Dopunske škole

SA SASTANKA U REUTLINGENU: PUNA PODRŠKA RADU BOSANSKE ŠKOLE

banner

Proteklog vikenda, u prostorijama Kulturne zajednice BiH Reutlingen e. V. (bošnjačkog džemata u Reutlingenu/Eningenu) održan je sastanak predstavnika roditelja, koordinatora, nastavnice, predstavnika Saveza dopunskih škola BiH i predstavnika Kulturne zajednice BiH Reutlingen e. V., na kome je analiziran rad Bosanske škole u ovom gradu i plan rada u školskoj 2022/2023. godini, sa posebnim osvrtom na finansiranje rada škole.

Bosanska dopunska škola u Reutlingenu je imala i imat će punu podršku u svom radu i aktivnostima Kulturne zajednice BiH Reutlingen i Saveza dopunskih škola BiH, zaključak je sa sastanka koji je održan u nedjelju.

Osim gospođe Edine Zečević, dosadašnje koordinatorice, odlukom prisutnih za koordinatora Bosanske škole u Reutlingenu izabran je i Izudin Zečević, bh. aktivista iz Reutlingena.

Nastava na bosanskom jeziku u Reutlingenu izvodi se jednom sedmično, svake nedjelje, od 11 do 13 sati, na adresi: Am Kappelbach 20, 72800 Eningen unter Achalm, za polaznike i polaznice od prvog do devetog razreda. Nastavu izvodi Ajdina Bešić, profesorica bosanskog jezika i književnosti.

Reutlingen je grad u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg i sjedište je istoimenog okruga. Po popisu stanovništva s kraja 2007. godine, Reutlingen ima 112.458 stanovnika. Nalazi se na 380 m nadmorske visine, a od većih gradova, Stuttgarta, udaljen je 31 km (južno) i Ulma 57 km (sjeverozapadno).

Bosanska škola u ovom gradu osnovana je krajem 2014. godine, na ideju Saveza dopunskih škola BiH i bh. aktivista iz ovog grada i okoline predvođenih gospođom Edinom Zečević. Nakon više od pola godine zajedničkih aktivnosti, na prigodnoj svečanosti održanoj u petak, 24. aprila 2015. godine, počela je sa radom Bosanska dopunska škola u Reutlingenu koju je tada upisalo više od 30 djevojčica i dječaka.

Dopunska nastava na bosanskom jeziku dugo se izvodila u prostorijama Matthäus-Beger-Schule, Planie 25, 72764 Reutlingen, prema planu i programu dopunske nastave za djecu u inostranstvu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Prije 8 godina, svečanosti početka rada bosanske škole u Reutlingenu prisustvovali/e su i predstavnici/e Generalnog konzulata BiH u Štutgartu, predstavnici/e Saveza dopunskih škola BiH, Svjetskog saveza dijaspore BiH, Kulturne zajednice BiH, bošnjačkog džemata i mnogi drugi/e.

Dopunsku nastavu u Reutlingenu izvodila je Ermina Dedić, bachelor bosanskog jezika i književnosti, a koordinatorica škole bila je (i sada je) gospođa Edina Zečević.

Nakon odlaska profesorice Dedić i nedostatka predavača/ica škola jedno vrijeme nije radila.

Na zadovoljstvo svih, posebno roditelja i djece, bosanska škola u Reutlingenu, u nedjelju, 20. 09. 2020. godine, ponovo je počela s radom.

Bosansku školu mogu pohađati sva djeca školskog uzrasta čiji su roditelji iz BiH ili porijeklom iz BiH i s prostora bivše Jugoslavije, kao i sva druga djeca čiji roditelji to žele, a prihvataju nastavni plan i program dopunskih škola Bosne i Hercegovine.

Sve informacije u vezi sa Bosanskom školom u Reutlingenu mogu se dobiti, putem telefona, broj: 0172 88 22 839, 0172 495 11 97, u prostorijama Kulturne zajednice BiH Reutlingen e. V. (bošnjačkog džemata u Reutlingenu/Eningenu), na adresi: Am Kappelbach 20, 72800 Eningen unter Achalm i u Savezu dopunskih škola BiH u dijaspori (0176 200 79 537).

BHDINFODESK

Related posts

Djevojčica Zeliha Ramičević Ozturk zadivila tursku javnost

Editor

Oružane snage BiH dobile još jednog oficira sa Kraljevske zrakoplovne Vojne akademije – Cranwell

Editor

NEW YORK: BANA URUČILA PLAKETU SENADI ĐEŠEVIĆ, NASTAVNICI JU SMŠ “BEĆO BAŠIĆ” – PLAV

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment