BiH dijaspora

Gradonačelnik Borgholma Ilko Ćorković: Od izbjeglice do čelnika grada

Ilko Ćorković, prijeratni banjalučki mašinski tehničar, obezbijedio je drugi mandat na čelu Borgholma, švedskog gradića sa 11.000 stanovnika, koji se nalazi na ostrvu Oland u Baltičkom moru.

Naravno Priča o  gradonačelniku Borgholma je tipična izbjeglička, rođen i odrastao u Ramićima, kod Banjaluke, Ilko je ovaj grad morao napustit u decembru 1992. i svoj “novi život” potražiti u Švedskoj.

“U početku u Švedskoj sam radio sve poslove – prao suđe u jednom hotelu, čistio stubišta, u jednom kampu sam čistio toalete i održavao zelene površine. Poslije sedmogodišnjeg boravka završio sam ekonomski fakultet, magistarski nivo, a odmah poslije završenog fakulteta dobio posao u poreskoj upravi, gdje sam radio sve do 2014. godine”, priča Ilko, dodajući da je te 2014. godine prvi put postao gradonačelnik Borgholma.

Na posljednjim izborima, koji su održani 9. septembra, lista socijaldemokrata, koju je predvodio Ilko, osvojila je 34 odsto glasova, što mu je osiguralo i drugi mandat na čelu ovog gradića sa 11.000 stanovnika, čiji je budžet nešto veći od 60 miliona eura.

Kako kaže, političku situaciju u BiH ne prati baš puno, ali se nada da će mržnja između naroda da prestane te da će buduće generacije živjeti u slozi i prijateljstvu jer se samo tako može ostvariti napredak i sigurna budućnost. Povremno dolazi  u  Banjaluku,  obiđe kuću, očev grob i vidi se  sa prijateljima iz djetinjstva.

BHDINFODESK

Related posts

Medicinska sestra Esfija Hamzić: U Njemačkoj nema zabušavanja, ne dobija se plata sjedeći

Editor

KUD “Mladi biseri” iz Stuttgarta: Novogodišnji pokloni uručeni najmlađim članicama i članovima

Editor

CIK: Edukacija o načinu elektronskog prijavljivanja birača van Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment