BiH dijaspora

25. novembar: Domovino, sretan ti Dan državnosti

banner

Bosanskohercegovačkim građanima u zemlji i dijaspori koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom, Bosnia Appeal i BHDINFODESK iz Birminghama, čestitaju 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

 25. novembra 1943. godine vijećnici Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH u Mrkonjić Gradu donijeli su odluku o obnovi državnosti BiH, potvrdili njezine historijske granice, te je definirali kao jednu od šest ravnopravnih republika u sastavu nekadašnje Jugoslavije. Tog dana, Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

Odluka je nakon četiri dana potvrđena i na Drugom  zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu, Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda.

Referendumom za nezavisnost održanom od 28. februara do 1. marta 1992. godine u skladu sa standardima međunarodne zajednice, BiH je obnovila svoju nezavisnost i od 20. maja 1992, postala je ravnopravnom članicom UN-a.

Uslijedila je agresija na našu zemlju i rat za njezinu odbranu okončan je Opštim okvirnim sporazumom za mir, parafiranim 21. novembra 1995. godine u američkoj vazdušnoj bazi u Daytonu.

BHDINFODESK

https://www.youtube.com/watch?v=R2O4LHq4m-Y

 

Related posts

New York: Pripadnici albanske, bošnjačke i hrvatske zajednice u SAD-u uputili poziv vlastima u Srbiji da procesuirju ratne zločine

Editor

Američki profesor Ismar Volić: Đaci se moraju naučiti da riješe stvarne probleme

Editor

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH više nije pokrovitelj piscima iz dijaspore

Editor

Leave a Comment