BiH dijaspora

Više od polovine prekršaja u USK napravili vozači sa stranim registarskim oznakama

Unsko-sanski kanton ima čak 34 radarske kutije i 11 aktivnih stacioniranih radarskih sistema. Radarskim kontrolama neugodno su  iznenađeni najčešće stranci.

Ostali nekažnjeni

Do polovine prošle godine, učesnici u saobraćaju skrivili su skoro 123.000 prekršaja koje su zabilježili stacionirani radari u svim općinama USK. Skoro 74.000 prekršaja (60 posto) napravili su vozači sa stranim registarskim oznakama i u većini slučajeva ostali su nekažnjeni. U istom periodu je za navedene prekršaje izrečeno kazni u visini od 222.000 maraka.

– Problem u radu ne samo policije u USK nego u cijeloj BiH predstavljaju vozila sa stranim registarskim oznakama, koje u znatnom procentu učestvuju u ukupnom broju počinjenih prekršaja. Nakon napuštanja teritorije BiH, vrlo je teško utvrditi vlasništvo, odnosno procesuirati i naplatiti kaznu – kaže Ale Šiljdedić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

Kaznu za prekršaj snimljen stacioniranim radarom strancu je moguće naplatiti samo ukoliko policijska patrola nakon počinjenja prekršaja zaustavi vozača na terenu, a zatim, uz pomoć PDA uređaja, utvrdi postojanje prekršaja i uruči mu nalog. Kako bi barem ublažili divljanje vozača vozila s inozemnim tablama na našim cestama, problem u dogledno vrijeme treba riješiti – ističe Šiljdedić.

Naknadna provjera

– Primjenjujemo sistem da naknadnom provjerom, odnosno naknadnim dolaskom u USK i kontrolom učesnika u saobraćaju, ukoliko se utvrdi da je neko od vozača odranije počinio prekrašaj u Kantonu, on se procesuira za počinjenje prekršaje, naravno, ako nije nastupila zastara – ističe Šiljdedić.

Neuredne platiše

Apsolutna zastara nastupa nakon dvije godine, što je relativno kratak rok da bi se kazne uspjele naplatiti. Stoga više od polovine kazni s vremenom zastari i nije ih moguće naplatitia pa prekršioci ne snose nikakvu odgovornost.

 BHDINFODESK

Related posts

Udruženi pokret za Bosnu i Hercegovinu organizirao prijem u Washington D.C.-ju

Pisac Sead Husić objavio svoj prvi roman na njemačkom jeziku pod nazivom „Gegen die Träume“

Magistar Muamer ef. Mujarić, düsseldorfski imam, znanjem i sposobnošću, užurbano očovječuje ljude u sredini gdje djeluje

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment