Dopunske škole

Adnan Muminović iz Londona: Uzbudljivo je boraviti u zemlji koja pokušava da nađe svoje novo mjesto u svijetu

Ekonomista Adnan Muminović iz Sarajevu ove godine imao je znanje i sreću da se nađe među 13 dobitnika stipendije u okviru Chevening programa. Od septembra 2019. godine redovni je student master studija na prestižnom univerzitetu The London School of Economics and Political Science

Adnan Muminović

Ljubazno se odazvao našem pozivu i za medijsku agenciju BHDINFODESK iz Birminghama, podijelio priču o svom novom iskustvu i dosadašnjem akademskom životu:

“Rođen sam 1987. godine u Sarajevu — prekasno za jugonostalgiju i isuviše rano da bih slijepo volio društvo u kojem sam rastao. Kao i mnoge druge porodice, 1994. godine smo pobjegli od rata, tako da sam imao sreću da provedem nekoliko mirnih i ispunjenih godina u Münchenu. Po povratku u BiH prije tačno 20 godina sam se uglavnom bavio dvjema stvarima — školom i košarkom. Dugo nisam znao čemu u potpunosti da se posvetim, ali je teška povreda koljena zauvijek riješila tu dilemu. Tada mi je to sve djelovalo poprilično tragično, ali sam danas jednostavno sretan zbog toga.”

Sticanje znanja je bio Adnanov izazov…!

“Proveo sam neko vrijeme na praksama u Berlinu i Washingtonu, ali je moj život uglavnom bio vezan za Sarajevo. Posljednjih nekoliko godina sam radio kao ekonomski savjetnik u Uredu specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini i kao viši asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, gdje sam predavao makroekonomiju. Iako sam iskreno uživao u svojim poslovima, osjetio sam također potrebu da napravim pauzu i da se malo distanciram od svega. Želio sam da se posvetim novim idejama, pričama i ljudima. Tražio sam neki program koji bi mi pomogao da bolje razumijem sve što se oko mene dešava, zbog čega sam bio posebno sretan kada sam saznao da sam primljen na The London School of Economics and Political Science i program koji se zove ‘psihologija ekonomskog života’. Program je posvećen mojoj najvećoj profesionalnoj strasti ekonomiji, ali iz jednog ugla koji uzima u obzir ponašanje ljudi sa svim našim vrlinama, manama i pristrasnostima.”

Šta za tebe znači Chevening stipendije britanske vlade?

“Da nije bilo Chevening stipendije britanske vlade, odlazak u London bi zasigurno ostao samo san, zbog čega osjećam duplu sreću i ponos. Prosto je nevjerovatno da postoje države koje strancima plaćaju da bi se školovali kod njih, da bi ih potom ohrabrili da se vrate u svoje zemlje i pokušaju dati diprinos svojoj zajednici.”

Imaš dovoljno godina da na neki način vidiš razliku u sistemu školvanja u BiH i zemljama gdje si boravio…

“Što tiče razlike između školovanja u Bosni i Hercegovini i Engleskoj, nekada ne znam gdje bih tačno počeo i ta je priča u mnogome ispričana. Ali ako bih morao da istaknem jednu razliku, to je da se u Bosni i Hercegovini zahtijeva da mislite tuđom glavom, to jeste da ponavljate ono što neko drugi misli i to ne dovodite u pitanje. U Engleskoj, s druge strane, se očekuje da mislite svojom glavom i da se kritički odnosite prema svijetu koji vas okružuje. Prvi sistem stvara podanike, a drugi buntovnike. Međutim, ono što se dešava mimo redovne nastave je možda i još važnije nego ono što se dešava za vrijeme nastave. Čovjek prosto upozna ljude iz čitavog svijeta i iz toga nauči neizmjerno puno, kako o drugim kulturama, tako i o samom sebi. Pored toga je uzbudljivo boraviti u zemlji koja nekako pokušava da nađe svoje novo mjesto u svijetu, tako da sam jednostavno sretan zbog svega što mi se trenutno dešava. “

Škola nije jedina zabava za mlade ljude, o čemu Adnan još uživa, razmišlja, koji su to daljni koraci u životu?

“Pored toga uživam u muzici i putovanjima, čitanju i razmišljanju. Svoje misli sam od prošle godine počeo zapisivati na blogu — www.inkrementalno.blog — što mi pruža neočekivano zadovoljstvo i što nekako shvatam kao vježbu i uvod u knjigu koju bih jednog dana želio da napišem.
Želja mi je da se poslije svega ovoga vratim u BiH, barem malo pametniji i da svemu ovome što sam ovdje naučio dam neki konkretan oblik.”

Sa kolegama na
The London School of Economics

Chevening programa se u BiH implementira od 1996. godine, u kojem je do sada više od 200 mladih iz BiH dobilo stipendije. Ove školske godine 13 stipendista iz Bosne i Hercegovine dobilo je mogućnost da provedu godinu master studija na bilo kojem univerzitetu u Velikoj Britaniji.
Više na linku: Chevening program: https://bhdinfodesk.com/2019/09/01/objavljen-javni-poziv-za-dodjelu-chevening-stipendija-za-akademsku-2020-21-godinu/

Pripremio: Namik Alimajstorović / BHDINFODESK

Related posts

Stuttgart: Novogodišnji pokloni za učenike bosanske škole

Melburn: Bosnia Teacher Association uputila dramtičan poziv našim gradjanima da upišu svoju djecu u bh. dopunsku školu

Serijal: “Bosna – Sudbina prekrojene zemlje”

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment