Kultura

JU Bosanski kulturni centar TK u 2023 godini realizovao više od 200 događaja

banner

Jedna od najaktivnijih ustanova kulture u TK, Javna ustanova BKC TK je u godini u kojoj obilježava 20.godišnjicu od osnivanja JU BKC TK realizovala je 214 programa i događaja od kojih je značajno po broju vlastite produkcije, istaknuto je na press konferenciji koja je organizovana u ovoj ustanovi , koja je ujedno i novogodišnji prijem medijskih kuća u ovoj godini kada se sumiraju na kraju godine rezulteti koji su postignuti , kako je istaknuto ovom prilikom .Na sceni BKC –a su organizovana 612 događaja, od kojih su 21 pozorišne predstave među kojima brojne regionalne bit komedije, 41 manifestacije među kojima i brojni festivali i tradicionalne godišnje dodjele nagrada najboljim učenicima i sportistima.

Održano je i 18 konccerata na kojim su nastupila velika imena regiona i domaće muzičke scene, kao što su Amra Medunjanin, Divanhana, Frajle, Nešo Galija, Goca Tržan, May Sar& Gubisimo i drugi.
U okviru Kongresne djelatnosti realizovano je više od 100 događaja, među kojima su seminari, radionice, sastanci, sjednice, javne tribine, naučni skupovi, press konferenciji i drugi događaji.
U 2023.godini organizovane su i promocije knjiga, 16 izložbi i 6 filmskih produkcija. Iz vlastite produkcije BKC –a vrijedi istači organizovane 12. međunarodni festival bijenalnog festivala minijature , koji je okupio više od 100 učesnika iz cijelog svijeta Dane evropskog naslijeđa, te Dane audio vizuelnog naslijeđa i umjetnosti, 3.Dane sjećanja na genocid u Srebrenici, Dane BKC –a kojim je obilježeno 26.godišnjice od osnivanja ustanove , organizovanje prvog solističkog koncerta talentovanog dječaka Ajdina Osmanovića i druge događaje.
Kao suorganizator JU BKC TK bio je u partner u organizaciji Festivala Međunarodnog takmičenja harmonikaša, koncerate, Veče sevdaha uz saz, izvedbi predstave „Hanke, Evropskog noći teatra , višegodišnjeg koncerata kulturnih umjetničkih društava i plesnih klubova i nekolicine drugih događaja.

JU BKC TK je ponosn i daje doprinos u organizaciji kreiranja programa kojima se obilježavaju značajni datumi, kao što su Dani nezavisnosti BiH, te godišnjice osnivanja 2.Korpusa Armije Republike BiH.
U 2023 JU BKC je krenuo novom platformom za saradnju kome je pristupilo više od 50 organizacije, ustanova i drugih institucija , društva, saveza i pojedinaca koji su se javili na Javni poziv na saradnju JU BKC TK .Ciljevi platforme je umrežavanje više organizacija i pojedine koje će navim principima saradnje bez dodatka materijalnih ulaganja zajednički realizovati projekte, čime će se sve strane podići na novo vlastite produkcije i dodatno obogatiti kulturnu scenu u Tuzlanskom kantonu.

U 2024 godini u kojoj će biti obilježavanje 70 godina otvaranja Radničkog doma „Moše Pijade“ planira se pored realizacije manifestacije, podiči na nivo vlastitu produkciju i koprodukciju, a prvi takav projekat je več započeo , rad na pozorišnoj predstavi „Omera i Merime“ koji zajedno realizuije Pozorište mladih Tuzle u koprodukciji sa BKC TK ,Srednjom Savremenom školom umjetnosti Tuzla, Dani „Mladi Tuzle , a čija premijera će biti u martu 2024.godine.

Duška REBIĆ

Related posts

Prilog za književnost i jezik »Latice«: Riječi kao susjede

BHD Info Desk Administrator

Giverny: Čuvena platna “na liniji”

BHD Info Desk Administrator

Amila Terzimehić u filmu italijanskog oskarovca

Editor

Leave a Comment