BiH dijaspora

Grac: Mektebski susreti bošnjačke djece u Austriji

banner

Uz lijepo vrijeme i još bolje raspoloženje protekle nedjelje 16. juna 2019. godine na vakufskom zemljištu Islamskog kulturnog centra Grac održani su mektebski susreti za polaznike mektebske nastave širom bošnjačkih džemata u Austriji. Iako su mnogi posjetioci morali preći i preko 300km da bi bili dio ovog skupa, to nije bila dovoljno velika prepreka da se na taj dan u Gracu okupi 9 imama i 8 mualima iz Beča, Salzburga, Linca i drugih gradova. Na susretima je učešće uzelo oko 200 djece koja su kroz bogat program imala priliku ne samo pokazati zavidan nivo znanja nego se družiti i upoznavati, te graditi ljubav prema vjeri, džamiji, zajednici i jednih prema drugima.

U prvom dijelu takmičenja kroz koje je sve učesnike i njihove učitelje vodio domaćin Fikret ef. Fazlić, glavni imam Islamskog kulturnog centra Grac, mladi Bošnjaci su, razdijeljeni po starosnoj dobi u različitim prostorijama, u pismenom testu znanja pokazali šta su to sve u protekloj mektebskoj godini naučili. Zatim su, okupljeni u džamiji islamskog centra uzeli učešća u usmenom kvizu u toku kojeg su im, između ostalih, imam Husein ef. Veladžić iz Linca i Hasan ef. Šušić iz Salzburga, postavljali pitanja iz različitih oblasti mektebskog gradiva. Kviz je okončan sesijom u kojoj su sama mektebska djeca postavljala pitanja jedna drugima, a u svakom od krugova za one najuspješnije dodjeljivane su prigodne nagrade. Oni posebno istaknuti bili su: Maid Kanurić (Salzburg), Sara Mahmić, Anes Jakupović i Ilham Isaković (Linc), Lamija Selimović, Šejla Mesić, Amil Dizdarević i Amar Avdić (Gmunden), Azira Kukić, Sadik Ajanović i Sara Mujagić (Grac).

Sa podne namazom okončan je ovaj takmičarski dio programa na koncu kojeg se prisutnoj djeci, roditeljima i džematlijama obratio Enver ef. Ikić, glavni imam bošnjačkog medžlisa Centar Islamske zajednice u Austriji, te ujedno i glavni imam bošnjačkog džemata u gradu Gmundenu u pokrajini Gornja Austrija. Iz njegovih riječi punih optimizma i jasnog izraza zadovoljstva izdvajamo: “Svi smo mi danas ovdje pobjednici, jer smo našim dolaskom, upoznavanjem i druženjem učvrstili naše veze između džemata, omladine, roditelja… Mi evo i danas, opet svi zajedno ispisujemo historiju Bošnjaka u ovom vremenu na ovim prostorima. Vaši roditelji tu historiju pišu izgradnjom ovako lijepih džamija, islamskih centara, a vi je djeco pišete svojim vjerskim znanjem i obrazovanjem kojeg ste danas ovdje veoma dobro pokazali. Ja vam na tom iskreno čestitam i molim Dragog Boga da vas nagradi, kao i vaše roditelje i učitelje.”

U kontekstu posjete koja je u sklopu ovog događaja upriličena na mezarju vojnika, od kojih su većina Bošnjaci, a koji su u Prvom svjetskom ratu pali braneći tadašnju Austriju, glavni imam Ikić je također naglasio: “Isto kao sto su Bošnjaci prije 115 godina pisali historiju svoju, a i historiju ove zemlje u kojoj danas živite, i to je pisali svojom krvlju i životima boreći se za nju, i njihovi grobovi, mezari se nalaze i ovdje u Lebringu, samo 30-tak km od Graca. i moja današnja poruka svima nama je, da ih nikad ne zaboravimo i same ne ostavimo… I najmanje što za njih možemo učiniti jeste da ih što češće obiđemo, proučimo im fatihu i zamolimo Dragog Boga da ih uvede u džennet, jer najviše njihovom zaslugom muslimani Austrije uživaju svu vjersku slobodu.”

Pred kraj oficijelnog programa učenjem ilahije “9 je šehida, bosanskih heroja” koju je prelijepim glasom izveo Izudin ef. Memić, dirnuta su srca svih prisutnih. S tim u vezi Enver ef. Ikić je poručio: “Također, veoma važna poruka svima nama, a posebno vama djeci: “Nemojte zaboraviti zemlju vaših očeva, djedova, pradjedova: BiH! Neka vam ova proučena ilahija bude stalni podsjetnik, i himna za one koji su dali svoje živote za našu BiH. Nikad i nikad ne smijemo zaboraviti one koji su nam sačuvali Unu, Drinu, Savu i Neretvu! Ne zaboravite agresiju na našu zemlju i genocid u Srebrenici, Prijedoru, Ahmićima i širom BiH. Farz vam je, stalna obaveza da čitate, pamtite i prenesete dalje… I jedan od najvećih izazova za vas je upravo očuvanje domovinske svijesti i doprinos društvu zemlje u kojoj živite!”

Za svu prisutnu djecu, ali i za mnoge odrasle, najzabavniji dio susreta uslijedio je tek nakon ovog službenog i takmičarskog dijela. Naime, na vakufskom zemljištu ispred džamije djecu su čekale mnoge zabavne igre, od tradicionalnih sportskih disciplina poput natezanja konopca, preko modernih sportova kao što je fudbal, pa sve do najnovijih fenomena u dječijim igrama: gađanja vodenim grudvama. Djevojćice su se dodatno zabavljale hena tetovažama, dok je grupa mališana svoju kreativnost iskazivala ukrašavanjem keramičkih šolja.  

 Svi ovi raznovrsni sadržaji upotpunjeni su velikim roštiljem, kolačijadom, voćem i sokovima kako bi kompletna atmosfera za svih 1000 vjernika, koliko ih se okupilo u Islamskom kulturnom centru u Gracu ovog dana, dobila i zasluženi kulinarski užitak.

 

Mahdi Mekić/BHDINFODESK

 

Related posts

Mirel – Mido Hasić, vlasnik restorana “Balcanico” u Düsseldorfu: MIRUH BOSNE I BALKANSKI SPECIJALITETI

Urednik BiH Info Desk

Ambasador BiH u Londonu Vanja Filipović predao akreditivna pisma Njenom Veličanstvu kraljici Elizabeti II

Bosansko Akademsko Društvo uputilo poziv privrednicima bh. porijekla u Austriji

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment