BiH dijaspora

Susreti u Stuttgartu: DOMOVINA – VJEČITA TEMA

banner

Vrijeme u nedjelju, 11.11.2018. godine, cijelo poslije podne proveo sam u društvu dragih i dugogodišnjih prijatelja, Ismeta Hasanovića i Alije Dautovića iz Minhena i Muhameda Aganovića iz Stuttgarta. Sva trojica su Bosnoljubi, časni ljudi i vrijedni aktivisti Bosne i Hercegovine u dijaspori.

Ismet Hasanović je iz Šetića (Sapna) kod Zvornika. Više od 40 godina je u Njemačkoj, u Minhenu. U ovoj zemlji se među prvima sa naših prostora počeo baviti privatnim biznisom. Za vrijeme agresije na našu domovinu bio je predsjednik Kluba Zvornička regija koji je u to vrijeme puno uradio za BiH i rodni kraj. Zadnjih deset godina predsjednik je Zajednice BiH u Minhenu i potpredsjednik Saveza dopunskih škola BiH.

Alija Dautović je rođen u Teočaku. U njegovu odbranu i u odbranu BiH stao je sa svojih 17 godina. Bio je teško ranjen. Upoznao sam ga kad je kao najteži ranjenik iz BiH došao na liječenje u Njemačku. U Minhen. Imao je 43 operacije i više od 80 dana bio u komi. Svi su ga bili otpisali, ali On, Najveći – Allah dž.š. je htio da Alija živi! Posljedice rata i agresije na BiH nosi i danas, nosit će dok je živ, ali – Alija, živi! Živi za BiH!

Zeničanina Muhameda Aganovića, danas iz Stuttgarta, upoznao sam prije vise od 20 godina, u glavnom gradu Bavarske. Bio je vokal, ma kakav vokal – slavuj cuvenog benda „Baščaršija“ i svi su mu predviđali uspješnu karijeru pjevača. Aganović se okrenuo biznisu i porodici. I – nije pogriješio. Nikada nije zaboravio Bosnu. Bosnu i Hercegovinu. Aktivista je IZ Bošnjaka u Njemačkoj i Saveza dopunskih škola BiH. Sretan sam što ga imam u Stuttgartu.

I Ismet i Alija i Muhamed su članovi rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH. Velikom zaslugom i njih trojice projekat Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti, jedan je od najuspješnijih u dijaspori, u posljednjih 10 godina.

Susreti sa Ismetom, Alijom i Muhamedom, bilo gdje i bilo kad, uvijek su mi dragi i korisni. Aktivnosti naših građana u dijaspori, potreba bolje organizovanosti i uvezanosti u dijaspori i jačanje veza sa domovinom, neizbježna su tema svih naših susreta.

Haris Halilović/BHDINFODESK

Related posts

Utakmice Zmajeva iz Amerike prenosi FACE TV

BH GRAĐANI IZ SAD, KANADE: Zaustavimo uništavanje BiH, podrška ambasadoru Alkalaju!

Editor

Koronavirus: MVP BiH zamolila sve akreditovane bh.diplomate da pomognu u nabavci respiratora i neophodne medicinske opreme

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment