Dopunske škole

POLAZNICI BOSANSKIH ŠKOLA U MINHENU DOBILI SVJEDOČANSTVA

Povodom završetka školske 2018/19 godine, u Minhenu je, u petak, 28.06.2019. godine održana manifestacija na kojoj su polaznicima dopunske nastave na bosanskom jeziku uručena svjedočanstva o uspješno završenim razredima.

Svečanost je održana u prostorija Generalnog Konzulata BiH u Minhenu, a počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a nastavljena odličnim programom koji su sa svojim nastavnicama pripremila i izvela djeca, djevojčice i dječaci treće generacije polaznika dopunske nastave na bosanskom jeziku u Minhenu. Svojim umijećem, kreativnošću, recitalima, stihovima i pjesmom djeca su oduševili sve prisutne.

U okviru programa prisutnima su se obratili generalna konzulica BiH u Minhenu Ruzmira Tihić-Kadrić i predsjednik Saveza dopunskih škola BiH Haris Halilović. U svojim obraćanjima istakli su značaj očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori, posebno mladih i djece i zahvalnost svima koji pomažu rad dopunskih škola Bosne i Hercegovine u Minhenu.

Posebnu zahvalnost i pohvale na podršci bosanskim dopunskim školama u Minhenu Halilović je uputio roditeljima i učenicima, nastavnicama, koordinatorima,Savjetu roditelja, Kulturno umjetničkim društvima sa ostalim Udruženjima i Džematima, istakavši značaj stalne saradnje sa Generalnim konzulatom BiH u Minhenu, jačanje veza sa domovinom i nadu da će država BiH što prije adekvatnije regulisati oblast dopunskog obrazovanja djece građana BiH u dijaspori na maternjem jeziku.

Nakon završetka programa i svečanog uručenja svjedočanstava za 90 učenika nastavljeno je zajedničko druženje djece, roditelja, nastavnika, koordinatora, predstavnika Generalnog konzulata BiH u Minhenu i gostiju. Sve je bilo– bosanski!
Nastava se izvodila u njemačkim školama na Schwabingu (Simmernstr. 2) jedno odjeljenje, u Laimu (Margarethe-Danzi-Str. 17) dva odjeljenja, u Pasingu -u prostorijama Džemata Sabur, Neuhausenu i Sendlingu u prostorijama Džemata Fedžr, po planu, programu i udžbeniku Ministarstva civilnih poslova BiH, svakog petka po dva nastavna sata, za djecu građana BiH od prvog do devetog razreda, koji su imali privilegiju slušati nastavu na maternjem, bosanskom jeziku i aktivno razvijati znanje o svojoj i domovini svojih očeva i majki.
NE ZABORAVITE RODNI KRAJ, BUDITE DIO NAJVEĆEG PROJEKTA U DIJASPORI,

UPIŠITE I VI SVOJU DJECU U BOSANSKE DOPUNSKE ŠKOLE!
SAČUVATI MATERNJI JEZIK JE NAŠA MORALNA OBAVEZA.

SVE INFO OKO DOPUNSKE ŠKOLE BIH U MÜNCHENU MOGU SE DOBITI NA:
h.ismailovic@gmail.com Tel.: 0179 68 03 541

Posjetite našu FB stranicu:
Bosanska dopunska škola München

H.H.

Related posts

Dopunske škole Minhen: Završetak školske godine obilježen zajedničkim druženjem

Urednik BiH Info Desk

Memorijalni centar Srebrenica i Univerzitet Denver povezani online

Urednik BiH Info Desk

UGLJANIN O DISKRIMINACIJI U NOVOM PAZARU: “Djeca Bošnjaka bez znanja roditelja upisivana na srpski jezik”

Editor

Leave a Comment