Dopunske škole Govor zemlje moje

Grad Beč razvio jezičku aplikaciju i na bosanskom jeziku

banner

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika čelnik gradske vlade za resor obrazovanja, Jürgen Czernohorszky, naglasio je da je cilj grada da svako dijete u Beču u budućnosti osim njemačkog nauči još dva jezika.

Jačanje maternjeg jezika ima poseban značaj u ostvarivanju ovog cilja zbog čega se za 18.000 učenika u Beču organizuje dodatna nastava iz 23 maternja jezika.
Iz Bečkih vrtića navode da oni kao prva obrazovna institucija stvaraju okvir za proces učenja jezika, pa je tako angažovano 250 nastavnika za unapređenje govora i jezika za čak 30 maternjih jezika.

Odjel za integracije i diverzitet Grada Beča (MA17) višejezičnost djece i mladih pomaže i kroz projekat Kumova za čitanje. Radi se o bilingvalnim dobrovoljcima koji čitaju djeci na njihovim maternjim jezicima.

I bečki Narodni univerzitet (VHS), odnosno ustanove za obrazovanje odraslih, zalažu se za obnavljanje znanja maternjeg jezika i gubitka izvornih jezika i organizuju osim njemačkog kurseve za 60 drugih jezika.

Za osobe koje vole opuštenije okruženje za jezičku nastavu tu je inicijativa „Kafić jezika“ koju podržavaju udruženje Station Wien i MA17. Ideja ovog projekta je da svako može ponuditi da podučava svoj maternji jezik ili nauči novi kroz razgovore za stolom i sa nenastavnim kadrom.

Grad Beč razvio je za svoje građane i aplikaciju Sprachen App sa 5.000 audio fajlova na njemačkom i još devet dodatnih jezika među kojima su i bosanski, hrvatski i srpski. Aplikacija kroz osnovne pojmove Bečlijama nastoji približiti multilingvalnost svog grada i, naravno, učenje svakodnevnih fraza.

UNESCO je Međunarodni dan maternjeg jezika pokrenuo 21. februara 2000. godine s ciljem unapređenja jezičke i kulturne raznolikosti i višejezičnosti. Obilježavanjem ovog dana slavi se jezik kao dio kulturnog identiteta govornika i višejezičnost i nastava stranih jezika kao ključ za međusobno razumijevanje i poštovanje.

BHDINFODESK

Related posts

SEMINAR ZA NASTAVNIKE I NASTAVNICE BOSANSKOG JEZIKA U SR NJEMAČKOJ (II. DIO)

Urednik BiH Info Desk

Protekle školske godine, 5.780 učenika promijenilo mjesto pohađanja škole ili su prekinuli školovanje

BHD Info Desk Administrator

Pokrenute aktivnosti na izradi interaktivnog web portala za dopunsku nastavu za djecu iz BiH u dijaspori

Leave a Comment