Pogledi

Austrijski list „Der Standard”: Srpski i hrvatski nacionalisti ponovo formirali savez za “podrivanje BiH”

banner

„Hrvatska se sve više miješa u BiH”, naslov je teksta Adelheid Wölfl koji je objavljen u austrijskom listu „Der Standard”. Autorka piše o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH koju je usvojio Sabor Hrvatske. Ona piše da Hrvatska ima obavezu da garantuje sprovedbu Daytonskog mirovnog sporazuma i prenosi riječi diplomata međunarodne zajednice koji kažu da „joj ta uloga ne daje pravo da se na takav način miješa u unutrašnje stvari BiH”. „Umjesto da poštuje anekse Daytonskog mirovnog sporazuma, što je dužnost Hrvatske, ona se spori oko jasnih odredbi Ustava BiH”, navodi se u analizi diplomata koji se bave BiH.

„Prema riječima međunarodnih diplomata i pravnih stručnjaka „hrvatske intervencije u evropskim tijelima i pred Vijećem sigurnosti UN-a su dokazale da su one ugrozile pravo BiH da se drugi ne miješaju u njene unutrašnje stvari. Problematično je to što hrvatski predstavnici šire dvije neistine. Prvo, da oni imaju pravo da se miješaju i drugo, da se izborom Komšića u Predsjedništvo BiH nisu poštovali principi jednakosti tri konstitutivna naroda”.

Autorka, inače dugogodišnja dopisnica ovog lista iz BiH i dobar poznavalac prilika u zemlji dalje piše da su prije nekoliko godina srpski i hrvatski  nacionalisti ponovo formirali savez za “podrivanje BiH”. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik već godinama pokušava odvojiti RS od BiH i priključiti Srbiji, navodi se. U tekstu se podsjeća i na pismo trojice bivših Visokih predstavnika u BiH u kojem osuđuju miješanje Hrvatske u unutrašnje stvari BiH.

„ S druge strane je Srbija još uvijek veoma daleko od suočavanja sa odgovornošću u ratu i ratnim zločinima u BiH. Srbijanska premijerka Ana Brnabić je nedavno negirala genocid u Srebrenici. Srbije se pored ostalog plaši plaćanja ratne odštete. Sve se događa u izmijenjenim geopolitičkim okolnostima. Sada samo nedostaje jasan stav SAD pod Trumpovim vodstvom. Prije dvije godine su nacionalisti, podržani međunarodnim lobistima, počeli preko publikacija i tajne diplomatije dovoditi u pitanje granice na Balkanu”, piše pored ostalog u listu „Der Standard”.

DW/BHDINFODESK

Related posts

Dr. Rizvan Halilović: POLITIČKOPRAVNE IMPLIKACIJE ODLUKA BERLINSKOG KONGRESA 1878. GODINE NA ZEMLJE I NARODE BALKANA

Kažu Nezavisne novine/ Orban Dodiku: Želimo saradnju sa Srpskom, uživate ozbiljan respekt u Mađarskoj

EMIR SULJAGIĆ – 9. JANUAR – Oni govore naglas, samo ih treba slušati

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment