Dopunske škole

STUTTGART SASTANAK RUKOVODSTVA SAVEZA DOPUNSKIH ŠKOLA BOSNE I HERCEGOVINE: USVOJEN PLAN RADA ZA 2019. GODINU

banner

U nedjelju, 27. 01. 2019. godine, u Stuttgartu je održan sastanak rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH na kome je usvojen izveštaj o radu Saveza u prvom polugodištu školske 2018/2019. godine i plan rada do kraja tekuće školske godine.

Savez će i ove godine raspisati konkurs za najbolje likovne i literarne radove učenika, a organizovat će i tradicionalne susrete dopunskih škola BiH koji će se održati 26. maja 2019. godine, u Stuttgartu.

Na sastanku u Stuttgartu istaknut je značaj aktivnosti građana BiH na očuvanju maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti, problemi s kojima se svakodnevno susreću aktivisti BiH u dopunskim školama BiH i iskazano nezadovoljstvo odnosom nadležnih ministarstava u BiH prema dopunskom obrazovanju djece građana BiH u dijaspori na maternjem, posebno bosanskom jeziku.

Kako je istaknuto, Savez je u više navrata u prethodnim godinama apelovao na nadležne u BiH da se reguliše oblast dopunskog obrazovanja i rad dopunskih škola, do čega nikada nije došlo, niti se na tome ozbiljno radi, zbog čega najviše ispaštaju djeca i mladi školskog uzrasta. Prepuštenost samoorganizovanju, asimilacija u strana društva i neznanje maternjeg jezika dovode do slabljenja veza sa domovinom, što će u budućnosti imati negativne posljedice na bh. zajednicu i samu Bosnu i Hercegovinu, te je krajnje vrijeme da naša država adekvatno reguliše ovu oblast.

Osim predstavnika Saveza i dopunskih škola BiH iz Minhena, Ulma, Kircheim Tecka, Stuttgarta, Mannheima i Rottenburga, sastanku u Stuttgartu prisustvovao je i novi generalni konzul BiH u Stuttgartu Began Muhić, član rukovodstva SSD BiH iz Njemačke Nedžad Solunović i predsjednik KUD-a Mladi biseri Sead Selmanović.

U svom pozdravnom obraćanju prisutnima novi generalni konzul BiH u Stuttgartu Began Muhić istakao je važnost aktivnosti koje sprovodi Savez dopunskih škola BiH, a prisutnima je obećao svoju i pomoć GK BiH u Stuttgartu u svim aktivnostima vezanim za Bosnu i Hercegovinu, posebno u oblasti dopunskog obrazovanja, te da će se zalagati da ova oblast bude adekvatno regulisana od strane države Bosne i Hercegovine.

H.H./BHDINFODESK

Related posts

Evropska juniorska informatička olimpijada: Benjamin Mujkić osvojio bronzanu medalju

BHD Info Desk Administrator

Održan seminar za nastavnike i nastavnice bosanskog jezika u Njemačkoj: IZAZOVI I ZNAČAJ OČUVANJA MATERNJEG JEZIKA U DIJASPORI

Editor

Bošnjačka djeca u RS dočekuju Evropski dan jezika u diskriminaciji

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment