Društvo Zanimljivosti

Evropa: Policija nanijela “najveći udarac” piratskim IPTV servisima

banner

Policijske službe širom Evrope razbile su u racijama lanac koji se bavio piratiziranjem IPTV kanala na internetu. Uhapšeno je pet osoba i ugašeno nekoliko desetina servera kao rezultat racija u Španiji, Danskoj i Velikoj Britaniji. 

IPTV usluge pružala je kriminalna grupa koja je nudila više od 800 televizijskih kanala, uključujući sportske i filmske sadržaje.Policijske operacije izvršene su u vrijeme kada su trojica Britanaca osuđena na zatvorske kazne zbog neodobrenog prenošenja fudbalskih utakmica. Europol je saopćio da je akcija nanijela “najveći udarac” piratskim IPTV servisima.

Kriminalna grupa je stajala iza mreže od 11 odvojenih internet-stranica koje su nudili IPTV strimove. Među ponuđenim sadržajima bili su fudbalski mečevi, nacionalni televizijski kanali, američke kablovske mreže, filmovi, radijske stanice i pornografski sadržaji. Cijene pretplate kretale su se od 40 do 460 eura mjesečno, saopćila je španska policija, koja je vodila operaciju.

Usluge su se nudile u 30 zemalja, a serveri su se nalazili u Španiji, Danskoj, Britaniji, Latviji, Holandiji i Kipru. Ukupno je isključeno 66 servera. Vjeruje se da su kriminalci zaradili oko osam miliona eura pružanjem nelegalnih televizijskih usluga na internetu. 

BHDINFODESK

Related posts

Makon 31 godine otvoren “Titov sef”: Između ostalog u njemu bilo 29,366 kg zlata

Urednik BiH Info Desk

‘Dan RS’ 9. januar neustavan, a u RS počinju pripreme proslave

Nova odluka IZ BiH: Do daljnjeg se obustavlja klanjanje namaza u džamijama

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment