Kultura

BHFF PREDSTAVLJA UMJETNIKA-U-REZIDENCIJI ZA 2020. GODINU: EMINA ŠKALJIĆ

banner

Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF) ima zadovoljstvo objaviti da je Emina Škaljić, studentica  na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu, dobitnik Njujorške umjetničke rezidencije za 2020. godinu!

Kao nagradu za njen rad na dizajnu promotivnih materijala za BHFF 2020, Emina će posjetiti Njujork tokom 17og godišnjeg filmskog festivala koji će se održati od Aprila 8-11. Emina će predstaviti svoj projekat pred BHFF publikom na završnoj ceremoniji Aprila 11.

Od 2015. godine ALU i BHFF rade u kolaboraciji na izradi grafičkog dizajna koji se koristi za promotivne svrhe bh. film festivala u Njujorku. Svake godine od tada, ALU zajedno sa BHFF-om organizuje natječaj za studente grafičkog dizajna na trećoj i četvrtoj godine na ALU da pripreme grafičke prijedloge koji su se koristili na BHFF-u. Ideja projekta je da omogući studentima rad na live projekatu, te ujedno da im pruži izazov da primjene i izoštre svoje dizajnerske sposobnosti i da time steknu dodatno iskustvo koje će im biti od koristi u profesionalnoj karijeri.

U 2020 godini osam studenata sa ALU, u sararadnji sa kustoškim timovima u Sarajevu i u Njujorku, predali su svoje umjetničke prijedloge na konkurs. Kustoški timovi su potom odabrali pobjenika, studenticu grafičkog dizajna Emina Škaljić. Eminin rad prikazuje Njujorške ulice zajedno sa Titovom ulicom iz Sarajeva. Eminin projekt će biti prikazan na svim BHFF reklamnim materijalima u 2020.

Cilj projekta je da se pripremi umjetnički rad koji predstavlja identite BiH ali i Njujorka, te koji bi tumačio kako se te dvije različite kulture preklapaju kroz BHFF. Teme filma, identiteta, dislokacije, i kulturoloških stereotipa su uključene u odabranu umjetničku viziju i rješenje.

ALU i BHFF vjeruju da će posjeta Njujorku biti od velikog značaja za Eminin akademski i profesionalni razvoj, kao i inspiracija za ostale sudionike konkursa.

BHFF se zahvaljuje kustoskom timu u Sarajevu, ALU profesoru Bojanu Hadžihaliloviću i Sandru Drinovcu.

BHFF čestita Emini Škaljić na ovom priznanju te upućuje zahvalu svim studentima na ALU koji su sudjelovali na projektu, čiji prijedlozi će također biti prikazani na Svečanom zatvaranju BHFF-a.

17og godišnji BHFF će trajati od 8. do 11. aprila u SVA teatru na Manhattanu, u četvrt Chelsea.

Related posts

Pročitajte kad su ove godine ramazan, bajrami, Nova hidžretska godina…

Urednik BiH Info Desk

Linz: Sevdah na Dunavu

Urednik BiH Info Desk

Slovenački pjevač Benjamin Dolić porijeklom iz Velike Kladuše predstavlja Njemačku na Eurosongu

Editor

Leave a Comment