BiH dijaspora

Švicarska: Haris Dubica osniva kulturni centar u Luzernu

banner

Haris Dubica bosanskohercegovački  producent i reditelj sa švicarskom adresom  uskoro osniva kulturni centar DDP Studio u Luzernu. Ovim projektom želi podržati kulturno stvaralaštvo Bosne I Hercegovine I prezentirati ga bh. dijaspori.

U svojoj bogatoj karijeri Haris je sarađivao s najvećim muzičkim, sportskim i glumačkim zvijezdama Balkana, a s produkcijskom kućom DDP Studio do sada je realizovao više od 200 projekata. Na ideju o pokretanju kulturnog centra došao je prošle godine,kada je  u Švicarskoj za Dan državnosti organizovao gostovanje  monodrame ‘Sve je do nas’ Emira Hadžihafizbegovića. Zbog velikog interesovanja predstava je igrana u dva termina, a ljudi su prilazili, čestitali i rekli da treba više takvih sadržaja. Plan je početi projekat sa izvedbama teatarskih predstava. Na svakoj predstavi bit će izložena i prva monografija Bosne i Hercegovine autora Samira Sinanovića. Osim toga, Dubica planira organizovati i sajam bh. kulturnih i humanitarnih udruženja u Švicarskoj.
Haris Dubica je porijeklom iz Sanskog Mosta, a živi u Švicarskoj. Za svoj rad je dobio brojna priznanja, a tri puta je osvojio nagradu za spot godine u Švicarskoj što je prvi put u historiji takmičenja jednom reditelju pošlo za rukom. Njegov talent među prvima je prepoznao Dino Merlin koji je jednim dijelom zaslužan za njegov uspjeh. Nakon što je prije jedanaest godina režirao spot “Deset mlađa” počeli su pristizati pozivi brojnih muzičara širom regiona te je od tada Dubica sarađivao s najvećim imenima regionalne muzičke scene poput Lepe Brene i Zabranjenog Pušenja.

BHDINFODESK

Related posts

Hrvatski sabor: Bermin Meškić kandidat za bošnjačkog predstavnika

Editor

Hafiska dova u Geteborgu

Urednik BiH Info Desk

CETINJE: ŠTA LI JE SA NAŠIM PRIJATELJIMA IZ SREBRENICE?

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment