Moj stav

TAMNI OBLACI NAD VIŠEGRADOM

banner

I ove godine, ovih martovskih dana, nadvili su se tamni oblaci nad Višegradom, koji u sebi nose olujnu prijetnju, koja bi se mogla obrušiti ne samo na Višegrad, ne samo na BiH, već na cijelu Evropu i svijet.

Dana 10. Marta ove godine, u centru Višegrada, koji je do agresije na BiH bio većinski Bošnjački, skupilo se više stotina a postrojilo oko 200 četnika Srbije, Rs, Crne Gore, a njih na hiljade je širom Srbije i Rs zdušno pratilo i sa oduševljenjem slušalo prijeteći ton pjesme “Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa planina”, koja je odjekivala Višegradom. Okupljeni četnici odali su počast svom vođi iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću, osuđenom i pogubljenom ratnom zločincu, pod čijim su zapovjedništvom izvršeni strašni zločini nad Bošnjacima i Hrvatima.

Repriza mržnje i genocidnog zatiranja Bošnjaka

U Višegradu je ponovno predstavljena repriza mržnje i genocidnog zatiranja Bošnjaka, ali i otvorena najava onog šta se smjera dalje činiti, u kontinuitetu onog što se već dogodilo Bošnjacima ranije,  za vrijeme Drugog svjetskog rata i tokom agresije na BiH 90-tih godina prošlog vijeka, o čemu ovih dana govore skoro svi mediji.

Četnici Ravnogorskog četničkog pokreta sa četnicima iz susjedstva još jednom su promovirali ranije počinjene zločine nad Bošnjacima i zaprijetili novim. A njihova pjesma  “Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa planina” pjevana na četničkoj smotri, nije bila samo pjesma prijetnje, već huškački ratnički poklik uz koji je dosad palo na stotine hiljada bošnjačkih glava. Bila je to više nego ozbiljna prijetnja miru na Balkanu, u Evropi, pa i svijetu.

I nije trebalo dugo čekati  na odaziv. Opsjednut likom i djelom zločinačkog srpskog vođe Radovana Karadžića, opijen i zadojen fašističkom četničkom ideologijom, samo pet dana poslije Višegradske promocije zločina, oglasio se mržnjom dopingovani australijski terorista Brenton Tarant, ubivši 49 a ranivši 20 nevinih islamskih vjernika u dvije džamije Novog Zelanda. Ovaj stravični zločin, od kojeg se grozi čitav svijet, pokazao je kako se teror mržnje brzo širi i uvjerio nas još jednom da ni jedno mjesto na zemlji nije više sigurno i zaštićeno.

Otvoren izliv prkosa, mržnje i prijetnji

Bal vampira u Višegradu nije smio biti dopušten, jer se unapred znalo šta se s njim želi i kuda vodi. Ali ako je već bio dopušten, morao je biti nadziran i čim se vidjelo da prelazi okvire, obustavljen. Učesnici skupa morali su odmah ili u roku od 24 sata biti uhapšeni, saslušani i sankcionisani. Jer ovdje se nije radilo o banalnim stvarima. Bio je to otvoren izliv prkosa,  mržnje, prijetnje životima nevinih. Bio je to udar na državu BiH i Bošnjake.

Svi znamo da se za ukradenu stvar ili remećenje javnog reda i mira istovremeno privodi sudiji za prekršaje i po kratkom postupku vodi u pritvor. Zato i postoje organi javnog reda, postoji policija. A događaji u Višegradu su bili mnogo više od remećenja javnog reda i mira, mnogo više od  izazivanja vjerske, nacionalne, etničke mržnje, bila je to otvorena i prepoznatljiva prijetnja Bošnjacima progonom, silovanjem, ubijanjem i klanjem, što se bez odlaganja prepoznaje kao teško krivično djelo.I uvijek kad se nešto ovako dešava, a obično se dogodi po planu planera, neodgovorno se nastavlja govoriti o nedorečenosti zakona i potrebi donošenja novih. I bez izmjena postojećih i donošenja novih zakona, ima se sasvim dovoljno zakonskog osnova za sprečavanje i kažnjavanje ovakvih djela. I ovaj put, kao uvijek do sada, može se očekivati da će slučaj biti razvučen, zataškan, njegovi planeri i izvršioci ostati zaštićeni i unaprijeđeni, iako je izazvao zaprepaštenje svih miroljubivih ljudi svijeta i digao na noge cijelu Evropu.

I napad Marjanovića na Hodžića, koji se ovih dana dogodilo u Prijedoru, je samo nastavak i potvrda istog puta u provođenju nasilja nad bošnjačkim povratnicima Prijedora i drugih gradova na okupairanom području BiH, u Rs.

Bošnjački povratnici kao osuđenici

I nakon ovog skupa mnogi Bošnjaci koji žive u okupiranom dijelu BiH, u Rs, mogu se osjećati kao osuđenici, jer im se otvoreno prijeti. A svi mi moramo se prisjetiti i nikada zaboraviti masovne pokolje Bošnjaka prije Drugog svjetskog rata, u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije na BiH 92-95.g. Razlog za to su ne samo poruke sa ovogodišnjeg Višegradskog četničkog skupa, već i sa onog iz februara 2016.g. sa kojeg nam  je prijetnja upućena riječima:”Ovo je vojska spremna očuvati svoje teritorije i vratiti oduzete”. A samo godinu kasnije u aprilu 2017. provokativno je najavljeno podizanje spomen krsta na brdu Grad u Višegradu za 600 ruskih dobrovoljaca, plaćenika JNA od juna 1991, koji su se borili u redovima vojske Rs. Naravno, sve te prijetnje nisu pokrenule odgovorne organe i pojedince. Ni tada kao i sada nisu postupili po zakonu; nisu odgovorno reagovali ni BiH nadležni organi i političari, ni SIPA, ni druge institucije EU i MZ…I ovaj put rutinske izave brojnih političara o osudi  četničkog skupa, uključujući izjave predstavnika EU, MZ, SAD, izgledaju naprosto smiješne. Kome se još one slušaju. Izraz su nebrige, nehata, pa ćak i nemoći. One ne samo da ne sprečavaju takva krivična djela, već ih potstiču i ohrabruju, jer se provode uspješno i bez posljedica za izvršioce, a njima donose planirani rezultat. Svi oni su još jednom zanemarili sve što se ranije događalo i potcjenili prijetnje ponovno upućene svima nama.

A ovaj put se ide i korak dalje. Jedan broj najodgovornijih političara ne samo iz srpskog već i hrvatskog naroda, udruženih u djelovanju protiv svoje države BiH, ne samo da ne osuđuje četnički skup u Višegradu, već ga prihvataju, što znači opravdavaju i podržavaju sve njihove rezultate i planove. Znači li to da su Mladen Bosić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović, Lazar Prodanović, Nikola Špirić, Dragan Čović, Lidija Bradara…,koji su se izjasnili protiv osude četničkog orgijanja, svojoj djeci i unučadi već obukli četničke i ustaške uniforme ili će ih, ohrabreni i po nagovoru svojih starijih, oni uskoro obući?! A kad se omladina tako usmjerava, zna se kuda ide društvo?

Istrebljivanju Bošnjaka pristupa se planski i u kontinuitetu

I ovogodišnje okupljanje četnika u Višegradu, kao i sva ranija na toj i drugim lokacijama, pokazuju da se istrebljivanju Bošnjaka pristupa planski i u kontinuitetu. Oštre reakcije na četnički skup u Višegradu, negodovanje,  komentari i kritike upućene sa svih strana, kao i one upućivanje ranijih godina, mogu poslužiti samo kao hana za dnevnu politiku. Četnici idu ka svom cilju. Oni su i ovaj put u Višegradu ostvarili zacrtani cilj –  predstavili kontinuitet svog djelovanja i najavili nastavak  etničkog čišćenja i genocidnog zatiranja Bošnjaka. A treba li opet potsjetiti da četnički zločini ni do sada nisu bili ni stihijski ni povremeni, već dobro isplanirani i kontinuirani, s ciljem i po modelu koji je provodio Draža Mihailović, a za koji se zalažu i provode Rs i Srbija. A cilj je omeđiti “srpske zemlje”, očistiti ih od Bošnjaka i drugih nacionalnih manjina, naseliti sa srpskim življem, i učiniti tako da u njima ostane samo srpski narod. Time bi se ostvarili preduslovi za stvaranje Velike Srbije, u kojoj bi se pored Srbije našle, C.Gora, BiH, Srem, Banat i Bačka…A na tom putu, u ostvarivanju takvih četničkih fašističkih ideala, procjenjuje se da su Dražini četnici u II svjetskom ratu pobili oko 200.000 Bošnjaka i Hrvata. To ilustruju i podaci koje je ovih dana analitički predstavila “Slobodna Bosna”. U tom krvavom bilansu su:

Bileća i Stolac 1.150 Hrvata i Muslimana (juli 1941), Drvar (27.7.1941) i Bos. Grahovo  (27.7.1941) 568 Hrvata, Krnjevuša 240 Hrvata (9. i 10. Okt. 1941), Brekovica 300  muslimana (1941), Boričevac – Kulen Vakuf 2.500 muslimana i Hrvata (ljeto 1941), Donji Lapac (Nov. 1941) 44 Hrvata, Foča i Goražde (Dec. 1941 i Jan 1942) 5.000 muslimana – 1.000 iz Srebrenice i 3.000 iz Vlasenice, Rogatica i Višegrad 1.000 muslimana,  Ist. Bosne i oko Sandžaka (okt. 1942), Ustikolina 1.000 muslimana (juli 1942), Jahorina oko 2.500 uglavnom muslimana (ljeto 1942), Foča oko 2.200 muslimana (ljeto 1942), Zabiokovlje oko 160 Hrvata (Okt. 1942), Mostar oko 200 Muslimana i Hrvata (Okt. 1942), Prozor Rama oko 1.250 Muslinana i Hrvata (Okt. 1942), Zagora 240 Hrvata (Feb. 1943), Foča, Ćajniće, Pljevlja oko 9.200 muslimana (Jan. i Feb. 1943), Kijevo, Velika Otavica, Imotski 100 Hrvata (ljeto 1943), Srednja Bosna 42 muslimana (Maj 1944), Goražde 50 muslimana (ljeto 1944), oko Rogatice 4.635 uglavnom muslimana (Okt. 1944), Sjevero-ist. Bosna 25 Hrvata (Jan 1945), Kladari, Garovac  27 Hrvatica… Prosto za ne povjerovati da se ovi brojevi odnose na ljude i ljudske živote.

A ponavljanje zločina u kontinuitetu nastavljeno je tokom agresije na BiH od 1991. do 1995.g. Samo u Višegradu je ubijeno 3.000 Bošnjaka.

Smije li se ikad zaboraviti 14. juni 1992. g. kada je Milan Lukić u kući Avde Omerovića u Pionirskoj ulici u Višegradu zapalio 70 osoba (žena i djece)… Smije li se zaboraviti da je Milan Lukić organizovao takmičenje u brzom klanju muslimana i palio ih na lomači, a spaljenim civilima ni danas se za kosti ne zna.

Šta reći za slučaj Hasana Tufekčića iz Višegrada (na koji potsjeća Dragan Bursać na FB), kome su četnici 1943. ubili 10 djece (5 sinova i 5 kćeri) i suprugu, a 1992.g. ubili još troje, koja su nosila imena ubijene djece? Samo u jednoj porodici 13 života! A broj osuđenih za takva zlodjela skoro da se  može nabrojati na prste jedne ruke.

Višegradske poruke srpskoj djeci

Znaju li bradate četničke spodobe kakvu poruku šalju svojoj djeci i unučadi, da nastave njihovim stopama – klati i ubijati nevine ljude, svoje komšije Bošnjake? Traže li od njih da s njima uče i pjevaju pjesmu “Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa planina” ili će ih učiti učitelji i nastavnici u školama Srbije i Rs? Je li to ono što im žele uliti u glavu i ostaviti u amanet?

Zna li međunaroda zajednica, znaju li gospodari svijeta, kakva im poruka dolazi iz Višegrada, Rs i Srbije, znaju li šta ona znači za mir u svijetu? Da li u njima, njihovom ophođenju i ponašanju, njihovim prijetnjama podgrijanim mržnjom, ta  neodgovorna i indolentna međunarodna zajednica prepoznaje avet fašizma, koji se već odomaćio u dijelovima Rs, dijelovima BiH i nekim zemljama okruženja?

Fašizam ponovno sve jače udara na vrata mira, prijeti  i čeka svoju novu priliku da svijet pretvori u haos. Brzo se zaboravilo šta se dogodilo tokom prva dva svjetska rata i kakav je svijet izgledao nakon toga? Brzo  se zaboravilo što se u BiH dogodilo 1941- 1945  i na isti i još gori način ponovilo 1991-1995 na prostorima BiH!

Slijepa kod očiju ili debelo pristrasna MZ neće da vidi šta se zadnjih 25 godina u BiH i oko BiH događa, niti da preduzme mjere da se spriječi zlo koje se plodi i još veće koje je na pomolu. Ili bi se moglo reći, obzirom da efikasni odgovori izostaju, da je i MZ  pristala na poznate opasne zahtjeve agresora, Srbije i Hrvatske, postala sudionik zavjere, po kojoj bi državu BiH trebalo raskomadati i zadovoljiti teritorijalne apetite Srbije i Hrvatske?

Znaju li sada srpska djeca koja odrastaju ili idu u školu sa Bošnjacima, s njima sklapaju nova prijateljstva, šta su radili njihovi očevi i djedovi u egzodusima Bošnjačkog naroda, da li su imali pozitivnu ili negativnu ulogu? Nisu li djedovi ili očevi nekih od njih baš te bradate spodobe, koje prijete istrebljenjem svih neSrba?! Da li će novi prijatelji muslimanske djece moći shvatiti i osuditi ponašanja svojih starijih, ili će već kod naredne etape stati s njima u iste redove i krenti njihovim putem?

A mnogi od tih bradatih spodoba, postrojenih u Višegradu, i onih koji su im aplaudirali iza TV ekrana, bili su vodnici, poručnici, kapetani, majori i generali naše narodne JNA, pred kojima smo polagali zakletvu da ćemo služiti svom narodu i vjerno čuvati svoju domovinu. S pravom i zabrinutošću pitam se da li smo pred njima polagali zakletvu ja, moj  sin, moji i njegovi drugovi, generacije prije i one kasnije? I danas, po ko zna koji put, pitam sebe i vas da li su te bradate spodobe imalo pogledale sebe u ogledalu, jer ako jesu morali su u sebi prepoznati ono što mi svi vidimo, vampira uvijek žedna Bošnjačke krvi.

Za sve je najodgovornija međunarodna zajednica

Ono što posebno smeta i brine, i u ovom posljednjem slučaju Višegrada, je to što oni najodgovorniji u nadležnim organima i politici ne reguju ili čak podržavaju i pokazuju prstom u druge, a da ni sami nisu ništa preduzeli niti misle. U svemu ovom, ne samo sada, već od nastanka Dejtonske BiH,  naodgovornija je MZ sa međunarodnim predstavnikom, koji znaju dobro da se bez njih ništa ne može učiniti, a oni i ne pomišljaju da djeluju. Sve njihove intervencije u najtežim slučajevima svode se na upozorenja i upućivanja dogovor, za koji unapred znaju da ne može biti postignut, jer vuk i jagnje nikad nisu imali i neće imati isti cilj. I ovaj put je u Višegradu napadnut sav bošnjački  narod i država BiH, pokrenute napokretljivije poluge fašizma, a MZ i njihov Inzko šute i oklijevaju. Koliko je poznato, do sada je, uz još neke, i Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS- Bosanske stranke, podnio krivičnu prijavu i zatražio uključivanje Tužilaštvu BiH.

Po ustaljenoj praksi,  više je nego izvjesno, da Tužilašvo u ovom mandatu neće uspjeti okončati ni ovaj slučaj, “ako se i oglasi nadležnim za njegovo rješavanje”, ili će u krivičnom postupku, ako bude proveden, počinioci blagim ili oslobađajućim presudama biti dodatno stimulisani da nastave putem kojim su krenuli.

Fašizam se obnavlja, raste i prijeti, sa vrelog Balkana cijeloj planeti!

 

Burlington, 15. Marta 2019            Zijad Bećirević

 

Related posts

Podnesite krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i za podrivanje ustavnog poretka BiH

BHD Info Desk Administrator

Bosanska nacija-država, politika i identitet

VRI U VRHU SDP-a: Žestok obračun većinske frakcije Vojina Mijatovića i manjinske Denisa Bećirovića!

Editor

Leave a Comment