Biznis

Povratnik iz Italije Miroslav Klječanin podigao farmu koza na planini Očauš

banner

Miroslav Klječanin vratio se prije nekoliko godina iz Italije u rodni Teslić. Na planini Očauš, koja se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine, podigao je farmu alpskih koza, a ujedno čuva tradiciju proizvodnje blatničkog sira.

Evropski tehnolozi

Njegova je farma smještena u selu Očauš između Vlašića, Borja i Vučije planine. Od najbližeg sela udaljena je tri, od Teslića 40, a od Banje Luke 60 kilometara. Tu je i mljekara s kvalificiranim radnicima koji proizvode četiri vrste sira za prodavnice zdrave hrane i ekskluzivne restorane.

– Prije nekoliko godina uvezao sam 80 koza, a sada imam 180 koza i 240 jarića. Namjeravam da taj broj raste do 500 grla. Na farmi se nalaze radnici koji vode računa o kozama – kazao je Klječanin za Avaz..

Na farmi se, dodaje on, proizvode koziji sireve po tradicionalnoj recepturi, ali uz pomoć evropskih tehnologa. Miroslav je rođen i odrastao u Očaušu, ali je decenijama živio i radio u Italiji. Novac zarađen u Italiji odlučio je uložiti u rodni kraj i koliko je moguće oživiti svoje selo.

Vrhunski kvalitet

Miroslav ističe da poslovi na farmi nisu teški i da je dan dovoljno dug da se sve stigne. Bitno je, kaže, da se vodi računa o higijeni i živi u saradnji s prirodom koja je za ovu vrstu posla, na ovom mjestu, dala idealne uvjete.

– Svakodnevna ispaša na hiljadu metara nadmorske visine i čista izvorska voda, bez ijednog zagađivača u blizini, daju mlijeko vrhunskog kvaliteta – kazao je Miroslav Klječanin.

Četiri vrste sira

– Proizvodimo četiri vrste sira – kriška, polutvrdi, mladi sir i krem sir, kao i sirutku i jogurt od stopostotnog kozijeg mlijeka. Proizvode prodajemo na području Teslića, Banje Luke, Doboja i nešto šaljemo u Sarajevo – govori Miroslav Klječanin.

G. D. / BHDINFIDESK

Related posts

Senita Slipac: OREA je prva online regionalna platforme za kupoprodaju ručno rađenih proizvoda iz BiH

BHD Info Desk Administrator

FARMA „PROM-GLUŠICA“: Najveća i najbolja farma na kostajničkom i bosanskonovskom području

Editor

Sestre Delić u Zagrebu nude zdravu hranu lokalnih proizvođača

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment