Dopunske škole

Majčina protiv asimilacije

Aida Đulić, jedna od koordinatorica bosanske škole u Rottenburgu i sve uspješnija književnica, smatra da je najmanje 13 razloga zašto bosanska omladina u dijaspori treba učiti bosanski jezik
Među prvima koji su u Njemačkoj podržali projekat Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti bili su aktivisti BiH u Rottenburgu. Tim povodom, na ovu temu, u Rottenburgu je 5. marta 2015. godine održana tribina, na kojoj su govorili tadašnji konzul BiH u Stuttgartu Dag Đumrukčić i predsjednik Saveza dopunskih škola BiH, bivši generalni konzul BiH u Stuttgartu, Haris Halilović.Za našu državu veoma je važno da njeni građani koji žive u svijetu sačuvaju svoj maternji jezik i kulturu, a time i veze sa domovinom. Nažalost, naša država još nije do kraja regulisala oblast dopunskog obrazovanja na maternjem jeziku djece svojih građana u dijaspori što već proizvodi niz negativnih posljedica poput asimilacije u strana društva. Mi u Generalnom konzulatu BiH u Stuttgartu smo dosta angažovani u saradnji sa dijasporom. Imamo odličnu saradnju sa Savezom dopunskih škola BiH u Njemačkoj koji je napravio dobru platformu dopunskog obrazovanja i ponosni smo što je u njemačkim pokrajinama koje pokrivamo osnovano najviše bosanskih dopunskih škola. Ovakve aktivnosti ćemo i dalje podržavati, istakao je tada konzul Đumrukčić, u svom obraćanju prisutnima.
Nakon završetka tribine, na sastanku sa roditeljima, osnovano je odjeljenje dopunske škole BiH na bosanskom jeziku u koje je upisano 22 djece. Savjet roditelja bosanske dopunske škole u Rottenburgu, tada su činili: Alija Đulić, Aida Đulić, Sanela Kirdmann, Džemila Beganović, Asima i Zijad Šahović, Husein Duraković, Ramiz Isić, Mirsada Jukić, Elvir Mehidić, Behzada Sadiković, Fatima Kahrimanović i Senad Kahrimanović.
Radom škole i danas koordiniraju: Aida Đulić, Fatima Kahrimanović i Alija Đulić. Polaznici bosanske dopunske škole u Rottenburgu učestvuju u skoro svim aktivnostima koje posljednjih godina organizuje Savez dopunskih škola BiH, sa sjedištem u Stuttgartu.

Aida Đulić, Rottenburg


Aida Đulić, jedna od koordinatorica bosanske škole u Rottenburgu i sve uspješnija književnica, veliki je zagovornik očuvanja maternjeg jezika u dijaspori.
Gospođa Đulić smatra da je najmanje 13 razloga zašto bosanska omladina u dijaspori treba učiti bosanski jezik. Evo tih razloga:

 1. Zbog te tvoje veze rodbinske, ako ti išta znači ljubav njihova, uzvrati im ljubav govoreći bosanskim jezikom!
 2. Radi te tvoje krvi bosanske koja ti u venama teče, ma gdje bio, u sred Amerike ili Njemačke, ostani Bosanac, ne zaboravi jezik svoj!
 3. Zbog onih naših predaka koji su živote dali da bi ti imao domovinu. Cijeni to ko očinji vid, pokaži respekt, i govori maternjim jezikom
 4. Radi tvoje domovine, diši njenim jezikom, vrati se izvoru svom!
 5. Zamisli, zaljubiš se do ušiju u kršnu Bosanku ili Bosanca, a oni govore samo naš jezik.
 6. Bosanski jezik je vakcina protiv asimilacije. Nemoj da se gubiš!
 7. Rado bi nekom Bosancu rekao svoje mišljenje, ali nažalost malo sutra, kad ne barataš svojim jezikom.
 8. Na odmoru u BiH završiš u hitnoj, a ti operisan od bosanskog jezika.
 9. Ne dozvoli da ti drugi prevode bosanske viceve. U originalu su puno smješniji.
 10. Bez bosanskog jezika pola te nema. Zamisli šta bi bio Mujo bez onog „jo“.
 11. Bosanac bez bosanskog jezika je kao burek bez mesa. Kontaš?
 12. Nemoj da se gubiš k’o Hamidina krava kad te u Bosni pošalju samog u kupovinu.
 13. Zbog dede i nene (ili babe), jarana Fehima, komšinice Mejre, konduktera Efendije , prodavača Joze, učiteljice Nade, zbog Ive, Džeke i Tuke i još bezbroj divnih ljudi koji žive u Bosni

Haris Halilović

Related posts

U Stuttgartu održan sastanak rukovodstva Saveza dopunskih škola BiH: PRIPREME ZA SUSRETE BOSANSKIH DOPUNSKIH ŠKOLA

Sydney: Bosanska Etnička Škola poziva sve prijatelje škole na završnu ceremoniju

Kraljevski koledž – Sandhurst: Merima Bašić najbolji strani student

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment