Dopunske škole

Susreti bosanskih škola u Njemačkoj: GOSTI OBOGATILI DJEČIJI PROGRAM O DOMOVINI

STUTTGART – Ovogodišnji susreti bosanskih škola u SR Njemačkoj (Stuttgart, 07. 07. 2019.) održani su pod motom i nazivom, Jedna si jedina – Bosna i Hercegovina!, a njihova poruka bila je: Obaveza svih nas u dijaspori je sačuvati svoj maternji jezik i identitet i veze sa domovinom.

Trosatni kulturni program posvećen domovini na manifestaciji koju tradicionalno, svake godine, na kraju školske godine organizuje Savez bosanskohercegovačkih škola (Verband bosnisch-herzegowinischer Schulen e.V.), obogatili su i nastupi gostiju, književnice i književnici: Mina Imširović, Aida Đulić, Mejrema Velić i Husein Huska Ismailović, KUD „Mladi biseri“ iz Stuttgarta i umjetnici, akademski slikari: Samir Dervišević i dr. Pinsel (Michael Sieger).

Spisateljica i poetesa MINA IMŠIROVIĆ (ISKRIĆ) porijeklom je iz Gradačca, a već dugi niz godina boravi u Augsburgu. Još kao dijete je pokazala sklonost ka umjetnosti i počela objavljivati pjesme, prvo u dječijim časopisima da bi u srednjoj školi izašla njena prva objavljena zbirka poezije. Nakon rata, u Hrvatskoj je objavila zbirku poezije “Kišom umivana”, a posljednja objavljena zbirka “U procjepu duše” objavljena je u BiH, u izdanju Bosanske medijske grupe iz Tuzle.

Književnica MEJREMA VELIĆ živi i radi u Beču, u Austriji. Profesor je vjeronauke od 2000. godine, u Beču. Školovala se u Vojvodini, Bosni i Hercegovini i Austriji. Saradnica je magazina Plima, a ono što je najvažnije voli djecu, radi sa djecom i lijepo slika i piše.

Književnica AIDA ĐULIĆ je rođena Stočanka. U Njemačkoj je od 1993. godine. Dugogodišnji je saradnik Saveza i jedna od koordinatorica bosanske škole u Rottenburgu. Gospođa ĐULIĆ čežnju za rodnim krajem i domovinom liječi pjesmama i pričama o domovini i sudbinama njenih građana.

Književnik i istaknuti aktivista Saveza HUSEIN HUSKA ISMAILOVIĆ je iz Odžaka. Živi i radi u Minhenu. Autor je slikovnica „Djed Bajro i bajramske radosti“, „Djed Bajro i ramazanske radosti“ i „Djed Bajro i kurban-bajramske radosti“. Osnivač i predsjednik je Kulturnog udruženja „Musa Ćazim Ćatić“ koje je prepoznatljivo po objavljenom konkursu za književnu nagradu “Musa Ćazim Ćatić”za najbolju pjesmu.
Osnivač i predsjednik je „Deutsch – Bosnischer Kulturverein „ Musa Ćazim Ćatić“ e.V. „ u Münchenu. Husein Huska Ismailović je jedan od najzaslužnijih za osnivanje i uspješan rad bosanskih škola u Minhenu.

Mlada MILA HALAVAĆ, specijalni gost manifestacije u Stuttgartu je iz Manhajma. Ne tako davno, Mila je bila jedan od najboljih polaznika dopunskih škola BiH u Njemačkoj. Danas je jedna od najperspektivnijih mladih glumica u ovoj zemlji. Da će se o našoj MILI još čuti pokazala je i u Stuttgartu, izvedbom poeme Što te nema i monologa od Josipa Pejakovića: DOMOVINA i ON MENI NEMA BOSNE!

KUD „Mladi biseri“ iz Stuttgarta je kulturno-umjetničko društvo osnovano 2008. godine, iste godine kada je i aktiviran projekat Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti. Do sada su sami organizovali brojne kulturno-umjetničke i kulturno-zabavne manifestacije i učestvovali na mnogim smotrama folklora u Njemačkoj i drugim zemljama. Od početka imaju odličnu saradnju sa Savezom.

Gosti na Susretima bosanskih škola u Stuttgartu su svojim nastupom nagrađeni aplauzima svih prisutnih. Hvala im još jednom što su obogatili naš program.

H.H.

Related posts

STUTTGART: SVJEDOČANSTVA ZA POLAZNIKE BOSANSKIH ŠKOLA

Editor

Sebilj.net organizuje foto-konkurs “Ramazan kroz objektiv”

Editor

Gdje se bosanski čita i piše, tu Bosna diše!

Editor

Leave a Comment