Društvo Zanimljivosti

Nijemci riješili dilemu: Vožnja na dizel jeftinija od vožnje na struju?

banner

Jedan od jačih argumenata zagovornika električnih automobila su niži operativni troškovi u odnosu na benzinske ili dizelske automobile. Ali, da li je baš sve tako jednostavno?

Argument da su servisi jeftiniji svakako stoji, a činilo se da je neupitna i ušteda na osnovu pogonskog goriva (struja naspram naftnih derivata).

Međutim, poznati njemački autoklub ADAC dokazao je suprotno. Naime, posjedovati električni automobil u toj zemlji i nije tako jeftino, barem iz perspektive punjenja i plaćanja odgovarajuće cijene “goriva”.

U ADAC-u kažu da je u junu prosječna cijena goriva bila 1,086 eura, pa je na osnovu prosječne potrošnje Golfa TDI sa 150 KS (4,8 litara) cijena goriva na 100 km bila oko 5,21 euro.

Sa druge strane, ekvivalentni model na struju, e-Golf sa 136 KS, u prosjeku u realnim uslovima troši 17,3 kWh na 100 km, a cijena potrošene energije – ukoliko se vozilo puni na kućnoj utičnici u Njemačkoj – je 5,36 eura.

Situacija je još gora ako auto na struju punite van domaćinstva, naprimjer na mreži punjača Ionity na autoputu.

Cijena vožnje od 100 kilometara za električni Golf u tom slučaju raste na čak 13,32 eura što je više nego dvostruko skuplje nego gorivo za 100 km Golfa TDI, prenosi Revija HAK.

BHDINFODESK

Related posts

Najviše lažnih diploma u Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH

Zimsko računanje vremena počinje u noći između subote i nedelje

BHD Info Desk Administrator

Naša posla: Zbog koronavirusa “zaratili” Čapljina i Trebinje

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment