Dopunske škole

MOSTAR: DELEGACIJA SAVEZA DOPUNSKIH ŠKOLA BIH U DIJASPORI POSJETILA FMON

banner

Federalna ministrica obrazovanja i nauke prof. dr. Jasna Duraković, sa saradnicima, primila je u utorak, 16. 05. 2023. godine, u sjedištu Ministarstva, u Mostaru, delegaciju Saveza dopunskih škola Bosne i Hercegovine u dijaspori, sa sjedištem u Stuttgartu, koja boravi u posjeti institucijama i ministarstvima BiH nadležnim za obrazovanje na maternjem jeziku u dijaspori.

Ovo prilikom predstavljen je jedan od najznačajnijih projekata u dijaspori, Očuvanje maternjeg jezika i identiteta djece građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH i kulturne djelatnosti i veza sa domovinom, koji koordinira Savez, u saradnji sa bh. diplomatskom-konzularnim predstavništvima i asocijacijama građana.

Članovi delegacije informirali su ministricu Duraković o stanju u ovoj oblasti, problemima sa kojima se susreću u svom radu te prijedlozima za unapređenje učenja i njegovanja maternjeg jezika kod djece u iseljeništvu.

Naglašavajući važnost i nužnost dopunskih škola, ministrica Duraković posebno je ukazala na aktuelni trend iseljavanja iz BiH, koji je i dalje u porastu.

„Uzmemo li to u obzir, potreba za organiziranjem i provođenjem dopunskih škola je neupitna. Moramo voditi računa o našim iseljenicima, podsticati učenje i afirmaciju maternjeg jezika te uspješnu organizaciju i realizaciju dopunskog obrazovanja bosanskohercegovačke djece u iseljeništvu“, istaknula je federalna ministrica obrazovanja i nauke.

Iskazana je potreba da sve nadležne institucije adekvatno reaguju u smislu poduzimanja potrebnih koraka ka cjelovitom sagledavanju stanja u oblasti dopunskog obrazovanja djece naših građana u iseljeništvu, te poduzimanju svih potrebnih konkretnih mjera u ovoj oblasti.

(FMON/PLIMA)

Foto galerija:

Related posts

Minhen bh. dopunska škola: Konkurs za nastavnika

Stuttgart-Feuerbach: Upišite i vi svoju djecu bosansku dopunsku školu!

Urednik BiH Info Desk

Djevojčica Zeliha Ramičević Ozturk zadivila tursku javnost

Editor

Leave a Comment