BiH dijaspora

Sarajevo: Bosna International Forum predstavio servis za dijasporu

banner

Jedinstveni projekat uspostave servisa za dijasporu Bosne i Hercegovine i registratora dijaspore, pod nazivom Bosna International Forum, predstavljen je jučer u Sarajevu.

 Bosna International Forum će, kako je to saopćeno, zastupati sve interese i potrebe dijaspore u domovini, u svim segmentima, i ostvariti obostranu komunikaciju između dijaspore i lokalnih zajednica kroz pravnu, finansijsku, projektantsku i druge službe koje će zastupati dijasporu u domovini.
“Bosna International Forum je projekat, prvobitno ideja, koja se već godinama oblikuje i stvara da bi danas konačno došao trenutak da se predstave već utvrđeni ciljevi i naredni koraci ka konkretnoj realizaciji ciljeva i rezultata”, stoji u saopćenju Bosna International Foruma.
Navode da su ideju predložili bosanskohercegovački studenti sa jednim i jasnim ciljem – učiniti Bosnu i Hercegovinu boljom, ljepšom i ugodnijom za život, onakvom kakva zaslužuje da bude, pozicionirana na svjetskoj listi u samom vrhu.
“Biti u samom vrhu svjetske liste zemalja zvuči ambiciozno, ali uz resurse i potencijale koje ova zemlja posjeduje, geostrateški položaj, prirodna bogatstva i ljepote, i ono što je najveći ukras jedne zemlje – njene građane u domovini i širom svijeta, više je nego moguće”, navodi se u saopćenju.
Poručuju da bi se kroz projekat BIF stavili u funkciju i na pravi način iskoristili svi resursi i potencijali, kroz konkretne projekte poput projekta ‘5525’.
“Uz zajednički trud i koordinaciju lokalnih zajednica, stručnih i odgovornih lica iz svih sektora društva, građana ove zemlje i njene dijaspore, kroz desetogodišnji plan, ideju VISION BIH 2030, više je nego moguće svrstati BiH u sami vrh”, stoji u saopćenju dijaspore.
Prije ostvarenja konačnih ciljeva prvi koraci i početak realizacije projekta Bosna International Forum kreće se u dva pravca, a prvi je uspostava Servisa za dijasporu na prostoru cijele BiH, uz saradnju sa lokalnim zajednicama, gradovima, općinama i opštinama sa prostora cijele BiH.
Drugi pravac je uspostava jedinstvenog registratora i softvera za prijavu dijaspore BiH, pomoću kojeg će se ostvariti obostrana komunikacija, kroz Servis vratiti povjerenje u ovu državu i njene institucije.
“U proteklom periodu ostvarena je komunikacija i uspostavljeni odnosi te potpisani memorandumi o saradnji sa više od 30 lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine. Na jučerašnjem predstavljanju su, uz ostale, prisustvovali i predstavnici Vlada Unsko-Sanskog kantona i Kantona Sarajevo, Vanjsko-trgovinska komora Bosne i Hercegovine, Agencija za strane investicije, Međunarodne organizacije, bosanskohercegovačke organizacije u svijetu i mnogobrojni gosti iz javnog života i različitih sfera društva”, saopćio je Bosna International Forum.

Više informacija o nastanku i razvijanju projekta kao i samu registraciju možete dobiti na www.bif.ba.

BHDINFODESK

 

Related posts

Procedure vezane za izdavanje vize za Englesku ukinule avio liniju London – Tuzla

SSDBIH: ISTIČE ROK ZA PRIJAVE EKIPA – ZA 19. SP DIJASPORE BiH U FUTSALU

Urednik BiH Info Desk

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) Gordan Milinić/ Naša dijaspora je veliki potencijal i treba da investira u svoju zemlju

Leave a Comment