Moj stav

(Video) Šta reći: Incident na obilježavanju godišnjice masakra u Ferhadiji

banner

Danas se navršava 27 godina od masakra u redu za hljeb, koji se u Sarajevu desio 27. maja 1992. godine u sarajevskoj ulici Ferhadija.

Bio je lijep proljetni dan – grad je pod opsadom, ali mnoge Sarajlije i dalje gaje nadu da će sve to brzo proći. U centru grada, u tadašnjoj ulici Vase Miskina (danas Ferhadija), građani su stajali u redu za hljeb. A onda su s lokaliteta Borije ispaljene tri granate.

Ubijeno je 26 ljudi, a 108 ranjeno. Poginuli su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri – Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić – Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.

Na mjestu stradanja, brojne delegacije su danas odale počast ubijenim Sarajlijama.

Prvi je vijence stavio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, delegacija Vlade Kantona Sarajevo, među njima ministar Ismir Jusko, gradonačelnik Abdulah Skaka.

Nažalost, na obilježavanju ove tužne godišnjice, zabilježen je incident i sukob članova udruženja civilnih žrtava rata, koji traje već nekoliko mjeseci, prenesen je i na ovo, Sarajlijama sveto mjesto.

U trenutku kad je trebala da se obrati Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata, prišla joj je Sanita Imamović, predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, koja joj nije dozvolila da se obrati. Sukob, podsjetimo, traje od februara ove godine, kada je Udruženje koje predvodi Imamović istupilo iz Unije, a Karović i kolege optužilo da djeluju samo u svom interesu, a nikako u interesu civilnih žrtava rata.

Imamović je, vidno uzbuđena, uzela mikrofon, nije dopustila Karović da govori i pitala je gdje je Edin Forto (premijer KS, op.pr.). Situacija bi eskalirala da nije reagirao kantonalni ministar rada i socijalne politike Malik Garbija koji je sklonio Sanitu Imamović.

Do govora nije došlo, a kako je izgledala ova zaista, zaista, ZAISTA ružna, sramna i nepotrebna situacija, možete pogledati u ovom videu:

Related posts

OHR: Voda je državna imovina, ništa od hidrocentrale RS-a i Srbije

Editor

Islamska zajednica BiH: Ured za zekat će podnijeti detaljan izvještaj o rezultatima prikupljanja i distribucije zekata Saboru IZ u BiH

Editor

Granični policajci ogorčeni na menadžment GP BiH: Galiću bitnija zaštita Hrvatske nego granice BiH

Editor

Leave a Comment