BiH dijaspora Najčitanije

Đevad Mešan iz Kupresa nije zaboravio rodni kraj, poklonio selu Brda hajr česmu

Kuprešak Đevad Mešan je rođen 14.08.1965. Živi i radi u Norveškoj u glavnom gradu Oslu. U Oslo je stigao sa 26 godina kao magistar finansija i računovodstva, zbog čekanja na priznanje diplome odmah je odlučio raditi kako ne bi živio od socijalne pomoći, koja je u Norveškoj jedna od najboljih u svijetu. Radio je kao montažer namještaja 2 godine nakon čega mu je diploma priznata te je krenuo u pravi biznis sa svojom strukom. Đevad ističe da su Mešani radišni ljudi, čim su došli prihvatili su se posla jer nisu socijalni slučaj. Iz BiH su otišli u Norvešku kako bi spašavali živu glavu a ne da budu socijalni slučaj, navodi Mešan.

Da ne zaboravlja svoj rodni kraj Kupres i selo Brda pokazao je na više načina a najljepši je onaj koji se desio jučer 19.07.2019. gdje je hadži Đevad Mešan uvakufio hajr česmu u spomen na svoje roditelje mamu Fatu i babu Avdu.

Hajr česma je za česma za sve ljude bez obzira na naciju i vjeru. Svi oni koji su žedni da se osvježe i da ovo služi ljudima. Ovdje će služiti i drugim ljudima i životinjama pošto je ovo poljoprivredni kraj mnogo će značiti da se ovdje nastavi život u mnogo modernijem i boljem obliku. Za mene je danas veliki događaj, vi ste ga uveličali“, istakao je Đevad Mešan na svečanosti.

Bila je to prilika da se okupi oko 100 zvanica gdje su uručene i prigodne zahvalnice, klanjana ikindija namaz i proučen jasin.

Nakon svečanosti otvaranja hajr česme, sve prisutne je gospodin Đevad ugostio u hotelu Kupres na odličnoj večeri koju su spremilo vrijedno osoblje hotela koji se nalazi u centru Kupresa.

Bugojno danas

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne)leti 206/ 97: POMIRENJE KOD MOSTA

BHD Info Desk Administrator

Austrija: Nastradao Hašim Kendić iz Cazina

Urednik BiH Info Desk

IGK Kanada: Vučićeva “vakcina diplomatija” je poniženje za za državu Bosnu i Hercegovinu

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment