Moj stav

PROTESTI GRAĐANA POTRESAJU SRBIJU

banner

Protesti “1 od 5 miliona” okupili su proteklog vikenda u Beogradu i velikom broju gradova Srbije više desetina hiljada građana i članova opozicionih stranaka, nezadovoljih vladavinom predsjednika Aleksandra Vučića i stanjem u zemlji, u kojoj se, kako naglašavaju opozicionari, narod ništa ne pita. Građani Srbije su nezadovoljni socijalnim i ekonomskim stanjem u zemlji.

U toku protesta u subotu jedan broj građana, među kojima lider opozicije Dragan Đilas i lider opozicionog pokreta “Dveri” Boško Obradović, upali su u prostoirije RTS-e sa zahtjevom da im se dozvoli 5 minuta direktnog obraćanja građanima Srbije u centralnom dnevniku, što im nije dozvoljeno. Nakon više sati koškanja, pod pritiskom policije morali su napustiti prostorije. Situacija je u određenim periodima bila dosta napeta i moglo se desiti da se otme kontroli. Da do toga ne dođe demonstranti su više puta upozoravani.

U vrijeme protesta zgradu RTS-e u subotu i zgradu Predsjedništva Srbije u nedelju obezbjeđivala je žandarmerija i pripadnici  specijalnih policijskih jedinica, koji nisu sasvim uspjeli izbjeći primjenu sile. 

Protesti protiv autoritativnog režima Aleksadra Vučića, koji se od nedavno zovu “1 od 5 miliona” održavaju se već tri mjesca, a ovo su 15. protesti po redu. Do sada su bili isključivo građanskog karaktera, samoganizovani, a ovaj put je prepoznatljiva uloga opozicije.

Potsjećamo da su protesti “1 od 5 miliona” dobili takav naziv nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kada su građani tražili da razgovaraju, odbijanje da razgovara sa demonstrantima popratio  riječima neću “pa makar ih bilo pet miliona na ulicama”.  Novim nazivom 1 od 5 opozicija želi naglasiti da je svaki građanin Srbije jedan od pet miliona.

U protestima su učestvovali čelnici Saveza za Srbiju i ključni lideri opozicije Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boško Obradović.U toku protesta protestanti su uzvikivali “Uhapsite Vučića!”

U toku subotnjih protesta protestante je dodatno naelektrisala prijetnja Ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stevanovića  “da će svi koji su ušli u zgradu RTS-a učinili nasilje i da će biti prekršajno i krivično gonjeni”, kao i neistinita optužba demonstranata da su načinili štetu i napali policiju.

Skoro svi lideri vladajuće strukture, koji su komentarisali protestna događanja, osudili su proteste. Kao nasilne i vandalske, s kojima se želi smjeniti legitimno izabrana vlast, okarakterisali su ih premijerka Ana Brnabić i ministar odbrane Aleksandar Vulin. 

To jasno ukazuje da Vučić i njegova svita pokušavaju represijom, uz pomoć policije, zaustaviti opoziciju kojoj se svakog dana priklanja sve veći broj građana.

Jedan od ključnih zahtjeva protestanata, pored ostavke predsjednika Aleksandra Vučića, bilo je da se javni servis RTS-e oslobodi stega vlasti i vrati građanima, koji ga plaćaju. Protestanti traže objektivno izvještavanje o događajima i stanju u zemlji. Mnogi protestanti s kojima se razgovaralo ističu da u Srbiji nema društvenog dijaloga, niti emisija u kojima se vodi rasprava o važnim društvenim temama. Na javnom servisu ćute ili govore o manje aktuelnim događajima u svijetu, a skoro ništa o protestima koji se svake nedelje održavaju u skoro 100 gradova Srbije.

Učesnici protesta, s kojima se razgovaralo, smatraju da je  Aleksandar Vučić izgubio legitimitet i podrsku naroda i treba da ode. Uz to im je nesvatljivo da o protestima i upadu u porostorije RTS-e iz RTS-e nije upućena ni jedna obavjest, iako je njihov osnovni zadadak informisanje građana.

Protestantima se u subotu dva puta obraćao Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stevanović, sa zahtjevom da se protestanti mirno raziđu i ne prave nered. Iako je glavni zahtjev protestanata bio ostavka Aleksandra Vučića, Predsjednik Srbije je svoje obraćanje najavio za  nedelju u 12 sati, što je opozicione lidere opredjelilo da građane Beograda i Srbije pozovu da i narednog dana u 12 iziđu na ulice.

U nedelju u 12 sati građani su se sakupili ispred zgrade Predsjedništva Srbije i blokirali sva tri ulaza u zgradu, u kojoj je predsjednik Vučić održao konferenciju za štampu.

U saopštenju koje je nakon toga dao, Vučić je rekao da neće napustiti vlast i da neće razgovarati sa vođama opozicije fašistom Obradovićem i tajkunom Đilasom, kako ih je nazvao.

Mada su demonstranti prvobitno najavili da neće otići dok Vučić ne podnese ostavku, nakon njegovog saopštenja kao da su odustali od tog zahtjeva, napustili su prostor oko zgrade Predsjedništva i krenuli u protestnu šetnju prema Policijskoj stanici, da traže oslobađanje uhapšenih protestanata. Oko zgrade je ostao samo manji broj građana.

Sve to bilo je popraćeno novim provokativniom izazovom Aleksandra Vučića, koji je poslao sliku kako u zgradi sa Ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stevanovićem igra partiju šaha, dok građani oko zgrade protestiraju i traže svoja građanska prava.  

Nedeljni protesti ispred zgrade Predsjedništva Srbije  trajali su oko 3 sata, a okončani su zahtjevom opozicije da se do sutra, 18. Marta u 15  sati oslobode privedeni demonstranti, koji ni zašto nisu krivi, a privedeni su zbog upada u RTS-e i blokade zgrade Predsjedništva. Ukoliko privedeni ne budu pušteni preduzeće se drugi koraci. Pored ovog zahtjeva  glavni zahtjev  protestanata ostaje  ostavka  Aleksandra Vučića i okretanje medija građanima.

Uz sve ovo, stiče se dojam da opozicija nije jasno definisala svoje ciljeve i  sve svoje zahtjeve, ili će to učiniti  tokom narednih dana.

Da li će Vučićev režim popustiti i dati ustupke koje mu traže građani, sada predvođeni opozicijom, moći će se znati već sutra. Ukoliko sutra ne budu pušteni iz pritvora uhapšeni demonstranti, mogu se dogoditi neočekivane stvari. U svakom slučaju Vučićev režim je na velikom i teškom ispitu zrelosti.

 

Burlington, 17. Marta 2019              Zijad Bećirević

 

Related posts

PODRŠKA HRVATSKOG VRHA ČOVIĆEVOM EKSTREMIZMU

BOŠNJAČKA GROBLJA SLONOVA

Nakon prodaja Bogića Bogićevića sve je bilo jasno: Kako da Lendo potpiše Vladu u koju ne vjeruje ni SDP-ov Stojanović!

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment