Biznis

Na pažnju potencijalnim radnicima u Sloveniji: Ne potpisujte nikakve neispunjene papire!

banner

Želite raditi u Sloveniji? Informišite se na vrijeme

Na poziv Nezavisnog sindikata radnika Slovenije prije nekoliko dana delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, predvođena direktorom Muamerom Bandićem, učestvovala je na sastanku s ciljem razmatranja mogućnosti unapređenja implementacije Sporazuma o zapošljavanju bh. radnika u Sloveniji kao i zaštite prava radnika kod onih poslodavaca koji ista ugrožavaju  Sastanku su prisustvovali i predstavnici Inspekcije za rad Republike Slovenije kojima su predočeni problemi sa kojima se radnici iz BiH susreću kod poslodavaca  u Republici Sloveniji.

Nakon razmjene informacija i podataka svih učesnika sastanka konstatovano je da se trebaju, kao preventivna mjera, uložiti napori oko informiranja radnika koji namjeravaju da se zaposle u Republici Sloveniji i da bi isti trebali prije samog odlaska na rad u Republiku Sloveniju da se informišu oko svih bitnih detalja u vezi prava radnika po osnovu zasnivanja odnosa i boravka u Republici Sloveniji, a koje mogu da dobiju u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH.

Takođe je konstatovano da se kandidati, koji namjeravaju da se putem Sporazuma zaposle u Republici Sloveniji, obavezno jave u Agenciju za rad i zapošljavanje BiH kako bi dobili uputstva na koje stvari da obrate pažnju prilikom zapošljavanja u Sloveniji.

„Mi imamo situaciju da većina radnika koji odlaze u inostranstvo ne koriste u dovoljnoj mjeri kapacitete Agencije za rad i zapošljavanje BiH, odnosno da nas ne kontaktiraju kako bi saznali detalje oko Sporazuma i uslova zapošljavanja u Sloveniji. Istina sa pojačanim angažmanom Agencije na zaštiti prava radnika u Sloveniji, te zahvaljujući medijskom praćenju navedene teme, mi u posljednih pola godine imamo povećan broj kandidata koji koriste informacije dobijene u Agenciji. Taj nivo povjerenja želimo da unaprijedimo, te da još većem broju kandidata budemo svakodnevno na usluzi“, rekao je Bandić i dodao je da je važno da radnici ne potpisuju nikakve neispunjene papire, da ne potpisuju nikakve ugovore ili izjave koje ne razumiju već da se u tim slučajevima obrate slovenačkom sindikatu za pomoć, te da znaju da se za sva pitanja mogu obratiti i Nezavisnom sindikatu radnika Slovenije te da će im pomoć biti pružena, zatim da prije odlaska u Sloveniju provjere u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH o kakvom se poslodavcu radi, te da se upoznaju sa uslovima rada u Sloveniji“, istakao je direktor Agencije Bandić.

Podsjetimo da je Boris Pupić, stručni saradnik za odnose sa javnošću, informisanje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH rekao je da je trenutno položaj radnika u Sloveniji dosta dobar.

“Poznato je da smo jedan dio prošle godine posvetili rješavanju određenih problema sa kojima su se naši radnici susretali u Sloveniji, i to je uspješno riješeno. Prava radnika su se do sada najviše kršila u djelatnosti prijevoz i skladištenje. Radnici iz BiH koji su otišli na rad u Sloveniju kao vozači su bili najviše izloženi ovim radnjama. Najčešći slučajevi su se odnosili na korištenje činjenice da radnici ne poznaju pravnu legislativu i jezik, te su im nuđeni na potpis ugovori koji nisu bili dogovoreni ili kada je riječ o otkazu ugovora o radu, nuđena im je nepovoljnija opcija. Također, neki radnici su potpisivali prazne papire koji su kasnije bili zloupotrebljavani”, rekao je za BUKU Pupić.

Nakon što se Agencija za rad i zapošljavanje BiH, zajedno sa slovenačkim sindikatima, te Zavodom Republike Slovenije za zapošljavanje uključila u rješavanje ovog problema, situacija je mnogo bolja.

Što se tiče broja radnika Agencija za rad i zapošljavanje BiH prvih deset mjeseci prošle godine je posredovala u zapošljavanju 13.198 radnika iz BiH.

Najveći broj oglasa za zapošljavanje, te izdatih radnih dozvola odnosi se na poslove vozača u domaćem i međunarodnom transportu, te na poslove varioca.

Maja Isović Dobrijević 

BHDINFODESK

Related posts

Budućnost stiže: Bihaćki aerodrom postaje stvarnost

FIPA nudi stranim investitorima 400 investicionih projekata i 250 lokacija iz svih dijelova BiH

Urednik BiH Info Desk

Najveća crnogorska zastava izrađuje se u BiH, a bit će teška 700 kilograma

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment