Moj stav

Dragan Čović jedini političar iz BiH koji se nije oglasio nakon presude Karadžiću

banner

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović jedini je političar neke parlamentarne stranke u Bosni i Hercegovini (BiH) koji se nije oglasio nakon presude Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku Republike Srpske (RS), entiteta u Bosni i Hercegovini, kojeg je u srijedu Haški sud kaznio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina na teritoriji BiH, među kojima je i protjerivanje Bošnjaka i Hrvata iz više općina u zemlju tokom rata devedesetih.

Tokom rata u BiH sa područja današnje RS protjerano je oko 135.000 Hrvata, dok su neki od njih mučeni ili ubijeni. Od prijeratnih 150.000 Hrvata koji su živjeli na području današnje RS, danas ih u tom dijelu zemlje živi svega 15.000.

Broj protjeranih Bošnjaka sa područja koje je bilo pod kontrolom Karadžićeve vlasti još je i veći.

Predsjednik DF-a Željko Komšić izjavio je da presuda Kradžiću predstavlja minimum pravde za sve žrtve, Bošnjake i Hrvate, koji su sistematski istrebljivani u sklopu genocidnog projekta stvaranja Republike Srpske, dok je sličnu poruku poslao i lider SDP-a Nermin Nikšić. „Doživotni zatvor za Karadžića jedina kazna kako bi se žrtvama osigurao minimum pravde“, rekao je predsjednik SDP-a.

Poruke podrške presude doživotnog zatvora Karadžiću stigle su iz Republike Hrvatske ali i od dijela opozicije u Srbiji. Za predsjednicu Grabar-Kitarović presuda je „trajna opomena“, dok je hrvatski premijer Andrej Plenković poručio da „žali što vijeće nije povezalo zločine u BiH s političkim i vojnim vrhom tadašnje SRJ na čelu sa Slobodanom Miloševićem“.

Bivši ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao je da je politika Radovana Karadžića „zavila u crno i svoj i druge narode“, dok je lider LDP-a Čedomir Jovanović predložio da se 11. juli, kada je počinjen genocid u Srebrenici, proglasi kao dan žalosti i u Srbiji. Presudu Karadžiću pozdravio je i predsjednik LSV Nenad Čanak iz Novog Sada.

Reagirali su i iz Evropske unije, poručujući  kako iz presude treba izvući pouku da zločin ne može ostati nekažnjen.

Iz Republike Srpske su odbacili presudu Radovanu Karadžiću, nazivajući je političkom presudom protiv Srba, dok je predsjednik SNSD-a, vodeće partije u RS i član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, presudu nazvao licemjernom.

Šutnju Čovića na presudu Karadžiću analitičari povezuju sa prijateljskim odnosom Čovića i Dodika, ali i Čovićevim dobrim odnosima sa političkim vrhom Srbije, koji također nije iznio svoj stav na presudu bivšem predsjedniku RS ni 24 sata nakon presude.

Dragan Čović je u žižu domaće ali i javnosti u susjednoj Hrvatskoj dospio početkom godine, kada je bio na proslavi Dana RS u Banja Luci, na kojoj je posthumno odlikovan generalmajor Vojske RS Slavko Lisica, prethodno osuđen za zločine na teritoriji Hrvatske.

Patria

Related posts

Neočekivana šamarčina iz Podgorice!?

Editor

Ako ne nametne Zakon o zabrani negiranja genocida Incko ne poštuje žrtve, porodice, presude iz Haga!

Urednik BiH Info Desk

Baroness Arminka Helić: EU i Velika Britanija moraju zajedno nastupiti na zapadnom Balkanu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment