Društvo Zanimljivosti

Familija Bureković prodajom starina i bosanskih predmeta čuva tradiciju

banner

Prolazeći magistralnim putem M-5 Lašva – Vitez u mjestu Kaonik nemoguće je neprimjetiti drvene brvnare sa starinama i ručno pravljene predmete koji najviše pažnje privuku gostima turiste koji dolaze iz različitih zemalja svijeta.

Ručno rađene vjetrenjače za vrtove, zemljane posude, bosanski ćilimi i veliki ibrici pored magistralnog puta na putu prema Vitezu od Lašve svakodnevno plijene pažnju prolaznika. Radnja Nihada Burekovića tu je već nekoliko godina, a u njoj možete pronaći čak i stvari stare nekoliko decenija.

Bureković se trgovinom bavi već 25 godina, a kroz maloprodaju, veleprodaju, ugostiteljstvo i druge grane privrede spoznao je da uz velike lance trgovina njegova mala radnja prehrambenih artikala neće imati budućnosti. Odlučio je prodavati stvari kojima rok trajanja nikada ne istekne, a što su starije u konačnici su i skuplje.

U razgovoru za Klix.ba kaže da i sam danas pravi brezove metle, ponjave i druge starinske stvari, ali i da su sa svojom radnjom na usluzi građanima koji dođu prodati određene starine, a koje on potom preprodaje.

Neke stvari što su starije to su skuplje

“Ljudi imaju dosta starina kod kuća i uglavnom im skupljaju prašinu. Većina ih dođe, ponudi, a mi ako procijenimo da predmet ima neku vrijednost, to otkupimo, prepravimo i prodajemo drugim našim kupcima”, govori Bureković.

Bosanci i Hercegovci nisu toliko česti kupci starina i ručno rađenih predmeta, a kada kupuju uglavnom se, kako kaže naš sagovornik, teško rastanu s novcem.

“Uglavnom je to našim ljudima bezvrijedno. Smatraju da mogu napraviti kvalitetan sepet, zemljane posude i druge stvari, dok dijaspora kada dođe ne gleda na cijene već uzima šta im se sviđa. Jedan čovjek je kupio sepet kojeg će postaviti kao eksponat samo da bi svojim gostima u nekom od hotela ili restorana pokazao u čemu je on odrastao kao dijete”, dodaje Bureković.

“Sepeti su umjetnost, a rijetko ko ih napravi kvalitetno”

U njihovoj maloj radnji koja odiše tradicijom donedavno je bila najvrjednija mangala za kafu koju je koristio jedan od begova, ali su lopovi, koji su obili objekat, uzeli i najskuplji predmet. Bureković dodaje da je ponosan onim čime se bavi, ali da se tradicija i prošlost već zaboravlja.

“Do sepeta je veoma teško doći, on je po meni umjetnost. Teško ga je napraviti da je za upotrebu, a samo još jedan čovjek na ovom području pravi kvalitetne sepete. Zanat će izumrijeti, kao i starinsko posuđe, zemljane posude i sve ostalo”, izjavio je naš sagovornik.

Na kraju je kazao kako rijetko ko na našim prostorima razumije istinsku vrijednost tradicije i starine, zbog čega se često domaći kupci cjenkaju i za 1 KM. Međutim, nada se da će doći bolje vrijeme.

“Mnogi su ovdje, na ovim prostorima, odrasli u sepetima i u njima proveli svoje djetinstvo. Danas mi živimo od toga, a vjerujemo da će doći vrijeme da ono što je nekada bilo vrijedno i u budućnosti ima svoju vrijednost”, zaključio je Bureković.

 

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 49/ 205: EPILOG JEDNE ŠTEDNJE

Editor

Hag: Tužilaštvo zatražilo da se Mladić proglasi krivim za genocid u pet općina

Editor

U petak nakon akšam-namaza nastupa Nova 1441. hidžretska godina

Editor

Leave a Comment