Društvo Zanimljivosti

Najbogatiji Britanac Jim Ratcliffe potencijalni kupac FC Chelsea

banner

Najbogatiji Britanac, milijarder Džim Redklif (Jim Ratcliffe) najvjerovatnije riješio je kupiti FC Chelsea. Roman Abramovič već duže vrijeme ozbiljno razmišlja o prodaji “Plavaca”. Abramovič za londonski klub traži tri milijarde eura, a Redklif je neko ko može to sebi priuštiti. 

Redklif (66) je zvanično najbogatiji Britanac, težak više od 24 milijarde eura. Zanimljivo, 2017. godine Redklifovo bogatstvo vrijedilo je oko 17 milijardi eura. Za samo godinu vrijednost je porasla za oko sedam milijardi eura. 

Rođen je u Lankaširu, gradiću koji se nalazi u blizini Mančestera, i odmalena je veliki navijač Mančester junajteda. Redklif je vezan i za Čelsi. Prošle godine je priznao da, uprkos tome što ima sezonsku kartu za “Plavce”, navija za Junajted.

– Ja sam vlasnik sezonske karte u Čelsiju već godinama, iako sam stvarno navijač Mančester junajteda – priznao je bogataš.   

Redklif je odrastao u skromnim uvjetima. Otac mu je bio stolar, a majka je radila u računovodstvu. Kada je imao 10 godina, preselio se u Hall s porodicom. Otac mu je kasnije počeo voditi fabriku za izradu namještaja.

Nakon što je završio gimnaziju, diplomirao je na Univerzitetu u Birmingemu, postao je hemijski inžinjer. Također, pohađao je visoku školu za biznis u Londonu, učio je računovodstvo i diplomirao 1980. godine.   

Njegov prvi posao bio je s naftnom kompanijom “Esso” prije nego što se 1989. preselio u američku privatnu grupu.

Sa 40 godina je postao poduzetnik, suosnivač INSPEC-a, a 1998. godine je forimirao “Ineos”. Kompanija se širila, 2006. je kupila “BP-ofu” rafinerijsku i petrohemijsku firmu “Innovene”. Godine 2010. premjestio je svoju centralu iz Engleske u Švicarsku. To je bio pravi potez jer je 115 miliona eura godišnje davao za porez. Potom je utočište pronašao u Monaku.

Godine 2015. vratio se u Englesku. Njegova kompanija zapošljava oko 19.000 osoba širom svijeta. Proizvodi goriva i maziva, ambalažu za hranu, građevinske materijale… Prošle godine “Ineos” je imao promet od 51,97 milijardi eura. 

Posljednju godinu on je postao poznat u javnosti. Njegovo bogatstvo raste iz dana u dan. Posjeduje dvije ogromne jahte, a kupio je i “Hampshire II”, koji košta 150 miliona eura i može smjestiti 14 gostiju i 23 člana posade. U njemu ima šest velikih kabina, ima bazen na jednoj od paluba, heliodrom, džakuzi, saunu, kino…

Ima ogroman vozni park, a najviše voli Land Rover Defenders.

Najbogatiji Britanac je, osim zarađivanja novca, učestvovao i na ekspedicijama na Sjevernom i Južnom polu i trčao je na maratonima.

Related posts

Više udruženja iz Srebrenice pisalo OHR: Oštro se protive izgradnji ‘Spomenika miru’ i traže….

Urednik BiH Info Desk

Bijeli golub ponovo (ne) leti 502:  PROBNI PERFOMANS NA DIVIČU

Copo Sejo

Na Korićanskim stijenama ubijeno skoro 200 muškaraca: Masakr uspjelo preživjeti 12 osoba

Editor

Leave a Comment