Društvo Regija

Fond za humanitarno pravo: Negiranje genocida ustaljena je praksa srbijanskih zvaničnika

Fond za humanitarno pravo objavio je danas sedam uzastopnih tvitova o negiranju genocida u Srebrenici od strane srbijanskih zvaničnika.

“Negiranje genocida u Srebrenici među zvaničnicima Republike Srbije ustaljena je praksa uprkos presudama Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju”, poručeno je iz Fonda na Twiteru.

U pomenutom nizu navedene su izjave od 2012. godine.

Tomislav Nikolić, na početku 2012. negira genocid.

Na početku svog mandata 2012. godine, tadašnji predsednik Tomislav Nikolić izjavljuje da u Srebrenici nije bilo genocida. pic.twitter.com/Q1t7r5jIIY

— Fond za humanitarno pravo (@FHPHLC) July 10, 2019

Nikolić je narodne godine, u intervjuu za BHRT, priznao zločine u Srebrenici, ali minimizirao odgovornost i relativizirao kvalifikaciju zločina.

Sledeće godine, u aprilu 2013., Nikolić se u intervjuu za @MultimedijaBHRT izvinjava za zločine, ali izbegava reč genocid, minimizira odgovornost, relativizuje kvalifikaciju govoreći da je sve što je počinjeno u ratovima devedesetih genocid, te ignoriše već tada donesene presude. pic.twitter.com/TwrpOhRplO

— Fond za humanitarno pravo (@FHPHLC) July 10, 2019

U julu 2015. godine, tadašnji premijer Aleksandar Vučić odlazi na komemoraciju u Potočare, ali to ne rezultira priznavanjem genocida. Mediji više vremena posvećuju incidentu tokom komemoracije, nego samoj svrsi Vučićevog odlaska.

U julu 2015. godine, tadašnji premijer @avucic odlazi na komemoraciju u Potočare, ali to ne rezultira priznavanjem genocida. Mediji više vremena posvećuju incidentu tokom komemoracije, nego samoj svrsi Vučićevog odlaska. pic.twitter.com/68YuZVbo1d

— Fond za humanitarno pravo (@FHPHLC) July 10, 2019

U julu 2017., tada već predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori o velikom zločinu, i važnosti neponavljanja istog, ali riječ genocid karakteriše kao pravnu kvalifikaciju na kojoj ne treba insistirati.

 

U julu 2017., tada već predsednik @avucic, govori o velikom zločinu, i važnosti neponavljanja istog, ali reč genocid karakteriše kao pravnu kvalifikaciju na kojoj ne treba insistirati. pic.twitter.com/drdup7pZWP

— Fond za humanitarno pravo (@FHPHLC) July 10, 2019

U novembru 2018., Ana Brnabić srbijanska premijerka gostuje u emisiji “dw_conflictzone!, i više puta ponovlja da se u Srebrenici nije desio genocid, već koristi sintagmu strašan masakr.

U novembru 2018., Ana Brnabić @SerbianPM gostuje u emisiji @dw_conflictzone, i više puta ponovlja da se u Srebrenici nije desio genocid, već koristi sintagmu strašan masakr. pic.twitter.com/Wqsvd03xRK

— Fond za humanitarno pravo (@FHPHLC) July 10, 2019

Početkom 2019. portugalski Publico objavljuje autorski tekst ambasadora Olivera Antića u kojem negira genocid. Srbijanska diplomatija se nikada ne ograđuje od stava, a tekst je i dalje dostupan na sajtu ambasade.

Početkom 2019. portugalski @publico objavljuje autorski tekst ambasadora Olivera Antića u kojem negira genocid. @SRBDiplomacy se nikada ne ograđuje od stava, a tekst je i dalje dostupan na sajtu ambasade.

Ambasada: https://t.co/e4IU3blMil
Publico: https://t.co/kvQV9e5lWK pic.twitter.com/YtWBuls9nL

— Fond za humanitarno pravo (@FHPHLC) July 10, 2019

U maju 2019. ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić na Diplomatskoj akademiji u Beču negirao je da je u Srebrenici počinjen genocid, ponavljajući kako se taj termin politizuje i zloupotrebljava.

U maju 2019. ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na Diplomatskoj akademiji u Beču negirao je da je u Srebrenici počinjen genocid, ponavljajući kako se taj termin politizuje i zloupotrebljava.
Prilog RTS: https://t.co/cSKuv5l1FZ pic.twitter.com/69m3ZMtyTy

— Fond za humanitarno pravo (@FHPHLC) July 10, 2019

Fond za humanitarno pravo podsjeća da je Republika Srbija do sada jedina država koja je presudom Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, te zahtjeva poštovanje odluka sudova i priznavanje genocida.

Patria

Related posts

Finale Brexita: Večeras u 23 sata, Ujedinjeno Kraljevstvo otplovit će u nepoznato

Editor

Vlada BiH sve više miliona daje se za ugovore o djelu!

Editor

Leave a Comment