BiH dijaspora

Sarajlija dr. Milomir Ninković: Jedan od najboljih plastičnih i rekonstruktivnih hirurga na svijetu postao predsjednik Evropske asocijacije plastičnih hirurga

banner

Svjetski poznati hirurg porijeklom iz Sarajeva dr. Milomir Ninković koji trenutno radi u bolnici u Minhenu postao je predsjednik Evropske asocijacije plastičnih hirurga.

Na godišnjem sastanku Evropske asocijacije plastičnih hirurga (EURAPS) koji je ove sedmice održan u Helsinkiju za predsjednika ove ugledne asocijacije izabran je dr. Milomir Ninković.

Evropska asocijacija plastičnih hirurga osnovana je u Parizu 1989. godine s ciljem povećanja standarda plastične hirurgije u Evropi. Dužnost joj je da svake godine održava godišnji forum na kojem se predstavljaju najveći uspjesi i potiču istraživanje i edukacija u plastičnoj hirurgiji. Na ovogodišnjem forumu odlučeno je da će dosadašnjeg predsjednika dr. Norberta Pallua iz Aachena naslijediti dr. Milomir Ninković, jedan od najboljih plastičnih hirurga u svijetu.

Ninković je za Klix.ba kazao šta za njega znači ovo priznanje i funkcija predsjednika Evropske asocijacije plastičnih hirurga.

“Postati predsjednik ovakvog udruženja je najveća čast koju može da doživi jedan specijalista za plastičnu i estetsku hirurgiju. To je ujedno i najveće priznanje za postignuti naučni i stručni nivo. U narednom periodu ja ću učiniti sve da se produbi saradnja između EURAPS-a i nacionalnih udruženja, posebno nacionalnih udruženja malih naroda da bi se unaprijedila stručna saradnja. Istovremeno ću raditi na edukacijskim programima koji će dovesti do podizanja nivoa znanja plastičnih hirurga u Evropi. To je osnovni cilj. Uz to radit ćemo i na produbljivanju saradnje sa američkim udruženjem AAPS”, kazao je Ninković.

Samo učlanjenje u udruženje traži ispunjavanje visokih naučnih i stručnih kriterija.

“Da bi postao član ovog udruženja moraš da ispuniš jako visoke naučne i stručne kriterije. Cilj udruženja je unapređenje edukacije i stručnog nivoa plastičnih hirurga Evrope putem razmjene stručnjaka između evropskog i američkog udruženja, stipendija kojim se omogućuje boravak mladih doktora u različitim institucijama Evrope i Amerike, kao i organizacija kongresa za razmjenu znanja”, tvrdi Ninković.

Ninković je jedan od najboljih plastičnih i rekonstruktivnih hirurga na svijetu. Dugogodišnji je šef odjela za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju ugledne mihnenske bolnice Bogenhausen, a nerijetko dolazi u Sarajevo i našu regiju kako bi izveo komplicirane operativne zahvate i prenio dio iskustva mlađim kolegama. Prvi je u svijetu izvršio transplantaciju podlaktice. U karijeri je operisao i mnoge poznate osobe iz bivše Jugoslavije kao što su Ivica Račan, Ivo Josipović, Halid Bešlić, a i mnoge druge svjetske državnike, glumce, sportiste i javne ličnosti

Do 1992. godine je živio i radio u glavnom gradu BiH. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a 1989. godine završio specijalizaciju iz plastične rekonstruktivne hirurgije. U to vrijeme Sarajevo je bilo vodeći centar za rekonstruktivnu mikrohirurgiju ne samo na Balkanu, već i u Evropi pa i šire. Doktorirao je 1995. godine, a dvije godine kasnije postao profesor na Univerzitetu u Insbrucku.

Related posts

(IGK): Kuda i gdje ide Evropa koja nagradama podržava veličanje zločina i zločinaca

Editor

Ambasador BiH u Londonu Vanja Filipović predao akreditivna pisma Njenom Veličanstvu kraljici Elizabeti II

Ryanair obustavlja letove za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment