Dopunske škole

RODITELJI IZ VRBANJCA PORUČILI: Ministarstvo da ispoštuje odluku Vrhovnog suda RS o izučavanju nacionalne grupe predmeta

banner

Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca pozdravili su  presudu Vrhovnog suda Republike Srpske koji je potpuno uvažio tužbu tužitelja i zahtjeve učenika i roditelja bošnjačke nacionalnosti Vrbanjci, odnosno učenika koji su pohađali Osnovnu školu “Sveti Sava” u Kotor-Varoši.

Predsjednik roditelja Nedžad Smajlović kazao je na pres-konferenciji u osnovnoj školi “1. Mart“ u Vrbanjcima da je ova presuda pobjeda roditelja u Vrbanjcima koji su se šest godina borili za svoja prava.

– Prošli smo trnovit put prošlih godina. Nadamo se da će Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a zajedno s lokalnom zajednicom ispoštovati ovu odluku da se djeca vrate što prije u školske klupe. Naša djeca imaju pravo na izučavanje nacionalne grupe predmeta. Nakon što se presuda Vrhovnog suda RS-a provede u praksi, učenici će pohađati nastavu po planu i programu Zeničko-dobojskog kantona – rekao je Smajlović.

Naglašava da je pravda dostižna, iako su je dugo čekali.

– Nadam se da će sva djeca u BiH imati ista prava i da niko neće prolaziti ovo što smo mi prošli prethodnih godina. Sva djeca zaslužuju da budu poštovana i uvažavana bez obzira koje su nacionalnosti – poručio je Smajlović.

Roditelji djece iz Vrbanjaca od 2013. godine se bore za svoja prava na izučavanje nacionalne grupe predmeta.

(Fena

Related posts

HUTBA O MATERNJEM, BOSANSKOM JEZIKU

Bosanska dopunska škola Zürich: U toku je upis učenika u novu školsku godinu

Editor

Jasminka Jasna Hasanbašić, predsjednica Odbora bh. učitelja u Danskoj: Obrazovanje djece u dijaspori izuzetno je značajno

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment