BiH dijaspora

IOM – iDIASPORA: Pokrenuo globalni portal za razmjenu znanja i iskustva u oblasti dijaspore/poziv za registraciju

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) nedavno je uspostavila globalni portal za razmjenu znanja i iskustva u oblasti dijaspore pod nazivom iDIASPORA.

iDIASPORA pruža platformu za izražavanje mišljenja i razmjenu ideja, iskustava, resursa i inspiracije kako bi se doprinijelo održivim pozitivnim promjenama uz podršku dijaspore. iDIASPORA omogućava saradnju s drugim akterima, organizacijama dijaspore, stručnjacima i institucijama kao i pronalaženje prilika za učenje i međusobnu saradnju. Ova platforma služi kao središte resursa koje omogućava pristup i generiranje znanja, priča o uspjehu, najboljih  praksi i relevantnih politika prema dijaspori širom svijeta.

Pozivamo zainteresovane organizacije i pojedince udijaspori da se registruju na ovom portalu na kome, između ostalog, možete podijeliti:

Vaše uspješne priče i najbolje prakse
Vaše mogućnosti za saradnju

Više o portalu, kao i upute za registraciju možete naći ovdje.

Kao odgovor na pandemiju COVID-19, portal iDIASPORA i IOM organizuju prvu globalnu virtualnu razmjenu među dijasporom koja će se održati 22. aprila 2020. u 16 sati, a na kojoj će se predstaviti iskustva više aktera iz dijaspore sa globalnog nivo, te pružiti prilika svim učesnicima za diskusiju.

Ciljevi ove inicijative su:

Stvoriti prostor za saradnju u kojem grupe dijaspore iz različitih zajednica mogu razmjenjivati iskustva i najbolje prakse kako bi se maksimizirao njihov uticaj u okviru napora da se odgovori na krizu COVID-19 i šire.
– Pokazati i skrenuti pažnju na važan posao koji grupe dijaspore već rade na terenu kako bi potaknuli kreatore politika i praktičare na jačanje njihove saradnje i podršku takvim naporima.

Za više informacija i registraciju kliknite ovdje.

Related posts

Zakon o zabrani negiranja genocida: “KLUB 100-PLUS” predao peticiju Valentinu Inzku sa 8.372 potpisa

BHD Info Desk Administrator

Nove carinske povlastice od 25. aprila 2018. godine: Građani Bosne i Hercegovine će moći unijeti robu u svom ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti od 600 KM

Urednik BiH Info Desk

Bosanac u Beču pucao na bivšu djevojku, pa digao ruku na sebe

Editor

Leave a Comment