Društvo

Mehanizam za krivične sudove pokrenuo stranicu za medije i kampanju o genocidu u Srebrenici

We will never forget Srebrenica 1995

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (Mehanizam) juče je pokrenuo stranicu s praktiènim informacijama za medije, namijenjenu korištenju od strane medija u sklopu šireg pokrivanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

Pored toga, dana 9. jula 2019. godine, u sklopu komemoracija, Program Mehanizma za informisanje zajednica pogođenih sukobima (PMI) pokrenuće kampanju u društvenim medijima, pod naslovom “Pamtimo genocid u Srebrenici”, saopćio je Mehanizam.

Stranica s praktičnim informacijama za medije sadrži izabrane informacije o predmetima, uključujući sažetke predmeta, ključne dokumente i potvrdna izjašnjenja o krivici, kao i kompilaciju arhivskog audio-vizualnog materijala iz predmeta okončanih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Mehanizmom u vezi sa zločinima počinjenim u Srebrenici u julu 1995.

Kampanja u društvenim medijima, koju će pokrenuti PMI, trajaće od 9. jula do 18. jula 2019. i obilježiće ključne događaje koji su se desili tokom tog perioda 1995. godine u Srebrenici, kako je utvrđeno u predmetima okončanim pred MKSJ-om i Mehanizmom. Kampanja će sadržati više informativnih video snimaka, infografike i prigodne objave u društvenim medijima, i koristiće arhivski materijal koji je uvršten u dokaze u postupcima pred MKSJ-om i Mehanizmom, kao što su iskazi svjedoka, originalni audio-vizualni materijal, vojni izvještaji i forenzički dokumenti.

Program Mehanizma za informisanje započet je u januaru 2019., sa ciljem da doprinese podizanju svijesti i znanja među zajednicama pogođenim sukobima o konfliktu u bivšoj Jugoslaviji tokom 90ih godina prošlog vijeka na osnovu predmeta pred MKSJ-om i Mehanizmom. Program velikodušno podržava Evropska Unija.

Za praćenje kampanje PMI-a u društvenim medijima #PamtimogenociduSrebrenici, kreirani su nalozi na društvenim mrežama: FacebookTwitterYouTubeLinkedIn.

Related posts

KO SDA: Osloboditi porodice obaveze da plaćaju održavanje grobnih mjesta

VIDEO Njeno srce je teško izdržalo kada je vidjela snimak na kojem muž Ramo zove sina Nermina

Urednik BiH Info Desk

Novi razlog da posjetite Sarajevo: Uskoro otvaranje parka “Gradska šuma”

Leave a Comment