačkašima i razbojnicima treba oduzeti imovinu stečenu kroz ratni zločin i nezakonitu pretvorbu.

Nažalost, iako o ovim stvarima već godinama govori, upozorava na pljačku kroz ratni zločin i kriminalnu pretvorbu i privatizaciju, naročito tokom ratnih stradanja u kojim su mnogi nevini stradali, narod se ponaša nezainteresirano i stiče se dojam da sve to želi prespavati, preko svega preći i zaboraviti.

Borac za temeljna ljudska prava

Sulejman je ne samo izvrstan pravnik. On je opredjeljeni borac za temeljna građanska prava. Oni kojima je stao na žulj , nastoje ga  predstaviti kao mrzitelja Hrvata, jer se nije libio da kaže da su u Kolindinoj stranci i vladi osuđeni kriminalci.  Pokušali  su njegove istupe predstaviti kao govor mržnje. Pošli su toliko daleko da su ga proglasili članom Al-Quaide, a vrhunac je bio kad su mu u Tušakanovoj ulici u Zagrebu zapalili osobni automobil, koji je u jakoj eksploziji izgorio do temelja.

S pravom se pitamo, kao i Sulejman,  treba li ovom narodu kolektivna psiho terapija?

Hrvatska nezakonito raspolaže s tuđom imovinom

Hrvatska raspolaže s tuđom imovinom , na što nema pravo, jer Ustav R Hrvatske u čl. 48.49 i 50. štiti vlasništvo svih koji imaju imovinu u Hrvatskoj.  U suprotnosti sa ovim odredbama Ustava i sa svim međunarodnim pravnim propisima, koje je Hrvatska preuzela pri uklasku u EU, su Uredba donesena 1991. o blokiranju imovine bivših Jugoslovenskih republika i prenosi takve imovine u zakup ili na korištenje drugim pravnim i fizičkim licima. Na osnovu ovih uredbi, kojima su  suspendirana prava građana i pravnih lica da raspolažu svojom imovinom u Hrvatskoj, Hrvatska nastavlja manipulisati sa imovinom BiH, Slovenije, Makedonije, omogućujući svojim građanima da nezakonito disponiraju s tom imovinom. Tabaković izričito naglašava da se na osnovu Uredbi ne može steći pravo vlasništva i da kao takve donesene Uredbe nemaju pravnu snagu.

BiH je vratila  Hrvatskoj 90% imovine koju su posjedovale hrvatske firme u BiH, tako da i Hrvatska po reciprocitetu mora priznati vlasnicima iz BiH da slobodno raspolažu sa svojim nekretninama u Hrvatskoj.

Dometi Tabakovićevih opomena i upozorenja

Sa svoje strane odgovorno tvrdim da jasnije, agrumentovanije i ozbiljnije pravno upozorenje  od ovog upozorenja Sujejmana Tabakovića, kojim se želi zaustaviti pljačka imovine građana drugih Republika bivše Jugoslavije u Hrvatskoj, koja je u krajnjoj konsekvenci na štetu građana Hrvatske,  do sada nisam čuo na javnim medijima. U nedavnoj emisiji “Dan uživo“ na TV N1 Tabaković je,  bez dlake na jeziku, oštro i argumentovano dao sve odgovore i pojašnjenja na pitanja voditeljice programa. Njegov intervju u “Oslobođenju“ imao je velikog odjeka, a posljednji za TV1ba “pukao je kao bomba“ i ozbiljno uzdrmao duhove.

Nerazumno je ignorisati Tabakovićeve stavove i zahtjeve

Uloga Sulejmana Tabakovića u ovom slučaju je je veoma značajna, jer se bori za zaštitu građana Hrvatske, sa kojima živi i dijeli sudbinu, ali i za građane i državu BiH, iz koje potiče. Njegove poruke i upozorenja traže od Vlade Hrvatske da zaustavi pljačku susjednih država, a  Bosni i Hercergovini, njenim  građanskim i pravnim subjekima poručuje da se suprostave i  zaštite. Njegova upozorenja su dobro čuli i slušaju ih godinama i sve je izvjesnije da ga počinju ozbiljno shvatati.

On naglašava da ima vjerodostojne dokumente, koje imaju i vlasti Hrvatske i BiH, sa kojima se nezakonito daju saglasnosti građanskim i pravnim  subjektima Hrvatske za  raspolaganje imovinom građanskih i pravnih subjekata susjednih država, prije svega BiH.

Ukazivanje Tabakovića na nezakonitosti i nepravilnosti u zakonodavstvu i društvenom sistemu Hrvatske, za koja hrvatska Vlada ne daje pravovaljane odgovore niti preduzima mjere za sanaciju, uvjerljivo pokazuju koliko  je duboka kriza prava u Hrvatskoj, kakav je odnos  sudstva po tim pitanjima i koliko je slaba moć prava i pravnika u demokratskoj tranziciji Hrvatske. Ako se zna da je uloga Pravobranilaštva ograničena uglavnom na zastupanje države, jasno je da u svemu tome nigdje nema građanina i njegovih prava. Zato se kao kao prioritet  nameće unapređenje izbornog i reformskog zakonodavstva, kojim bi se u prvi plan stavili građani. Dok se to ne dogodi mandati će se i dalje dijeliti po kompenzacijskim listama stranaka, na koje građani neće imati nikakav uticaj.

Prema najnovijim saopštenjima, u Hrvatskoj se otvara Ured koji će raditi na vraćanju imovine stranim vlasnicima. Da li je to neki odgovor na brojne pozive, opomene i upozorenja, koja je glasnije i jasnije od još nekih drugih upućivao pravnik Sulejman Tabakvić ili su nove malverzacije i pokušaji da se povrat izbjegne, odgodi ili razvodni? Formiranje Ureda nedvosmisleno podsjeća i asocira na isprobani jugoslovenski model, po kojem je uvijek formirana komisija kada se željelo izbjeći okončanje nekog postupka ili rješnje nekog problema.

Sulejmanove poruke i upozorenja čuju se u BiH, ali nemaju dovoljan odjek, jer je BiH društvo već dugo oguglalo na skoro sve što se s njim i oko njega dešava. BiH vlasti bi itekako morale biti zainteresirane za sve ovo o čemu Tabaković govori, jer to više tangira i ugrožava BiH nego sve zemlje regiona zajedno. Službeni BiH organi po ustaljenoj praksi pravovremeno ne reaguju i javljaju se tek onda kada bude kasno ili kada se nekom od lidera počne klimati stolica. Ipak, po nekim reakcijama BiH vlasti, eniteta i nevladinih organizacija u BiH, moglo bi se reći da su Tabakovića i još neke njegove istomišljenike dobro čuli i ozbiljno shvatili. Tek sad Predsjedništvo BiH pokreće neku vrstu rasprave o statusu BiH imovine, bh eniteta i pravnih subjekata i građana  u Hrvatskoj.

Odjek Tabakovićevih poruka u Bosni i Hercegovini

Mnogi u BiH, posebno mi građani, sa velikom pažnjom nedavno smo gledali i slušali zapažen nastup pravnika Sulejmana Tabakovića za “Dan uživo“ na TV N1 i na TV1ba,  gdje je govorio o nemilosrdnoj pljački BiH imovine koja se nalazi u Hrvatskoj, a koja se još beskrupuloznije nastavlja posljednjih mjeseci i dana. Njegov upozoravajući glas čuo se samo nekoliko dana ranije preko mostarskog radija i putem javnih medija. Kako se da primjetiti Tabakovićevi istupi i upozorenja  natjerali su i Visokog međunarodnog predstavnika u BiH g. Inzka da reagira i utiče na Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara da po tom pitanju nešto preduzmu. Indikativno je da se baš ovih dana u Predsjedništvu BiH razgovaralo o imovini, o čemu je dato i neko saopštenje, a određene aktivnosti preduzete su i preko Vijeća ministara BiH. O istoj temi raspravljalo se u Asocijaciji nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Prema nekim saopštenjima Pravobranilaštvu BiH dat je  zadatak da stupi u kontakt sa Pravobranilaštvom Hrvatske i riješi to pitanje, a upućen i poziv vladama entiteta  da pripreme dokaze o vlasništvu i preduzmu korake u zaštiti svog dijela imovine u Hrvatskoj. Ako to ne uspije BiH preostaje samo tužba za zaštitu njenih prava.

Da li to znači da je u BiH konačno shvaćeno da u hrvatskom Zakonu, po kojem je Hrvatska spremna dati imovinu bh građana u Hrvatskoj na koncesiju do 30 godina, ima mnogo elemenata koji ugrožavaju imovinska prava bh pravnih subjekata i građana?!

Više je nego izvjesno da BiH već sada kasni najmanje dva poteza iza otimača u Hrvatskoj, pa ako i podnese tužbu veoma je neizvjestan njen ishod, jer se uvijek do sada u sličnim međudržavnim sporovima ili kasnilo ili nije bilo dovoljno volje, konsenzusa ili stučnog znanja da se svoja prava odbrane. Mora li i sada biti tako? Tabaković vjeruje da ne mora. Borba za istinu i pravdu nema alternative.

U ime građana BiH i pravnih subjekata koji su pretrpjeli i trpe štetu po osnovu imovine koju posjeduju u Hrvtaskoj, dužna zahvalnost g. Sulejmanu Tabakoviću. Za očekivati je da će svi čija su prava novim zakonskim rješenjimna Hrvatske ugrožena koristiti savjete i pomoć koju im Tabaković bezrezervno nudi.

Burlington, 7, jula 2018                                             Zijad Bećirević

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 12: INICIJATIVE DaBudeBolje…

Zijad Bećirević: Moj stav -SAD UVELE SANKCIJE DODIKU

Boško Jakšić, Journalist, Beograd: The B-H elections confirmed the existence of conflicting interests of foreign powers in the Western Balkans, which is turning into a “crawling Cold War”

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment