BiH dijaspora

Oslo: Predstavljena knjiga “Aporija demokratije” autora Džemala Sokolovića

Bosanskohercegovački sociolog i politolog Džemal Sokolović predstavio je u subotu novu knjigu “Aporija demokratije” u prostorijama Ambasade Bosne i Hercegovine u Oslu uz prisustvo mnogobrojnih zvanica.

Knjiga se bavi poimanjem nesavršenstva, iskušenjima i dilemama demokratije, a potaknuta je i političkom situacijom u Bosni i Hercegovini te iskušenjima koja je pred BiH postavila demokratija.

Autor je na promociji podsjetio na riječi Winstona Churchilla koji je kazao da demokratija nije savršen oblik uređenja, ali da boljeg nema, a time je ustvari samo ponovio ono što su o demokratiji znali oni koji su je i izmislili jer je i Aristotel kazao da je demokratija najbolja među lošim državnim porecima.

Ova knjiga došla je nakon nekoliko ranije objavljenih knjiga koje je Sokolović posvetio BiH, a među njima su “Nacija protiv naroda”, “Reconstructing Multiethnic Societies – the Case of Bosnia-Herzegovina” (Rekonstrukcije multietničkih društava – primjer BiH” i “The Balkans: Searching for Solutions” (Balkan – Potraga za rješenjima).

Na promociji knjige, kojoj su prisustvovali intelektualci te predstavnici bh. dijaspore u Norveškoj, ali i gosti iz Norveške, govorio je i ambasador BiH u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević naglašavajući važnost ovakvih i sličnih promocija naučnog karaktera.

Predsjednik Kulturnog društva “Preporod” Tarik Čičić podsjetio je da je promociju knjige organiziralo “Kulturno društvo Bošnjaka Preporod za Norvešku”, a uz finansijsku podršku Bosanskohercegovačke privredne komore u Norveškoj.

Promociji knjige prisustvovali su između ostalih i predsjednik “Preporoda” BiH, predsjednik “Kruga 99” Adil Kulenović, kao i jedan od najpoznatijih norveških slavista Svein Karl Mønnesland koji predaje na Univerzitetu u Oslu od 1978. godine i veliki je prijatelj BiH.

Fena/BHDINFODESK

Related posts

Američki magazin Forbes objavio priču o Nerminu Deliću, pjesniku iz Jajca koji već šest godina okuplja pjesnike širom dijaspore

Mostarka Milena: Dolazak u Njemačku je bio sve samo ne lak

BHD Info Desk Administrator

Ahmed Husagić i Denis Bećirović pokrenuli inicijativu za olakšavanje dolaska bh. dijaspore u domovinu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment