BiH dijaspora

Bajden na udaru kritika jer mu je u timu “Erdoanov” Bošnjak

U timu kandidata Demokratske stranke za predsjednika Sjedinjenih AmeričKih Država (SAD) Džo Bajdena (Joe Biden), funkciju direktora odnosa i angažmana prema etničkim zajednicama obavlja Elvir Klempić (29), piše hrvatski portal 24 sata.hr a prenosi Avaz.

Klempić je porijeklom iz BiH i tema je različitih medija koji se bave praćenjem kampanje za američkog predsjednika iz različitih uglova. Problem je što je Klempić prije pristupanju Bajdenovom timu bio izvršni direktor Organizacije za tursko nasljeđe koja je, navodno, bliska turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan).

Kritičari kažu da je riječ o “revizionističkoj organizaciji koja ne priznaje genocid nad Jermenima te je u svojoj osnovi antijermenska”.

Klempić je rođen 1991. godine, a u Ameriku je stigao iz Bosne i Hercegovine 2000. godine zajedno s porodicom koja se naselila u američkoj državi Ajovi. Diplomirao je politikologiju i međunarodne studije 2014., a godinu prije prošao je i seminar o liderstvu u Konji u Turskoj.

Posljednjih nekoliko godina je izrazito aktivan u američkoj Demokratskoj stranci. Član je Savjetodavnog vijeća za BiH, nevladine organizacije koja okuplja 22 kongresmena.

24 sata.hr navodi da je Klempić očito i veliki poklonik Bajdena, sudeći po tekstu koji je objavio na Mediumu, gdje je nahvalio Bajdena kao “jednog od nas”, osvrnuvši se na Bajdenov govor nekoliko mjeseci nakon tragičnih događaja (genocida) u Srebrenici od kojih je, piše, samo srećom pobjegao s porodicom.

Međutim, njegova afilijacija s organizacijom za koju se tvrdi da je povezana s turskom vladom, pa i unutrašnjim Erdoganovim krugom, privlači pažnju pogotovo armenskih medija. Pogotovo od ljetos kada su ponovo počeli sukobi oko Nagorno-Karabaha, koji su se sada razmahali ozbiljnom žestinom.

https://avaz.ba/globus/svijet/599599/bajden-na-udaru-kritika-jer-mu-je-u-timu-erdoanov-bosnjak

BHDINFODESK će tokom vikenda pokušati stupiti u kontakt sa gospodinom Elvirom Klempićem kako bi čuli i drugu stranu.

Related posts

Karantin na Bjelavama počeli napuštati bh. građani iz Švedske

BHD Info Desk Administrator

Aerodrom Sarajevo: Od aprila uspostava letova za Keln i Stuttgart

Editor

Dan državnosti BiH u Hamiltonu: Bosanci su blagoslovljeni prelijepom zemljom i ponosnim ljudima

Leave a Comment