BiH dijaspora

ITALIJA: ZBOG UBISTVA STARICE UHAPŠENI SRBIJANCI I BOSANAC

banner

Italijanska policija uhapsila je pet osoba zbog pljačke i ubistva koje je izvršeno 5. maja na području 16. rimskog okruga Monte Sacro.

Zločin se desio u kući 89-godišnje starice Anne Tomasine koja je narednog dana umrla u bolnici

Za ove zločine optuženo je pet nomada – četvorica Srbijanaca i jedan Bosanac – starosti između 20 i 42 godine.

Počinioci su otkriveni nakon što je jedan od njih otkrio detalje karabinjerima u stanici Cinecitta. Prikupljeni dokazi omogućili su da se pronađu njegovi saučesnici, koji su u međuvremenu napustili Rim, ali su brzo uhapšeni.

Istražitelji su uspjeli rekonstruirati događaje od 5. maja. Kasno navečer pljačkaši su razbili prozor i upali u kuću Anne Tomasine. Starica ih je iznenadila i uspjela obavijestiti susjede prije nego ju je udario s leđa jedan od pljačkaša.

Anna Tomasina je pala i vjerovatno udarila glavom zadobivši povrede od kojih je preminula dan kasnije u bolnici. Krici nesretne starice privukli su pažnju susjeda koji su uočili dvojicu muškaraca dok bježe u VW Passatu.

Tokom operacije, karabinjeri i policija su pronašli i zaplijenili automobil, a koristio ga je Bosanac koji živi u kampu Via Salviati. Za ubistvo starice sumnjiči se 36-godišnji državljanin Srbije iz nomadskog kampa u Salviatiju.

Otkriće počinilaca zločina u Monte Sacru došlo je u trenutku zapaljivih rasprava nakon što su rimske vlasti romskoj porodici iz BiH dodijelile stan u naselju Casal Bruciato. To je izazvalo ulične nemire i proteste susjeda zbog čega se oglasila i rimska gradonačelnica Virginia Raggi.

I zločin u Monte Sacru izazvao je reakciju političara, konkretno desničarskog ministra unutrašnjih poslova Mattea Salvinija koji je u svojoj reakciji na twitteru počinioce nazvao “crvima”.

“Zahvaljujem policiji i istražiteljima što su otkrili počinioce zločina. Crvi poput njih zaslužuju primjerene kazne i zatvor. Romski kampovi predstavljaju atrakciju za kriminalce i učinit ćemo sve da ih zatvorimo”, poručio je Salvini medijima i u objavi na twitteru.

Related posts

OSD certifikate ponovo prihvata Ambasada Njemačke u BiH

CIK raspisao lokalne izbore za 4. oktobra 2020. godine

BHD Info Desk Administrator

Na Ahiret preselio Ahmed Kemal Baysak, počasni konzul Bosne i Hercegovine u Turskoj

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment