Sport

U SUSRET SARAJEVO BALKAN SOCCER CAMPU/ Zijad Švrakić: Kamp se pravi zbog talentovane djece i njihove budućnosti

US Soccer Education iz Denvera u saradnji sa Fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine, od 04. do 10. jula 2019. na stadionu “Hakija Mršo” – FK Unis u Vogošći organizuje SARAJEVO BALKAN SOCCER CAMP.

Kamp će voditi iskusni nogometni treneri, sve sami bivši fudbalski znalci: Slobodan Čobo Janjuš, Zijad Švrakić, Bulend Biščević, Džemal Smječanin, Erick French, Murat Alibašić i Nenad Pavlović.

Ovaj fudbalski kamp namijenjen je igračima koji se žele profesionalno angažovati u timovima s područja Balkana i Evrope, te naravno i kao svojevrsni “filter” potencijalnim Zmajevima koji će imati priliku da se pred stručnjacima iz FS/NS BiH nametnu za neku od reprezentativnih selekcija. Kako ističu u agenciji, kamp je otvoren za sve mlade, perspektivne fudbalere iz dijaspore i domovine željne afirmacije i dokazivanja.

Zijad Švrakić je prošao kompletnu omladinsku školu FK Sarajevo. Prvi profesionalni ugovor s koševskim timom potpisao je 1979. godine te je ubrzo naslijedio dres s brojem sedam od Safeta Sušića. Bio je član druge generacije bordo tima koja je osvojila titulu prvaka u jugoslavenskoj ligi 1985. godine. Nakon odlaska s Koševa igrao je u Turskoj. Nastupao je za Adanu, Galatasaray, Ankaragücü i Karşıyaki. Uspješnu igračku karijeru završio je na Malti, gdje je nosio dres Rabat Ajaxa. Upisao je i nekoliko nastupa u dresu reprezentacije bivše Jugoslavije. Stariji navijači pamte ga kao igrača koji je jednim potezom mogao riješiti meč. Potom je uplovio u trenerske vode. Radio je na Malti, u Kuvajtu, u Omanu da bi u sezoni 2017/2018. bio trener u FK Sarajevo. Na SARAJEVO BALKAN SOCCER CAMPU Zijadovo će iskustvo itekako doći do izražaja i zasigurno svi učesnici će imati veliki benefit od njega i njegovih kolega iz stručnog štaba kampa. U razgovoru za BHDINFODESK, Švrakić je pojasnio kako će sarajevski kamp funkcionisati: “Kamp traje sedam dana, predviđeno je održavanje tri treninga i četiri probne utakmice. Prva dva dana imat ćemo treninge kako bi kompletirali sliku o kvalitetu i mogućnostima mladih igrača. Tada ćemo na osnovu tih treninga sastaviti timove i formirati sistem igre po kojem ćemo se suprotstaviti ekipama protiv kojih ćemo igrati naredna dva dana. Za peti dan predviđen je trening na kojem ćemo fudbalerima ukazati na njihovu igru i pripremiti ih za preostala dva meča. Inače, od svih učesnika kampa očekujemo da u Sarajevo dođu fizički spremni za odigravanje najmanje 60 minuta utakmice, jer nastojat ćemo da svim učesnicima damo iste šanse kako na treningu tako i na mečevima da pokažu šta znaju i koliko mogu. Naime, jedino će ono što pokažu na zelenom polju biti mjerodavno za sve stručnjake, selektore i skaute. Uz to, ovaj kamp se pravi zbog djece i njihove budućnosti, tako da će roditelji, treneri, skauti, menedžeri sve to morati posmatrati s tribina kako bi dali šansu stručnjacima da donesu ispravnu ocjenu o kvalitetu učesnika. Što se tiče ekipa protiv kojih ćemo igrati, do sada su potvrđeni mečevi protiv FK Sarajevo, FK Olimpik, FK Unis, a pregovori su u toku s FK Željezničar, te nekoliko fudbalskih škola iz Sarajeva.

