BiH dijaspora

Institut za istraživanje genocida Kanada poziva na akciju: Podržite “Međunarodni Dan bijelih traka”!

banner

Svake godine “Međunarodni Dan bijelih traka” se održava 31. maja u znak sjećanja na kampanju etničkog čišćenja koja se odvijala u gradu Prijedoru. Povodom obilježavanja ovog datuma, Institut za istraživanje genocida Kanada poziva sve prijatelje istine i pravde i sve borce i aktiviste za ljudska prava i slobode da na ovaj dan nose bijele trake kako bi upozorili na veliku opasnost diskriminacije po vjerskoj i etničkoj osnovi. Istovremeno na taj način odajemo počasti žrtvama užasnog zločina u Prijedoru i žrtvama zločina širom svijeta.

Nakon nacističkog dekreta koji je zahtijevao od Jevreja da nose žutu Davidovu zvijezdu kako bi se razlikovali od nejevrejskog stanovništva, pripadnici bošnjačke i hrvatske etničke grupe u Prijedoru ponovo su označeni za istrebljenje.

Nakon što su nasilno preuzeli opštinsku vlast, vlasti bosanskih Srba izdale su dekret na lokalnom radiju kojim se naređuje svim građanima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti da svoje kuće obilježe bijelim zastavama  i da nose bijele trake na rukama kada izlaze iz kuće. Ovo je bio početak strašne, zločinačke kampanje istrebljenja nesrpskog stanovništva u Prijedoru, koja je rezultirala etničkim čišćenjem 94% stanovništva Bošnjaka i Hrvata iz opštine Prijedor.

Prisilno obilježavanje, etnička i vjerska klasifikacija ljudi, nasilje i teror eskalirali su u Prijedoru i doveli do masovnih ubistava, masovnih silovanja i masovnih osnivanja koncentracionih logora smrti  iz kojih su novinari Ed Vulliamy i Penny Marshall šokirali svijet svojim izvještajim o strašnim slikama iznemoglih logoraša iza bodljikave žice. 
U Prijedoru su tokom agresije ubijene 3.173 osobe. Gotovo 31.000 ljudi bilo je zatočeno u koncentracionim logorima smrti, a 53.000 je prisilno raseljeno. Međunarodna komisija za nestale osobe je 2013. godine na područiju rudnika Tomašica otkrila jednu od najvećih masovnih grobnica u opštini Prijedor u kojoj je 20 godina ležalo preko 600 tijela u glini.

Lokalne vlasti u Prijedoru do danas odbijaju da dozvole izgradnju spomen obilježja nevinim civilnim žrtvama ubijenim u zloglasnim koncentracionim logorima smrti i spomen obilježja ubijenoj djeci.
Noseći bijelu traku i ističući bijeli čaršav na prozorima 31. maja, vi se solidarišete sa žrtvama zločina u Prijedoru koga je nauka dokazala kao genocid. Istovremeno se solidarišete sa svim žrtvama u svijetu i upozoravate na kontinuirano i veoma opasno ugrožavanje ljudskih prava i sloboda širom svijeta.

Institut za istraživanje genocida Kanada

Related posts

Utakmice Zmajeva iz Amerike prenosi FACE TV

Bosanci, Srbi, Turci, Nijemci i Poljaci najbrojniji u Beču

BHD Info Desk Administrator

Mira Ricardel Radielović porijeklom iz Breze postaje zamjenica državnog sekretara trgovine SAD-a

Leave a Comment