BiH dijaspora

Sanja Čulina-Okić: Amerika mi je mnogo dala i mnogo pomogla, ali Sarajevo je moj grad

“Moja ključna uloga u kompaniji je da osiguram pružanje konsultantskih usluga, edukacija i treninga u sferama prodaje, menadžmenta i marketinga, sa fokusom na unapređenje poduzetništva i poslovanja”. U Sarajevo sam se prvi put vratila iz ljubavi, kaže nam Sanja, iz ljubavi prema sadašnjem mužu, ali i Bosni i Hercegovini. “Amerika mi je mnogo dala i mnogo pomogla, ali Sarajevo je moj grad, tu se osjećam kao na domaćem terenu. Želja mi je da pomognem Bosni i Hercegovini i našim sugrađankama i sugrađanima u oblastima moje ekspertize – to je moj mali doprinos za bolje sutra”.

Baš zbog svoje ekspertize iz oblasti poduzetništva i unapređenja poslovanja, Sanja je angažovana da vodi niz treninga u sklopu aktivnosti „Dijaspora za startupe“ (D4STARTUPS) koja se implementira u okviru projekta „Dijaspora za razvoj” (D4D) koji je projekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH.
Sanja će prenijeti svoje stečeno znanje i iskustvo u polju prodaje i komunikacije u poslovanju na više od 20 mladih start-upa i poduzetnika. Mladi poduzetnici će na ovaj način dobiti aktualna znanja sa svjetskog tržišta i imati priliku da razviju vještine za uspješnu prezentaciju i prodaju svojih usluga što je temelj za prevazilaženje jednog od najvećih izazova u vođenju biznisa – pronalaženje prvih klijenata.

“Ovo je nešto više od saradnje. Činjenica da svojim znanjem stečenim u realnom sektoru u Americi, mogu prenijeti ljudima u Bosni i Hercegovini, na radionicama kao što su ove, i time doprinjeti ekonomskom napretku čini me izuzetno ponosnom”.
Govoreći o značaju bh. dijaspore i njenim potencijalima, Sanja ističe da se dijaspora može i treba puno više aktivirati u domenu prenosa znanja, čemu posebno doprinose napori da se izgrade sistemske veze između poduzetnika, stručnjaka, javnog i civilnog sektora, kao i različitih institucija na svim nivoima vlasti.

“Samo zajedno možemo doprinijeti tome da spriječimo odlazak ljudi iz naše zemlje, ili da omogućimo saradnju sa ljudima koji trenutno borave u zemljama širom svijeta”, poručuje za kraj Čulina-Okić.

Fokus

Related posts

Doček Nove godine u Velikoj Britaniji

Editor

U centru Geteborga, u okviru memorijala Dan bijelih traka, okupilo se oko hiljadu građana Bosne i Hercegovine

Editor

Amra Kadrić: Nedostaje mi miris moje mahale

Editor

Leave a Comment