Kultura

PROGRAM BOSANSKOHERCEGOVAČKOG FILMSKOG FESTIVALA U NEW YORK-U

banner

New York, mart 2019. – Bosansko-hercegovački filmski festival (BHFF) u New Yorku sa zadovoljstvom objavljiuje program za 2019. godinu. Na festivalu će biti prikazano ukupno 13 filmova, koji uključuju i nekoliko panela za diskusije sa režiserima, od srijede, od 10. aprila do subote, 13. aprila u SVA Theatre, u četvrti Čelsi u Manhattanu. Ulaznice su sada dostupne – kupite svoje ovdje!

Ovogodišnji program je izuzetno raznolik i bavi se nizom važnih društvenih i kulturnih tema, uključujući porodičnu i međugeneracijsku dinamiku u suvremenoj Bosni, institucionalnu disfunkciju i korupciju i njene posljedice, te iskustva i ustrajnost žena. BHFF sa zadovoljstvom će prikazati radove velikog broja novih filmskih autora čiji inovativni radovi pokazuju uzbudljiv spektar estetskih, tematskih i tehničkih pristupa. Osim toga, BHFF s ponosom predstavlja 30. godišnjicu prikazivanja filma Kuduz iz 1989. godine Ademira Kenovića, jednog od najlegendarnijih bosanskih filmova, i jednog od posljednjih sjajnih filmova bivše Jugoslavije.

Reditelj Ademir Kenović i glumica Snežana Bogdanović će prisustvovati i pridružiti nam se za razgovor nakon projekcije – ostanite u toku s vijestima o ostalim specijalnim gostima koji prisustvuju BHFF-u ove godine!

“Ovogodišnji program odražava bogatu paletu tema i estetskih pristupa, koji potvrđuju da se bosanskohercegovačka i regionalna kinematografija nastavljaju transnacionalno proširivati“, izjavili su Dijana Jelača i Amir Husak, direktori BHFF programa, “s ponosom predstavljamo raznoliku grupu filmova te, kao i uvijek, posebno podržavamo žene filmske stvaraoce.”

Šesnaesti godišnji BHFF će se sastojati od četiri igrana filma, uključujući film Kuduz, četiri kratka filma i pet dokumentarnih filmova. Svi filmovi odabrani za prikazivanje na 16. godišnjem BHFF programu, (uz izuzetak retrospektivnog filma Kuduz) kandidovani su za nagrade BHFF žirija za najbolji dokumentarni film, najbolji kratki film, najbolji igrani film, najbolju glumu, kao i specijalno priznanje žirija, te i nagradu publike BHFF-a za najbolji film.

Filmska projekcija na 16. godišnjem BHFF-u su:

GRANI FILMOVI

Kaotični život Nade Kadić
Marta Hernaiz Pidal | 85 min
Nada Kadić, samohrana majka koja je upravo saznala da joj je kći na autističnom spektru, kreće na putovanje kroz Balkan u potrazi za mirom sa svojom prošlošću i prihvaćanjem svoje nove stvarnosti.

Dobar dan za posao
Martin Turk | 76 min
Armin, koji sve više očajnički traži posao nakon niza nezgoda, dobija posao čuvara za klaonicu. Prvog dana saznaje da njegovi saradnici kradu od vlasnika. Odlučuje da uradi pravu stvar – ali put ka paklu je popločan dobrim namjerama.

Sam samcat
Bobo Jelčić | 88 min
Razvedeni otac Marko je okružen porodicom, prijateljima, kolegama i susjedima, ali je doveden na ivicu ograničenim kontaktom s osobom koju najviše voli – njegovom kćerkom. On pokreće sudski postupak kako bi dobio više vremena sa svojim djetetom i ulazi u kafkijski svijet sistema socijalnih usluga.

KRATKI FILMOVI

Nevidljiva ruka Adama Smitha (Nevidljiva Roka Adama Smitha)
Slobodan Maksimović | 15 min
Negdje u Europi Grk duguje Francuzu, koji duguje Slovenki, koja duguje Talijanu a koji Grku duguje novac. Nijemica nikome ne duguje, samo hoće da se dobro naspava. Britanac u međuvremenu traži izlaz.

Sreća
Nedim Karalić | 26 min
Arminov život je stabilan, ali neispunjujući. Da bi došao do nekog uzbuđenja, obilazi kladionicu, gdje radi njegova ljubavnica Selma, i stavlja opasne opklade. Sve postaje nepredvidljivo kada jednog dana on zaista pobjedi, počevši od gubitka pobjedničke srećke i noćnog traženja da je pronađe.

Nomofobija
Ado Hasanović | 14 min
Nakon lošeg roditeljskog sastanka, Marija pokušava vratiti svoju kćer Jessicu na pravi put. Ali tu je i treći točak koji ometa njihov razgovor: Jessicin telefon, sa kojim je djevojka potpuno apsorbovana. Marija odlučuje da uzme telefon i pokrene lanac nepredvidivih posledica.

Pivac
Sabrina Begović Ćorić | 15 min
Na međunarodni dan žena, policijski inspektor Danijel spreman je otkriti svoje romantične osjećaje svojoj kolegici Steli, dok je Anđa, žrtva nasilja u porodici, spremna konačno prijaviti zlostavljača policiji. Dok je pokušavao pomoći Anđi, Danijel shvata da bi mogao propustiti priliku da ispuni svoj plan.

DOKUMENTARNI FILMOVI

Muzej zaboravljenih trijumfa
Bojan Bodružić | 85 min
Nakon što je 1992. godine evakuiran kao dijete, reditelj iz Vankuvera Bojan Bodružić vratio se u Sarajevo 2000. godine i počeo snimati svoju baku i djeda. Šarmantni i duhoviti, stariji par dijeli svoja iskustva, počevši od Drugog Svjetskog Rata i završavajući ratom u Bosni, čak inzistirajući na tome da njihov unuk završi film do konca njihovih života.

Danušina Mara
Davor Borić | 31 min
Marica Filipović, poznata kao Danušina Mara, gotovo samostalno čuva narodnu muziku u srednjoj Bosni i Hercegovini, svirajući tradicionalne instrumente i podučavajući druge o njima. Ovaj dokumentarac istražuje Maru kao javnu ličnost i poziva druge da ispitaju javnu ulogu žena u bosanskom društvu i vrijednost muzičke tradicije.

Srbenka
Nebojša Slijepčević | 70 min
Ovaj dokumentarac istražuje implikacije istorijskog događaja, ubistva Aleksandre Zec, dvanaestogodišnje hrvatske Srpkinje uoči sukoba u Hrvatskoj, kroz kontroverznu predstavu na tu temu. Dok se akteri pripremaju za predstavu, otkrivaju se stare rane.

Repriza / Uzvraćanje
Damir Avdagić | 23 min
Četiri pedesetogodišnjaka balkanskog porijekla čitaju transkripte razgovora između četiri dvadesetogodišnjaka, također balkanskog porijekla, koji su razgovarali o sukobima u bivšoj Jugoslaviji i sukobima između njih i njihovih roditelja. Učesnici zatim reaguju na sadržaj komentirajući krivicu, sramotu i nasljeđe komunizma nakon sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Sestre
Zdenko Jurilj | 41 min
Hercegovina je bila zahvaćena neuobičajeno oštrom zimom u snježnom jutru 1985. godine kada su tinejdžerske sestre Sima i Draženka odlučile da hodaju do Mostara da pomognu majci na poslu. U mećavi, sestre su pale u duboku jamu, gdje su ležale narednih osam dana prije nego što su pronađene, jedva žive. Ovaj crno-bijeli dokumentarac istražuje njihovu nevjerojatnu priču.

RETROSPEKTIVNI PREGLED

Kuduz
Ademir Kenović | 105 min
Mlada Badema upoznaje Bećira Kuduza koji  je nedavno pušten iz zatvora; njihova privlačnost je uzajamna i snažna, a razlika u godinama i druge komplikacije ne mogu ih zaustaviti da se vjenčaju i započnu novi zajednički život. Ali Badema nije zadovoljna da bude domaćica, a Kuduz žudi za takvim aranžmanom. Izbijaju svađe, razilaženje i pomirenje, nakon čega njihova priča poprima tragičan zaokret.

 

Related posts

Remiks “Mini suknja” : Reper Emir Emko Bešić u Coventriju snimo svoju prvu pjesmu na bosanskom jeziku

Obilježavanje Dana Evrope ove godine počinje u Jajcu

Otvoreno pismo gradonačelnici Sarajeva: KNJIŽEVNOST JE VAŽAN DEO NAŠEG KULTURNOG MILJEA

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment