Moj stav Pogledi

Paralelna diplomatija: RS neće otvarati nova predstavništva u svijetu, ali hoće urede

Radovan Višković predsjednik Vlade RS ocijenio je danas da se moraju jačati ekonomske veze sa zemljama u kojima manji bh.entitet ima svoja predstavništva, za čiji rad će u ovoj godini iz budžeta biti izdvojeno 4.700.000 KM.

Kaže da je to bio fokus i ranije, ali se privredni odnosi i ekonomska saradnja moraju poboljšati, s ciljem privlačenja stranih investicija u RS.
Nakon sastanka sa šefovima većine predstavništava RS-a u svijetu, Višković je istakao na konferenciji za novinare da su ta predstavništva institucionalni dio predstavljanja tog bh.entiteta obavljala na dobar način, a da sada se moraju intenzivirati ekonomske aktivnosti.

Tvrdi da dosadašnje ulaganje u rad predstavništava RS-a u svijetu nije uzalud bačen novac poreskih obveznika. U ovoj godini najviše novca bit će raspoređeno za Predstavništvo u Ruskoj Federaciji – 920.000 KM, a potom Predstavništvu u Srbiji – 740.000 KM. Predstavništvu u Austriji bit će raspoređeno 620.000 KM, Belgiji 610.000 KM, te SAD 600.000 KM.Za rad Predstavništva u Nemačkoj bit će izdvojeno 380.000 KM, Grčkoj 320.000 KM, te Izraelu 300.000 KM.

RS zasad neće otvarati nova predstavništva, ali se razmišlja u otvaranju novih ureda u još nekim gradovima zemalja u kojima već ima predstavništva, poput Austrije.

Višković je stava da je dobro da predstavništva u zemljama u kojima postoje budu servis građanima, ali naglašava da bi bio zadovoljniji da se ti ljudi zadrže u RS.

BHDINFODESK

Related posts

„Norveški model“ – vrabac u ruci za Zapadni Balkan?

Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici: Borba protiv toga važnija nego ikad

Editor

REZERVNI SASTAV POLICIJE RS-a: Formiraju li se oružane snage RS-a?

Leave a Comment