Svakodnevno ste u kontaktu s kolegama trenerima, kako struka gleda na ovakav način skautiranja i pronalaska talentovanih igrača iz čitavog svijeta. “Pa u ovom trenutku u dijaspori živi preko dva miliona bh. građana i, naravno, da među njima ima veliki broj talentovane djece koja trebaju biti “viđena”. Ovakvi kampovi su odlična prilika za to, i oni trebaju poslužiti za detektovanje najtalentovanijih, koje onda treba preporučiti-pozvati na dodatno skeniranje u klubove ili reprezentativne kampove. Na ovakvim kampovima svi učimo, jer djeca dolaze iz raznih zemlja koje gaje diferentne načine treninga i poimanja fudbala. Tako da i mi treneri od njih možemo dosta stvari naučiti. Naravno, i mi njima imamo šta prenijeti o našem načinu poimanja i pristupa fudbalu.

Dugo ste u bosanskohercegovačkom fudbalu, svakodnevno pratite dešavanja šta i kako se radi, da li ste zadovoljni s trenutnom situacijom i razvojem talentovanih fudbalera u domovini: ”Svi oni koji me poznaju reći će vam da sam bez “dlake na jeziku”, bit ću direktan, nikad više škola fudbala i trenera, a manje kvalitetnih igrača. To ću i obrazložiti. Danas fudbal igraju ne samo oni koji znaju, već i oni koji mogu finansijski podnijeti članstvo u tim školama fudbala. Naravno, onda struka ima problem jer ako u ekipi imate 3-4 “protežirana” fudbalera, trpi čitava ekipa. Onda onih 7-8 talentovanih ne može napredovati željenim tempom. Danas uzmete dijete za ruku u upišete u koju god hoćete školu fudbala, kada sam se ja upisivao u pionire FK Sarajevo od 500 prijavljenih prošlo nas je svega deset. Tada smo morali proći kroz ruke čak šest trenera u omladinskom pogonu u Sarajevu. Kasnije sam saznao da su oni poslije tog prijema i pregleda svih igrača odabrali one za koje su svi rekli da su potencijal. Znači, bili su kriteriji koji su se poštovali i od toga su benefit imali i klubovi i talentovana djeca.

Kako onda se vratiti na stare staze? Ne treba izmišljati toplu vodu, pogledajte šta radi Ajax. On ima najjaču skauting službu na svijetu. Slične načine selektiranja i pronalaska igrača imaju i svi vodeći svjetski timovi. Njihovi skauti hode zemaljskom kuglom u pronalasku ekstra talenata. Jednostavno, oni ne dozvoljavaju da skautiranje za njih vrše fudbalski menadžeri čija je osnovna “zadaća” prodaja igrača i, naravno, često se desi da prodaju i lažnu robu. U našem okruženju najdalje je otišao zagrebački Dinamo koji je pokrio naš region i elitne klubove u Evropi snabdijeva talentima s ovih prostora. Kod nas su skauting službe u povoju, one se trebaju uspostaviti u svim elitnim bh. klubovima i biti filter ko i kako može doći ili igrati u akademijama tih timova. Najdalje po tom pitanju otišao je FK Sarajevo čija je akademija za ove naše uslove na visokom nivou, na dobrom su putu Željezničar, Zrinjski, Sloboda i Široki. Sljedeća stvar koju klubovi trebaju napraviti je da oni na neki način budu “vlasnici” tih mladih igrača da se ne dešava situacija da menadžeri odvode djecu u pola trenažnog procesa i tako nanose štetu i njima i klubovima. Na kraju, mnogi će reći da skauting služba košta. Naravno da košta, ali s pronalaskom, odgojem i prodajom jednog igrača pokriju se svi ti troškovi, a klubu ostaje čista zarada. Od stručne i efikasne skauting službe korist će imati igrači, klubovi i, naravno, reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Inače, potencijalni učesnici dodatne informacije o SARAJEVO BALKAN SOCCER KAMP-u, načinu registracije, mogu dobiti  na web stranici US Soccer Education http://ussoccereducation.com/.

 

TekstiI foto:

Namik Alimajstorovic / BHDINFODESK –BIRMINGHAM

Related posts

Uspješni Bosanac u Austriji: Edvin Avdija Čaušević sportski direktor i selektor talenata

Urednik BiH Info Desk

NK Jedinstvo Bihać: Nova uprava zasukala rukave i na probu dovela 15 novih fudbalera

“Amerikanci” Husić, Mirvić i Diglišić spašavaju bh. klubove

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment